Ο όσιος Λάζαρος γεννήθηκε το 967 μ.Χ. σε ένα μικρό χωριό της Μαγνησίας της Μικράς Ασίας.[1] Οι γονείς του, Νικήτας και Ειρήνη, ήταν πολύ ευσεβείς και ενάρετοι. Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την 7ην Νοεμβρίου.[2][3][4]Πέθανε σε βαθιά γεράματα το έτος 1053 μ.Χ.

Όταν όμως ο Όσιος μεγάλωσε περισσότερο , θέλησε να πάει στα Ιεροσόλυμα, για να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο. Αλλά οι γονείς του, επειδή κατάλαβαν την επιθυμία του γιου τους, τον πήγαν στο Μοναστήρι των Ορύβων, που ήταν εκεί κοντά, για να μελετήσει τα ιερά βιβλία και περισσότερο για να τον φυλάνε οι μοναχοί να μην φύγει.

Ο Λάζαρος όμως δεν ησύχασε και προσπαθούσε καθημερινά να βρει τρόπο να φύγει, ώσπου μια μέρα το κατόρθωσε. Έφυγε και πήγε στην Αττάλεια.

Στο μέρος αυτό ο Λάζαρος λίγο έλειψε να πουληθεί για σκλάβος. Διότι κάποιος μοναχός, με τον οποίο ταξίδευε μαζί, θέλησε να τον πουλήσει στους Σαρακηνούς.[7] Ο Θεός όμως δεν τον άφησε. Διότι, ενώ ο μοναχός συμφωνούσε στην Αρμένικη γλώσσα να τον πουλήσει, εκείνη τη στιγμή βρέθηκε κάποιος Χριστιανός. Αυτός γνώριζε την Αρμένικη γλώσσα και άκουσε τη συζήτηση ανάμεσα στον μοναχό και τους Σαρακηνούς. Αφού, λοιπόν, ο Χριστιανός αυτός κατάλαβε το κακό σχέδιο του μοναχού το είπε στον Λάζαρο.

Ο Όσιος αμέσως έφυγε και πήγε στο βουνό, που ήταν εκεί κοντά. Εκεί βρήκε έναν Ιερομόναχο. Ο άγιος φανέρωσε στον Ιερομόναχο την επιθυμία του να επισκεφτεί τον Πανάγιο Τάφο. Εκείνος όμως του είπε:

-Δεν πρέπει να πηγαίνεις όπου θέλεις, διότι είσαι νέος και ο διάβολος σε πολεμάει συνέχεια. Εάν θέλεις να ωφελήσεις την ψυχή σου, γίνε μοναχός και να μείνεις εδώ στο Μοναστήρι, που είμαι και εγώ Ηγούμενος. Κατόπιν, όταν φτάσεις σε μεγάλη ηλικία, τότε να επισκεφτείς τους Αγίους Τόπους.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.