Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος και η υπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Όλγα Λιουμπίμοφ υπέγραψαν στην Αγία Πετρούπολη, στις 12 Ιουλίου, συμφωνία για τη μεταφορά της εικόνας του Αντρέι Ρουμπλιόφ «Αγία Τριάδα» από την Κρατική Πινακοθήκη Tretyakov στην Ιερά Μονή Λαύρα της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου ή αλλιώς Λαύρα Τρόιτσε-Σέργκιεβα.

Η συμφωνία συνήφθη για περίοδο 49 ετών με επακόλουθη παράταση.

Καθώς η εικόνα της Αγίας Τριάδας αποτελεί μοναδικό μνημείο εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς ομοσπονδιακής σημασίας και αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού και τέχνης, όπως αναφέρεται στη συμφωνία, η μεταφορά της πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Υπουρείου Πολιτισμού της Ρωσίας. Δηλαδή καθώς παραμένει ομοσπονδιακη ιδιοκτησία, η μεταφορά της θα πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια των μουσειακών ειδών συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας, συναγερμών σε περίπτωση πυρκαγιάς, κ.ά.

Όλες οι αποφάσεις σχετικά με τη διατήρηση του μουσειακού είδους λαμβάνονται από τα μέρη από κοινού υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας.

Η συμφωνία προβλέπει ακόμη διατάξεις βάσει των οποίων η ασφάλιση της εικόνας έναντι των κινδύνων απώλειας, καταστροφής ή ζημιάς κατά τη συσκευασία και τη μεταφορά της, καθώς και για ολόκληρη την περίοδο παραμονής της στην Ιερά Μονή, πραγματοποιείται από την Κρατική Πινακοθήκη Tretyakov.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.