Όσιος Κυριακός ο αναχωρητής: Μια μεγάλη ασκητική μορφή με ελληνική καταγωγή. Γεννήθηκε στην Κόρινθο το 408 μ.Χ. κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Θεοδοσίου του μικρού. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης και ήταν ιερέας στην Εκκλησία της Κορίνθου και η μητέρα του ονομαζόταν Ευδοξία.

Όσιος Κυριακός ο αναχωρητής: Μια μεγάλη ασκητική μορφή

Από μικρό παιδί, μέσα σε μια τέτοια λευιτική οικογένεια, έκλινε προς τον μοναχισμόν και την ιεροσύνη.

Αδελφός του πατέρα του ήταν ο Πέτρος, Αρχιεπίσκοπος Κορίνθου, ο οποίος τον χειροθέτησε αναγνώστη.

Η καταγωγή του, όπως προαναφέραμε, από ιερατική οικογένεια και το κάλεσμα του Θεού, τον οδήγησαν στα Ιεροσόλυμα, όπου υποτάχθηκε στον Μέγα Ευθύμιο και εκάρη μοναχός σε ηλικία 18 ετών.

Ο Μέγας Ευθύμιος, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, τον έστειλε να υπηρετεί στον Αγιο Γεράσιμο, αφού είχε πεθάνει ο υποτακτικός του, μακάριος Θεόκτιστος.

Αφοσιώθηκε στον γέροντά του όσιο Γεράσιμο και με μεγάλη προθυμία εκτελούσε όλα τα προστάγματά του, έτσι ώστε αυτός να τον επαινεί και να θαυμάζει την ασκητική του ζωή.

Ακόμα την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τον έπαιρνε μαζί του για περισσότερη άσκηση και απομόνωση στην έρημο Ρουβά, όπως αυτός συνήθιζε.

Μετά τον θάνατο του Αγίου Γερασίμου, επέστρεψε στη Λαύρα του Μεγάλου Ευθυμίου συνεχίζοντας τον μοναχικό του βίο.

Αργότερα επήγε στη Λαύρα του Αγίου Χαρίτωνος, γνωστή ως Σουκά.

Και εκεί, συνεχίζοντας την επιμελή και υποδειγματική διακονία του, αξιώθηκε να λάβει το χάρισμα της ιεροσύνης.

Κατά τo διάστημα της εκεί παραμονής του, ουδέποτε οργίσθηκε ούτε έφαγε ποτέ την ημέρα παρά μόνον τη νύχτα.

Σε ηλικία 77 ετών αναχώρησε κι απ’ εκεί για την έρημο του Νατουφά, με μοναδική τροφή τις σκυλοκρεμμύδες, από τις οποίες μια φορά έφαγε κρυφά ο υποτακτικός του και επέθανε από δηλητηρίαση.

Ομως ο Αγιος Κυριακός με προσευχή τον ανέστησε. Αναφέρεται επίσης ότι απάλλαξε έναν νέο από τα δαιμόνια.

Σε ηλικία 99 ετών αναχώρησε για περισσότερη άσκηση με προορισμόν έναν τόπο άβατο, γνωστό με το όνομα Σουσακείμ.

Εκεί ο Αγιος είχε βοηθό του ένα λιοντάρι, το οποίο του εφύλαγε τα λάχανα. Σε περίοδο ξηρασίας, μετά από προσευχή του Αγίου, εμφανίσθηκε σύννεφο και έβρεξε με αποτέλεσμα να γεμίσουν οι στάμνες και τα κοιλώματα των βράχων με νερό.

Μετά από πολλές παρακλήσεις των Πατέρων της Λαύρας του Σουκά, μετέβη και συνέχισε τον αγώνα του στη σπηλιά του Αγίου Χαρίτωνος. Εκεί τον επισκεπτόταν συχνά ο Κύριλλος, όπου έμαθε με ακρίβεια τα κατορθώματα των μεγάλων οσίων Ευθυμίου και Σάββα και γι’ αυτό επεχείρησε να γράψει τον βίο τους.

Ο Οσιος Κυριακός έλαβε το προσωνύμιο «Αναχωρητής» λόγω των πολλών και συχνών αναχωρήσεών του από μοναστήρι σε μοναστήρι και από τη μία έρημο στην άλλη. Ηταν μεγαλόσωμος και διατηρούσε όλα τα μέλη του σώματός του υγιή χωρίς την παραμικρή αλλοίωση λόγω του προχωρημένου γήρατός του.

Ο Αγιος Κυριακός διακρινόταν για την πραότητά του. Ηταν ευκολοπλησίαστος και, με τη χάρη του Θεού, απεκάλυπτε τα μέλλοντα. Αρρώστησε και σε σύντομο χρονικό διάστημα παρέδωσε τη μακαρία του ψυχή στον Θεόν, σε ηλικία 107 ετών, χωρίς να ελαττώσει τον αγώνα και την άσκησή του.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα της Κοιμήσεώς του. Και να σημειώσουμε ότι την ημέραν αυτήν εορτάζουν όσο φέρουν το όνομα Κυριάκος και όχι στις 7 Ιουλίου, της Αγίας Κυριακής.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.