Υπήρξε στα χρόνια του βασιλιά Λέοντος του Αρμενίου (814 μ.Χ). Μοναχογιός πλουσίων γονέων ο Μιχαήλ, από τα Σύναδα της Φρυγίας, σπούδασε τα θεολογικά γράμματα και έπειτα πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί συνδέθηκε με έναν άγιο άνθρωπο, το Θεοφύλακτο.

Όσιος Μιχαήλ ο Ομολογητής επίσκοπος Συνάδων: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 23 Μαΐου

Και οι δυό μαζί κατοίκησαν σε ένα μοναστήρι στον Εύξεινο Πόντο, που είχε ιδρύσει ο Πατριάρχης Ταράσιος, ο οποίος είδε το θείο φωτισμό και την αγία ζωή των δυό ανδρών και τους χειροτόνησε ιερείς. Έπειτα, τον μεν Θεοφύλακτο έκανε επίσκοπο Νικομήδειας, τον δε Μιχαήλ επίσκοπο Συνάδων. Στη νέα του θέση, *ο Μιχαήλ έλαμψε πνευματικά σαν υπέρλαμπρη πόλη επί του όρους κειμένη. Δυναμικός μαχητής της πίστεως, δίδασκε τακτικά το θείο λόγο.

Υπεράσπιζε άγρυπνα το ορθό δόγμα από τις αιρετικές διδασκαλίες και διακρίθηκε για τα φιλάνθρωπο αισθήματά του, συντρέχοντας τους φτωχούς και ασθενείς του ποιμνίου του.Όταν ο αυτοκράτωρ Λέων ο Αρμένιος κήρυξε διωγμό ενάντια στις ιερές εικόνες, ο Μιχαήλ αντιτάχθηκε με θάρρος σ’ αυτή την προκλητική ενέργεια του αυτοκράτορα. Αλλά ο Λέων με θρασύτητα τον έκλεισε σε ένα φρούριο, που ονομαζόταν Ευδοκίας.

Αλλά επειδή ο Μιχαήλ δεν έπαυε να διδάσκει την αλήθεια, τον περιέφερε από φυλακή σε φυλακή, με αποτέλεσμα από τις κακουχίες να παραδώσει το πνεύμα του «ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού».* (Την κάρα του Αγίου Μιχαήλ αποθησαυρίζει η Ι. Μονή Μεγίστης Λαύρας στο Άγιον Όρος, που της παραχωρήθηκε με χρυσόβουλο από τους βασιλείς Βασίλειο και Κωνσταντίνο).

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Θεῷ ἀναθεμένος, τὴν σὴν ζωὴν ἐκ παιδός, ποιμὴν ἀνηγόρευσαι, καὶ Ἱεράρχης σεπτός, Χριστοῦ ἱερώτατε· ὅθεν τὴν τοῦ Δεσπότου, ὡς τιμήσας Εἰκόνα, θλίψεις ἐν ἐξορίαις, Μιχαὴλ καθυπέστης· καὶ νῦν ἀναπηγάζεις ἡμῖν, ῥεῖθρα ἰάσεων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.