Γεννήθηκε γύρω στα 280 στην Θεσσαλονίκη, επί αυτοκράτορα Μαξιμιανού, με καταγωγή από αριστοκρατική οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία κατατάσσεται στο ρωμαϊκό στρατό και σε ηλικία μόλις 22 ετών φθάνει στο βαθμό του χιλίαρχου.

Από τα νεαρά του χρόνια αναζητούσε το υψηλό και την αλήθεια, την οποία και βρήκε στην χριστιανική πίστη, της οποίας έγινε και κήρυκας στη Θεσσαλονίκη.

Σχημάτισε ένα κύκλο νεαρών μαθητών, στους οποίους δίδασκε την Αγία Γραφή, στις υπόγειες στοές κοντά στα δημόσια λουτρά της πόλης. Οι ειδωλολάτρες τον συλλαμβάνουν, κατά την διάρκεια μιας τέτοιας συνάθροισης, και τον οδηγούν ενώπιον του αυτοκράτορα, όπου και δεν απαρνείται την πίστη του, δηλώνοντας: «Τω Χριστώ μου πιστεύω μόνον».

Ο Μαξιμιανός οργισμένος διατάσσει να τον φυλακίσουν. Στο μεταξύ, ένας από τους μαθητές του Δημητρίου, ο Νέστορας, ζητά να αντιπαλέψει, εκ μέρους των Χριστιανών, ακατανίκητο παλαιστή Λυαίο.

Ακούγοντας την νίκη του Νέστορα, ο αυτοκράτορας εξοργίζεται και διατάσσει την θανάτωση του Δημητρίου με λογχισμούς.

Ο Ναός

Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο, τον πολιούχο της πόλης. Βρίσκεται στην ομώνυμη οδό και είναι πεντάκλιτη βασιλική του «ελληνιστικού τύπου», αλλά με πολλά ιδιαίτερα και σπάνια χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλους ναούς της ίδιας περιόδου στην Ελλάδα.

Διαθέτει εγκάρσιο κλίτος και πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο με περίτεχνα κιονόκρανα. Στο υπόγειο του ναού βρίσκεται ο χώρος μαρτυρίου του Αγίου. Από τα ψηφιδωτά του, ξεχωρίζει αυτό που απεικονίζει τον ίδιο τον Άγιο με δύο μικρά παιδιά και ένα άλλο, που απεικονίζει τον Άγιο ανάμεσα στον επίσκοπο και στον έπαρχο, οι οποίοι ανακαίνισαν το ναό τον 7ο αιώνα.

Μετά το 313 μετά Χριστών ( Διάταγμα της Ανεξιθρησκίας ) ιδρύθηκε το πρώτο προσευχητάριο στον τόπο μαρτυρίου του Αγίου, τον 5ο αι. μία τρίκλιτη βασιλική που κάηκε τον 7ο αιώνα και στη θέση της χτίστηκε η πεντάκλιτη βασιλική, που κάηκε σχεδόν ολοκληρωτικά το 1917 και αναστηλώθηκε μέχρι το 1948.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.