Χαλαρά κινούνται ακόµα στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού η διαδικασία των πληρωµών που αναµένει σε αυτή τη φάση ο αγροτικός κόσµος έχει να κάνει κατά βάση µε τις αποζηµιώσεις αρχικά από τον παγετό και κατά δεύτερον από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Όσον αφορά τώρα τις ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού, αυτές φαίνεται να έχουν τελείως ξεχαστεί, ενώ σχετικά µε την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης δεν έχουν καν ακόµα ξεκινήσει οι σχετικοί έλεγχοι. Βέβαια, να σηµειωθεί ότι όλο το προηγούµενο διάστηµα γίνονταν κάποιες µεµονωµένες πιστώσεις, µε µικρά όµως ποσά για εκκρεµότητες από παλιά προγράµµατα και ενισχύσεις.
Πιο πιθανό θεωρείται ο Αύγουστος να βγει χωρίς ουσιαστικές πληρωµές, µε το επόµενο πακέτο για αποζηµιώσεις παγετού να τοποθετείται για τις αρχές του άλλου µήνα, αφού αφενός ο όγκος της δουλειάς των γεωπόνων είναι τεράστιος και αφετέρου µεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί στην ανακούφιση των πυρόπληκτων.
Ενδεικτική και η ίδια η ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά µε τις πληρωµές του ΕΛΓΑ, στην οποία γινόταν λόγος για «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που δηµιούργησαν οι πρωτοφανείς σε µέγεθος και έκταση πυρκαγιές», θέλοντας αφενός να αµβλύνουν τις αντιδράσεις των παραγωγών για τη µισή πληρωµή των 36,5 εκατ. ευρώ και αφετέρου πιθανότατα να δικαιολογήσουν την όποια καθυστέρηση στην πίστωση της επόµενης παρτίδας. Η δεύτερη δόση των προκαταβολών παγετού που αναµένεται να αφορά υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες (µήλα, αχλάδια, αµύγδαλα) θα πρέπει να αναµένεται το νωρίτερο αρχές Σεπτεµβρίου, ενώ παραµένουν σε εκκρεµότητα οι όψιµες ποικιλίες κερασιών στις ορεινές περιοχές, για τις οποίες θα πρέπει να κατατεθεί φάκελος στην Κοµισιόν.
Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας µεταφέρει την αντίδραση του αγροτικού κόσµου για την εν λόγω πίστωση, εντοπίζοντας αδικίες, αστοχίες, παραλείψεις και σύγχυση. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, φαίνεται πώς η πληρωµή έγινε µε βάση το ΟΣ∆Ε του 2020, µε αποτέλεσµα αν κάποιος παραγωγός νοίκιασε χωράφια για το 2021 και τα δήλωσε δεν πήρε προκαταβολή. Επίσης, όσοι παραγωγοί είχαν µεγάλο ποσοστό ζηµιάς πήραν την προκαταβολή, όσοι όµως είχαν µικρότερο βαθµό ζηµιάς πήραν για τα επιτραπέζια κι όχι για τα βιοµηχανικά ροδάκινα. Το χειρότερο είναι ότι δεν έχει ακόµα καταστεί σαφές αν όσοι δεν πληρώθηκαν τώρα την προκαταβολή, θα πληρωθούν τον Σεπτέµβριο ή στο τέλος µε την εκκαθάριση.
Τον άλλο µήνα και αποζηµιώσεις κορωνοϊού
Εκτός προτεραιότητας φαίνεται πως βγήκαν οι πληρωµές που αφορούν 24,2 εκατ. ευρώ για τις ειδικές ενισχύσεις στους παραγωγούς υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla, καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, θερµοκηπιακών καλλιεργειών σε ντοµάτες-αγγούρια όλης της χώρας πλην Κρήτης και βουβαλοτροφίας και 15,5 εκατ. ευρώ για τη χοιροτροφία, µε τον µηχανισµό του ΟΠΕΚΕΠΕ να µην έχει πάρει εντολή να «τρέξει» τις πιστώσεις, αφού καταρχήν δεν υπάρχει ακόµα η υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκη στις σχετικές αποφάσεις έγκρισης πιστώσεων.





































