Όσιος Παναγής Μπασιάς-7 Ιουνίου: Μια γυναίκα από το Ληξούρι [της Κεφαλλονιάς] είχε τέσσερις κόρες. Ο άντρας της ήταν πολύ ιδιότροπος. Την έβριζε διότι γεννούσε συνέχεια κορίτσια και ήταν στενοχωρημένη.

Όσιος Παναγής Μπασιάς-7 Ιουνίου: ο όσιος ζήτησε από μικρό κοριτσάκι να τον ευλογήσει

Μια μέρα σκέφτηκε να πάει να πάρει την ευλογία του Παπα-Μπασιά [όσιος Παναγής-Παΐσιος Μπασιάς (1881-1888)] και πήρε μαζί της τα τέσσερα κορίτσιά της. Στο μικρότερο έβαλε ένα φιόγκο στα μαλλιά.

Όταν έφτασαν στον Παπα-Μπασιά, περίμενε να έλθει η σειρά της γιατί είχε πολύ κόσμο. Όταν ήλθε η σειρά της τα οδηγούσε ένα ένα τα κορίτσια της για να τα ευλογήσει ο Παπα-Μπασιάς λέγοντάς του:
– Τα έφερα παπά μου για να τα ευλογήσεις.

Ο άγιος τότε ευλόγησε την πρώτη και της είπε: «Καλώς την Διονύσαινα», την δεύτερη «Καλώς την Γιώργαινα», και την τρίτη «καλώς την Σπύραινα». Δηλαδή προφήτεψε τα ονόματα των συζύγων τους.
Την τέταρτη, όμως, δεν ήθελε να την ευλογήσει και η μητέρα της τρόμαξε, γιατί πίστεψε πως το μικρό κορίτσι θα πεθάνει και γι αυτό τον παρακαλούσε να την ευλογήσει κι αυτή.

Παρ’ όλα αυτά, ο άγιος, όσο αυτή τον παρακαλούσε δεν την ευλογούσε. Η μάνα, όμως, επέμενε εκφράζοντας πλέον τον φόβο της:
– Παπά μου θα πεθάνει το παιδί; Γιατί δεν το ευλογάς;

Και τότε ο Άγιος σηκώθηκε γονάτισε μπροστά στο μικρό κορίτσι και του είπε:
– Ευλόγησόν με Αμμά [Γερόντισσα].

Η μάνα όμως τρόμαξε περισσότερο με τα λόγια του του Παπά-Μπασιά και τον ρώτησε τι εννοούσε. Ο Άγιος, τότε, έβγαλε τα στολίδια από τα μαλλιά της μικρής και είπε:
– Αυτά δεν χρειάζονται. Ηγουμένη των Λεπέδων [Ιερά Μονή Αγίου Ανθίμου και Αγίας Παρασκευής στο Λιξούρι].

Και πράγματι οι τρεις παντρεύτηκαν με τα ονόματα που τους είπε ο Άγιος, η δε μικρή έγινε Ηγουμένη της Μονής Λεπέδων και μετονομάστηκε Ευγενία!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.