γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ- Και όμως! Πριν από την τελευταία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δύο χώρες είχαν μία ακόμα σύγκρουση… Οχι στα σύνορά τους, αλλά στο Αγιον Ορος!

Μια σύγκρουση που ήταν ενταγμένη στον «υπόγειο» ιερό πόλεμο που έχει ξεσπάσει -εδώ και αρκετά χρόνια- και έχει προκαλέσει σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αφορμή, η άκρατη επιθυμία του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου να γίνει ο προκαθήμενος Πατριάρχης και ο πνευματικός ηγέτης των Ορθοδόξων και η Μόσχα η «Τρίτη Ρώμη»!

Η σύγκρουση Ρώσων και Ουκρανών κληρικών έγινε το 2016. Μια σημαδιακή χρονιά για την Ορθοδοξία, καθώς τότε φάνηκε ότι το σχίσμα μεταξύ του Φαναρίου και του Πατριαρχείου της Μόσχας ήταν πλέον γεγονός!

Ηταν η χρονιά που ο μεν Πατριάρχης Κύριλλος δεν πήγε στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ένα μήνα πριν, αρνήθηκε να υποδεχθεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη δεύτερη επίσκεψή του στο Αγιον Ορος (η πρώτη είχε γίνει το 2005).

Τη χρονιά εκείνη, λοιπόν, Νοέμβριος του 2016, εκοιμήθη ο Ουκρανός ηγούμενος της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος, Ιερεμίας, σε ηλικία 101 χρόνων.

Στη μονή αυτή οι μοναχοί είναι Ρώσοι και Ουκρανοί. Η διαδικασία διαδοχής του Ιερεμίου εξελίχθηκε σε μια αντιπαράθεση Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι Ουκρανοί στήριξαν την υποψηφιότητα του βοηθού του μακαριστού ηγουμένου, του μοναχού Μακαρίου, ενώ οι Ρώσοι την υποψηφιότητα του μοναχού Ευλογίου, ενός 58χρονου αρχιμανδρίτη, ο οποίος μέχρι τότε διακονούσε σε ένα μετόχι της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος στην Κωνσταντινούπολη.

Το παρασκήνιο της διαδικασίας εκλογής ήταν μεγάλο, καθώς συνέπεσε με την προσπάθεια του Κρεμλίνου και του ρωσικού Πατριαρχείου να καταστήσουν τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος παγκόσμιο σύμβολο των Ρώσων Ορθοδόξων.

Παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί μοναχοί ήταν περισσότεροι από τους Ρώσους, για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία της μονής (ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αιώνα) εξελέγη Ρώσος ηγούμενος! Αυτό που καθόρισε την εκλογή του εκλεκτού της Μόσχας ήταν η αποχή. Για άγνωστο (;) λόγο, από τους 103 μοναχούς ψήφισαν μόνο 23 τον Ρώσο αρχιμανδρίτη Ευλόγιο και 14 τον Ουκρανό μοναχό Μακάριο!

Μπορεί να βοήθησε στην εκλογή η δήλωση του Ρώσου Προέδρου, ο οποίος στην επίσκεψή του στη μονή, εκείνη την καθοριστική χρονιά του 2016, μιλώντας στους μοναχούς είπε ότι «είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε πως αυτή η μικρή άκρη της Ρωσίας στο Ορος Αθως θα συνεχίσει να συγκεντρώνει το πνεύμα όλων των Ορθόδοξων πιστών».

Αυτό το μήνυμα του Πούτιν προκάλεσε την κινητοποίηση Ρώσων ολιγαρχών, οι οποίοι διέθεσαν περί τα 200 εκατ. ευρώ για έργα στις μονές.

Δεν ήταν, όμως, μόνο οι παραινέσεις του Πούτιν και τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών… Ο Πατριάρχης Κύριλλος προσπάθησε να ενισχύσει τη θέση της Μόσχας στο «Περιβόλι της Παναγιάς», αποφασίζοντας να στείλει μαζικά Ρώσους μοναχούς στη μοναστική κοινότητα και μάλιστα στα πιο φτωχά μοναστήρια, για να αυξηθεί η επιρροή του Πατριαρχείου της Μόσχας στο Αγιον Ορος.

Ομως, το Φανάρι γρήγορα αντιλήφθηκε το σχέδιο των Ρώσων. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επέβαλε περιορισμούς στην είσοδο νέων μοναχών. Με απόφασή του, θα επιτρεπόταν, πλέον, μόνο το 10% του συνόλου των μοναχών να είναι αλλοδαποί.

Ετσι το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέτρεψε την απόβαση στρατιάς Ρώσων μοναχών, που θα άλλαζαν τις ισορροπίες, εις βάρος του Φαναρίου, στην Ιερή Χερσόνησο του Αθω.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, άρχισε και ένας πόλεμος για το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε ακίνητα και μετόχια!

Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονος διεκδικεί τις σκήτες του Αγίου Ανδρέα, που ανήκουν στη Μονή Ιβήρων, και του Προφήτη Ηλία, που ανήκουν στη Μονή Παντοκράτορος.

Το Φανάρι διεκδικεί ένα μετόχι, τη Μονή του Αγίου Νικολάου, το οποίο βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από την Κόκκινη Πλατεία, που κάποτε ανήκε στη Μονή Ιβήρων. Και ακόμα μετόχια στην Οδησσό και παλιά χειρόγραφα, τα οποία έχουν βγει παράνομα από τον Αθω και βρίσκονται σήμερα στη Ρωσία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.