Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα: Από την πατρίδα της τον Πόντο, άρχισε η Σοφία την ασκητική της πολιτεία.Γύρω από την Τραπεζούντα, την Τρίπολη και την Αργυρούπολη του Πόντου, ανέκαθεν υπήρχε μεγάλη μοναχική παράδοση και τα μέρη εκείνα υπάγονταν διοικητικά στην Επαρχία Αρδάσσης, όπως επίσης και το χωριό Σαρή-Παπά που γεννήθηκε η Σοφία

Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 6 Μάϊου

Η άφιξη στο “σπίτι της Παναγίας”

Στην Ορντού, αναφερόμενη και με το ελληνικό όνομα ως Κοτύωρα, η Σοφία κατέφυγε μόνη στο βουνό και ίσως σε κάποιο μοναστήρι εκεί να φόρεσε τα καλογερικά ράσα, με τα οποία τη βρήκε ο ανιψιός της Ισαάκ στην εκκλησία της Αναλήψεως Θεσσαλονίκης. Όταν έφτασε η Σοφία στην Ελλάδα, της παρουσιάστηκε η Παναγία και της είπε: “να ‘ρθεις στο σπίτι μου”. Έκπληκτη η Σοφία ρώτησε ποια ήταν και ποιο το σπίτι της και η απάντηση που πήρε από Εκείνη ήταν “είμαι στην Κλεισούρα”. Η εξαθλίωση και η φτώχια της προσφυγιάς, δεν άφηναν περιθώρια για εξερευνήσεις κι έτσι η Σοφία δεν είχε βρει κάποιον να της πει πως θα πήγαινε στην Κλεισούρα. Το 1925 από την Αναρράχη, έφυγε για τη Μονή του Αγίου Μάρκου Φλωρίνης, όπου έμεινε για ένα διάστημα και επέστρεψε στο σπίτι του αδερφού της στην Αναρράχη. Εκεί για μια ακόμα φορά, εμφανίζεται η Παναγία να της θυμίσει ότι την περιμένει στο σπίτι της στην Κλεισούρα.

Σε ηλικία 44 ετών το 1927, εγκαθίσταται στο Μοναστήρι της Παναγίας στην Κλεισούρα. Ηγούμενος της Μονής, ο π.Γρηγόριος Μαγδάλης, παλαιός αγιορείτης μοναχός, με καλή σειρά στην πνευματική του ζωή και αρετές τις οποίες μετέδωσε στη Σοφία που ήταν το δεξί του χέρι στις πολλές καθημερινές ανάγκες του μοναστηριού. Εκτός από τις καθημερινές εργασίες του νοικοκυριού της Μονής, με πολλή επιμέλεια φρόντιζε τους εργαζομένους στα κτήματα του μοναστηριού, τους περαστικούς, τους ασθενείς.

Οι Γερμανοί στην Κλεισούρα

Το 1944 εισβάλλουν οι Γερμανοί στην Κλεισούρα και μανιασμένοι άρχισαν να σφάζουν και να καίνε. Η Σοφία δέκα ημέρες νωρίτερα, μιλούσε για το κακό που έμελλε να γίνει στο χωριό κι έτσι κι έγινε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης. Στο χωριό σφαγιάσθηκαν 286 γυναικόπαιδα και κάηκαν 150 σπίτια. Πολλοί από τους κατοίκους που γλίτωσαν, κρύφτηκαν στο μοναστήρι της Παναγίας, το οποίο οι Γερμανοί περικύκλωσαν με μπετόνια γεμάτα βενζίνη για να το κάψουν. Τότε η Σοφία, με την εικόνα της Παναγίας στα χέρια, γονατίζει μπροστά στους Γερμανούς στρατιώτες, τους φιλά τα πόδια, κλαίει δυνατά και τους λέει: “Όχι την Παναγία”. Τότε εκείνοι, σίγουρα με παρέμβαση της Παναγίας, έφυγαν και δεν πείραξαν το μοναστήρι. Έτσι σώθηκε και ο κόσμος που είχε κρυφτεί εκεί και τα κτίρια του μοναστηριού.

Η Σοφία και η σχέση της με την Παναγία

Η Σοφία, ήταν η παρηγοριά όλων αυτών των ανθρώπων που έμεναν εκεί κι είχαν χάσει άντρες, παιδιά, γονείς, απ’ τα φρικτά γεγονότα που είχαν συμβεί. Εκείνη, πάντα στην ποντιακή διάλεκτο, έλεγε “υπομονή, υπομονή, η Παναϊα κι θα χαντς σας” (η Παναγία δε θα σας αφήσει να χαθείτε). Πολλές φορές η Παναγία εμφανίστηκε στη Σοφία, άγνωστο πόσες, αλλά ήταν η αιτία που το κελλάκι της στη Μονή ήταν το τρίτο τζάκι στο μαγειρείο, παρ’ όλο που η Μονή είχε άδεια κελλιά. Αυτό το ιδιόρυθμο κελί της, κίνησε την περιέργια κάποιων μαθητών της, όπως ενός ζευγαριού από την Καστοριά που σύμφωνα με τη μαρτυρία τους, στην ερώτηση τους γιατί έχει κάνει το τζάκι κελλί της, η Σοφία απάντησε με απλότητα “Απ’ την πόρτα αυτή βγήκε η Παναγία και είπε: Δε θα φύγεις από εδώ για να σε βλέπω και να με βλέπεις”. Κι αυτό γιατί αφού απέναντι από το τζάκι ήταν η τοιχογραφία της Παναγίας. Από εκείνη τη στιγμή, η πλάκα του τζακιού έγινε το σπίτι της, σε ένα χώρο που όλα ήταν ορθάνοιχτα με πολύ κρύο και υγρασία. Εκεί υποδεχόταν τους μαθητές της και δεν ήταν λίγες οι φορές, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι, που εκεί που κάθονταν και συζητούσαν, η Σοφία τους φανέρωνε τους επισκέπτες που έφταναν και προέλεγε και το όνομα τους.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.