Ο πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη ΛΔ Κονγκό και μεταβαίνει στο γειτονικό Νότιο Σουδάν, μια ακόμη χώρα που αγωνίζεται για να ξεπεράσει δεκαετίες ένοπλων συγκρούσεων και ακραίας φτώχειας.

Την παραμονή της άφιξής του, 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κεντρική Εκουατόρια, μια από τις πολιτείες του Νότιου Σουδάν, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε κτηνοτρόφους και τοπικούς πολιτοφύλακες.

Ο 86χρονος ποντίφικας, κατά την τρίτη επίσκεψή του στην υποσαχάρια Αφρική από τότε που έγινε πάπας το 2013, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από μεγάλα πλήθη στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κονγκό, την Κινσάσα, αλλά βρέθηκε και αντιμέτωπος με την πραγματικότητα του πολέμου, της πείνας και της φτώχειας.

Την Τετάρτη, άκουσε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες θυμάτων ένοπλων συγκρούσεων στο ανατολικό Κονγκό που μίλησαν για τις δολοφονίες μελών της οικογένειάς τους για τον εξαναγκασμό τους σε σεξουαλική σκλαβιά, σε κανιβαλισμό και για ακρωτηριασμούς.

Ο πάπας καταδίκασε τις ωμότητες αυτές χαρακτηρίζοντάς τες εγκλήματα πολέμου και έκανε έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές–στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας–που ενορχηστρώνουν τον πόλεμο στο Κονγκό για να λεηλατήσουν τα τεράστια αποθέματα ορυκτού πλούτου της χώρας, να σταματήσουν να πλουτίζουν με «αιματοβαμμένα χρήματα».

Έπειτα από συνάντηση που θα έχει σήμερα το πρωί με κονγκολέζους επισκόπους στην Κινσάσα και μετά από ια αποχαιρετιστήρια τελετή στο αεροδρόμιο, το αεροπλάνο του είναι προγραμματισμένο να απογειωθεί στις 11:40 ώρα Ελλάδος και να κατευθυνθεί στην Τζούμπα, την πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, όπου αναμένεται να προσγειωθεί περίπου στις 15:00 ώρα Ελλάδος.

Ο πάπας θα συνοδεύεται καθ’όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νότιο Σουδάν από τους προκαθήμενους των δύο προτεσταντικών εκκλησιών.

Αυτή είναι η πρώτη κοινή επίσκεψή των τριών στο εξωτερικό και την έχουν αποκαλέσει «προσκύνημα ειρήνης».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.