Χθες πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Μεγάλο Ανάκτορο του Κρεμλίνου η πανηγυρική τελετή απονομής των ανώτατων κρατικών διακρίσεων, με τις οποίες τιμήθηκε το έργο διακεκριμένων προσωπικοτήτων της Ρωσίας στην επιστήμη, την ιατρική, την αεροπορία, την τέχνη και άλλους τομείς.

Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, πρύτανης του Θεολογικού Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος». Σύμφωνα με το mospat.ru ο Σεβασμιώτατος έλαβε το παράσημο του Αλεξάνδρου Νιέφσκι «για τη μεγάλη προσφορά στην ανάπτυξη των διεθνών και διομολογιακών σχέσεων».

Καλωσορίζοντας τους μετέχοντες στην τελετή ο κ. Πούτιν τόνισε: «Ο καθένας σας έχει τη δική του τύχη, τη δική του πορεία ζωής. Αλλά όλους αδιαμφισβήτητα σας ενώνει η επιδίωξη να εργάζεστε για το καλό της πατρίδας σας, της κοινωνίας και για το καλό των πολιτών μας. Τα επιτεύγματά σας έχουν ήδη ανοίξει και εξακολουθούν να ανοίγουν νέους ορίζοντες στα πιο διαφορετικά πεδία, σε πολύ διαφορετικούς τομείς, υπηρετούν τη σύγχρονη ανάπτυξη της Ρωσίας, συνεισφέρουν πολλά στο επιτυχές μέλλον της χώρας μας, δίνουν το παράδειγμα της αφοσίωσης στην εργασία, στο καθήκον, την αποφασιστικότητα και την ικανότητα να λαμβάνονται περίπλοκες, κάποτε ασυνήθιστες αποφάσεις».

Στην ομιλία του μετά την πανηγυρική απονομή της υψηλής κρατικής τιμητικής διάκρισης ο κ. Ιλαρίων δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της Αφρικής και της δημιουργίας ρωσικής Εξαρχείας εκεί, γεγονός που έχει βάλει σε κίνδυνο για άλλη μια φορά την ενότητα της Εκκλησίας:

“Σας ευχαριστώ γιατί με εισήγηση του Αγιωτάτου Πατριάρχη απονείματε στην ηγεσία και ορισμένα στελέχη του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων υψηλές τιμητικές διακρίσεις. Το ίδρυμά μας ενίοτε αποκαλείται εκκλησιαστικό ΥΠΕΞ, κάτι που δεν είναι απολύτως σωστό, διότι δεν ασχολούμαστε μόνον με διεθνείς υποθέσεις, αλλά και με διομολογιακές σχέσεις στην Πατρίδα μας. Τα τελευταία όμως χρόνια ολοένα και περισσότερο αισθανόμαστε ένα είδος αμυντικής Αρχής, διότι αναγκαζόμαστε να υπερασπισθούμε τα ιερά όρια της Εκκλησίας μας. Η Ρωσική Εκκλησία συγκροτείτο επί δέκα και πλέον αιώνες και εμείς την κληρονομήσαμε με εκείνα τα όρια, εντός των οποίων δημιουργήθηκε. Δεν ήμασταν εμείς, που την δημιουργήσαμε, δεν είμαστε εμείς που θα την καταστρέψουμε. Και εκείνες τις εξωτερικές προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε σήμερα, θα τις αποκρούουμε και στο εξής. Θα ήθελα δραττόμενος της ευκαιρίας να Σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη, την οποία παρέχετε στους διωκόμενους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο. Χάρη στον ρωσικό στρατό οι τρομοκράτες εκδιώχθηκαν από τη Συρία. Αλλά σε μια σειρά άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής, όπου οι χριστιανοί υφίστανται επιθέσεις τρομοκρατών και εξτρεμιστικών ομάδων, επίσης χρειάζονται προστασία και βοήθεια της Ρωσίας. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει σήμερα η Αφρική. Σε ορισμένα κράτη αυτής της ηπείρου εξαπολύθηκαν μεγάλης κλίμακος διωγμοί κατά των χριστιανών. Οι πιστοί της Αφρικής με ελπίδα προσβλέπουν στη Ρωσία και στον Πρόεδρό της, στη Ρωσική Εκκλησία και στον Πατριάρχη της. Βγαίνουν στους δρόμους με πλακάτ: «Ευχαριστούμε τον Πούτιν, ευχαριστούμε τον Πατριάρχη Κύριλλο». Θα ήθελα να συνταχθώ με αυτά τα λόγια ευγνωμοσύνης και να Σας ευχηθώ, αξιότιμε Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς καλή υγεία και βοήθεια του Θεού στην υπηρεσία Σας».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.