Περίπου 900.000 συνταξιούχοι δεν είδαν καμία αύξηση καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά. Ωστόσο η πλειοψηφία τους ωφελήθηκε από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και από την έξτρα ενίσχυση ύψους 250 ευρώ που καταβλήθηκε τα Χριστούγεννα.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής των αυξημένων συντάξεων, 1.7 εκατ. συνταξιούχοι είδαν μετά από 12 χρόνια επιπλέον ποσά στους λογαριασμούς τους.

Η αύξηση « τρέχει» από 1/1/2023. Ωστόσο τα αναδρομικά του Ιανουαρίου θα πληρωθούν τέλη Φεβρουαρίου με τις συντάξεις Μαρτίου. Αυτό σημαίνει πως στην επόμενη πληρωμή, οι συνταξιούχοι θα δουν διπλή αύξηση. Yπάρχουν ωστόσο πολλοί συνταξιούχοι που καταγγέλλουν ότι με την αύξηση ανέβηκαν τόσο φορολογική κλίμακα όσο και επίπεδο στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων με αποτέλεσμα να μην δουν καμία καθαρή αύξηση στις αποδοχές τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (όχι η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης η οποία καταργήθηκε) προβλέπει την παρακράτηση από 3% έως και 14% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, υπολογίζονται σε περίπου 50.000 οι συνταξιούχοι που θα λάβουν αισθητά μικρότερη αύξηση από αυτή που περίμεναν λόγω της αυξημένης παρακράτησης.

Παράδειγμα

Σύμφωνα με παράδειγμα που επεξεργάστηκε το ΕΝΔΙΣΥ προκύπτει ότι:

Έστω συνταξιούχος με σύνταξη 1.582 ευρώ χωρίς προσωπική διαφορά. Με την αύξηση κατά 7,75%, η σύνταξή του αυξάνεται κατά 122,6 ευρώ, φτάνοντας τα 1.705 ευρώ μικτές αποδοχές. Επειδή όμως η σύνταξή του είναι πάνω από το όριο των 1.700 ευρώ, στον συνταξιούχο του συγκεκριμένου παραδείγματος θα επιβληθεί κράτηση 6% υπέρ ΕΑΣ, από 3% που ήταν μέχρι πρότινος. Η νέα κράτηση ανέρχεται σε 102 ευρώ. Άρα, η νέα σύνταξη θα υποχωρήσει στα 1.603 ευρώ μικτές αποδοχές. Συνεπώς, η πραγματική αύξηση για τον συνταξιούχο αυτής της περίπτωσης δεν είναι 122 ευρώ, αλλά 21 ευρώ, δηλαδή 101 ευρώ λιγότερα.

Από το σύνολο των 1.7 εκατ. δικαιούχων, περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι είδαν ολόκληρη την αύξηση του 7,75%

Περίπου 300.000 συνταξιούχοι είδαν μικρότερη αύξηση (με την πλειονότητα να ξεπερνά το 7%) καθώς διατηρούν μικρή προσωπική διαφορά

Περίπου 900.000 συνταξιούχοι δεν είδαν καμία αύξηση καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά. Ωστόσο η πλειοψηφία τους ωφελήθηκε από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και από την έξτρα ενίσχυση ύψους 250 ευρώ που καταβλήθηκε τα Χριστούγεννα.

Υπάρχουν όμως και 140.000 συνταξιούχοι ( 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων) που δεν ωφελήθηκαν από τις συνδυαστικές αυξήσεις.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.