ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, ιερούργησε στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό την Κυριακή της Ορθοδοξίας, συνοδευόμενος από τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους Πλοεστίου κ. Βαρλαάμ και Προχοβεάνου κ. Τιμόθεος.
Σημειώνεται ότι ο Μακαριώτατος συμπλήρωσε 33 χρόνια από την εις Επίσκοπον Χειροτονία του. Παραλαμβάνοντας ένας μπουκέτο με λουλούδια ευχαρίστησε όλους για τις ευχές, καθώς και ευχαρίστησε τον Θεό για τη βοήθεια που έλαβε: «Ευχαριστούμε τον Θεό για τη βοήθειά Του αλλά όλους εκείνους μέσω των οποίων ο Θεός εργάζεται και μας δίνει τη χαρά της κοινωνίας, για τη δόξα της Υπεραγίας Τριάδος και το καλό της Εκκλησίας».

Στην ομιλία του για την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ μίλησε για τη σημασία της πίστης και των Ιερών Εικόνων. «Η Ορθόδοξη εικόνα είναι πρωτίστως μια ομολογία της αλήθειας της Ενσάρκωσης του Κυρίου. Δεύτερον, η Ορθόδοξη εικόνα είναι ένα κάλεσμα για προσευχή. Δεν είναι ένα αντικείμενο που εκφράζει μόνο την ομορφιά, αλλά καλεί σε προσευχή μέσω των αγίων που απεικονίζονται. Καλεί ακόμη και σε αγία ζωή», είπε ο Προκαθήμενος της εν Ρουμανία Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, οι εικόνες αντιπροσωπεύουν επίσης το γεγονός ότι «οι άγιοι είναι φίλοι μας και μεσιτεύουν για εμάς. Προσεύχονται για εμάς και μαζί μας. Η εικόνα εκφράζει την αλήθεια της πίστης μας, αποτελεί κάλεσμα σε προσευχή, σε κοινωνία με τον Θεό και τους αγίους Του. Όταν κάποιος εισέρχεται μόνος του στην Εκκλησία, δεν προσεύχεται μόνος του, αλλά μαζί με τους αγίους».

«Οι εικόνες στην Ορθοδοξία παρουσιάζουν την Βασιλεία των Ουρανών, δηλαδή τη δόξα, την ομορφιά και τη χαρά της Βασιλείας του Πατέρα και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος», κατέληξε.

Έκκληση για την αγιογράφηση του Εθνικού Καθεδρικού Ναού
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ έκανε έκκληση να υποστηριχθεί η αγιογράφηση του Εθνικού Καθεδρικού Ναού: «Κάνουμε έκκληση ο καθένας να συνεισφέρει όπως μπορεί και σύμφωνα με τον διαθέσιμο χρόνο του στην αγιογράφηση του Εθνικού Καθεδρικού Ναού. Υπενθυμίζουμε ότι σε κάποιες εκκλησίες ή ενορίες χρειάστηκαν ένα ή με δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η αγιογράφηση του πολιούχου Αγίου».

«Η αγιογράφηση του Καθεδρικού Ναού γίνεται σταδιακά. Η αγιογράφηση μεγάλων διαστάσεων εικόνων μπορεί να συνδέσει μέλη της οικογένειας, συγγενείς, φίλους. Μερικές εικόνες θα τοποθετηθούν σε ορατά σημεία και μπορεί να είναι μεγάλες. Οι διαστάσεις μιας εικόνας μπορεί να είναι και επτά μέτρα σε ύψος με πέντε μέτρα σε πλάτος. Είναι ένας πολύ μεγάλος Καθεδρικός Ναός, γι’ αυτό και οι εικόνες είναι μεγάλες».

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους πιστούς που έρχονται τακτικά εδώ στον ιστορικό Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό και που πέρυσι συνέβαλαν στη συλλογή κεφαλαίων για την αγιογράφηση της ιεράς εικόνας του Αγίου Δημητρίου του Νέου, του Προστάτη του Βουκουρεστίου. Αυτή η εικόνα με ύψος επτά μέτρων και πλάτος πέντε μέτρων θα τοποθετηθεί σε ορατό σημείο στον νέο Εθνικό Καθεδρικό Ναό», τόνισε.

«Τώρα είναι μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι η Ορθοδοξία δεν είναι μόνο η αληθινή πίστη, αλλά και αληθινή ομορφιά. Οι εικόνες απεικονίζουν την άφθαρτη ομορφιά, την ομορφιά της δόξας του Θεού», επεσήμανε.

Τρόποι υποστήριξης
• Διαδικτυακά, απευθείας στον ιστότοπο pictamcatedrala.ro. Οι χρηματικές καταβολές μπορούν να γίνουν με κάρτα σε ρουμάνικα λέι ή ευρώ.

• Απευθείας σε οποιαδήποτε Ναό εντός της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, λαμβάνοντας μία εξατομικευμένη απόδειξη με την ένδειξη “Για την αγιογράφηση του Εθνικού Καθεδρικού Ναού”.

• Με SMS στο 8822 με μήνυμα PICTURA, το οποίο χρεώνεται 2 ευρώ (δεν ισχύει ΦΠΑ) μέσω Vodafone, Orange, Telekom, Digi Mobil.

• Με κατάθεση μετρητών ή τραπεζικού εμβάσματος στους ακόλουθους λογαριασμούς BCR του Πατριαρχείου Ρουμανίας:
Λογαριασμός αγιογράφησης σε lei: RO91RNCB0075004895030395
Λογαριασμός αγιογράφησης σε ευρώ: RO64RNCB0075004895030396
Λογαριασμός αγιογράφησης σε δολάρια: RO26RNCB0075004895030110

Πληροφορίες:
Τηλ.: 0799.887.955
Email: [email protected]

Λίγα λόγια για τον Πατριάρχη Ρουμανίας
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ συμπλήρωσε 33 χρόνια από την εις Επίσκοπον Χειροτονία του η οποία έλαβε χώρα στις 4 Μαρτίου 1990.

Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1951 στο χωριό Dobreşti του δήμου Bara της περιφέρειας Timiş της Ρουμανίας.

Ήταν ο τρίτος γιος του δασκάλου Alexie και της Stela Ciobotea. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Σίμπιου, από την οποία αποφοίτησε το 1974. Την περίοδο 1974 – 1976 έκανε διδακτορικές σπουδές στο Βουκουρέστι και κατόπιν στο Προτεσταντικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Στρασβούργου και στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Albert Ludwig του Φρειβούργου. Το 1979 έγινε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και το 1980 του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.

Στις 6 Αυγούστου 1987 εκάρη μοναχός στη Μονή Σιχάστριας (Sihăstria), παίρνοντας το όνομα Δανιήλ. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 14 Αυγούστου 1987 και Πρεσβύτερος την επόμενη μέρα. Στις 4 Μαρτίου 1990 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Λουγκοζάνου, βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Τιμισοάρας.

Στις 7 Ιουνίου 1990 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Ιασίου και Μητροπολίτης Μολδαβίας και Βουκοβίνης.

Μετά τον θάνατο του Πατριάρχη Θεόκτιστου ήταν τοποτηρητής του Θρόνου και στις 12 Σεπτεμβρίου 2007 εξελέγη Πατριάρχης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.