Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής: Ο όσιος Κυριάκος έζησε επί της βασιλείας του Θεοδοσίου του Μεγάλου και καταγόταν από την πόλη της Κορίνθου, στην Εκκλησία της οποίας ο πατέρας του Ιωάννης ήταν πρεσβύτερος.

Η μητέρα του λεγόταν Ευδοκία και υπήρξε ανεψιός του επισκόπου Πέτρου, ενώ ο ίδιος ήταν αναγνώστης κατά την τάξη.

Όταν ήταν δεκαοκτώ ετών, πήγε στα Ιεροσόλυμα και έγινε μοναχός από τον όσιο Ευθύμιο τον μεγάλο. Ως μοναχός επέδειξε πολλή και μεγάλη άσκηση, έλεγξε αυτούς που φρονούσαν τα πλανεμένα δόγματα του Ωριγένη, τέλεσε με τη δύναμη του Χριστού πολλά θαύματα κι έφτασε σε βαθύτατο γήρας. Ήταν πράος και κοινωνικός ως άνθρωπος, ενώ προείπε με θεία αποκάλυψη πολλά από τα μέλλοντα να συμβούν.

Ήταν σωματώδης, όχι όμως άγριος και αποκρουστικός, αλλά ευγενής στους τρόπους, χωρίς να έχει κάποια σωματική αναπηρία ή κάποιο νόσημα από το πέρασμα των χρόνων. Για κάποιους χρόνους καθοδήγησε και τη Λαύρα του αγίου Χαρίτωνος».

Οι ύμνοι της Εκκλησίας μας επισημαίνουν, πέραν των άλλων, και κάτι εξόχως σημαντικό για τον όσιο: ο όσιος Κυριάκος, έχοντας καθαρίσει το οπτικό της ψυχής του με την εγκράτεια και φωτιζόμενος επομένως από το Πνεύμα του Θεού.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: Όσιος Κυριάκος ο Αναχωρητής: Ο φωτισμένος Άγιος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

Είμαστε τόσοι πολίτες Μ αυτό το όνομα,και δεν υπάρχει έστω ένας ναός να πηγαίνουμε να ανάψουμε μια λαμπάδα,να κάνουμε ένα τάμα,μια δωρεά εικόνας.Γιατι.Με επίπεδα είναι οι άγιοι;Δεν μπορεί στους άλλους να υπάρχουν εκατοντάδες ναοί σε κάθε γειτονιά,και στον δικό μάς άγιο ,θα πρέπει να πάμε στο κοιμητήριο του ελληνικού.Απαραδεκτον.ποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι δεκαετιών....τι είναι βρε παιδιά ο όσιος ,Κυριάκος;ς;Γιατί υπάρχει στο εορτολόγιο;Δεν έχει πάρει ακόμη το πτυχίο Αγίου,για να πάρει τ όνομα του ,κάποιος η κάποιοι ναοί.Τι υποβάθμιση κ υποτίμηση είναι αυτή;Ντροπή