ΒΟΣΤΩΝΗ: Η περιοχή της πόλης Μπάφαλο (Buffalo) της Νέας Υόρκης βιώνει την πλέον τρομακτική χιονόπτωση της τελευταίας πεντηκονταετίας, η οποία έχει «θάψει» κυριολεκτικά την πόλη και έχει παραλύσει την περιοχή, η οποία μετρά και μερικές δεκάδες νεκρούς.

Στο Μπάφαλο υπάρχει μία από τις μεγαλύτερες Ελληνικές Ορθόδοξες κοινότητες στην περιοχή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η οποία ανήκει εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη του Ντιτρόιτ, ο ναός της οποίας έχει σκεπαστεί από τέσσερα πόδια χιόνι, έχει καταστεί απρόσιτος και παρέμεινε αλειτούργητος τα Χριστούγεννα, όπως πληροφόρησε τον «Εθνικό Κήρυκα» σε τηλεφωνική συνέντευξή του ο ιερατικός του προϊστάμενος, π. Χρήστος Χριστάκης.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ο π. Χρήστος είπε, πως, «έχει σταματήσει τώρα όλη αυτή η κακοκαιρία και βρισκόμαστε στη φάση της αποκατάστασης και τώρα που μου τηλεφωνήσατε ήμουν έξω από το σπίτι καθαρίζοντας από το χιόνι». Υπογράμμισε ότι «η κακοκαιρία άρχισε την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου το πρωί στην αρχή ως χιονόπτωση και βαθμηδόν έγινε χιονοθύελλα με αποτέλεσμα να αποκλειστούμε όλοι στα σπίτια και κάποιοι αποκλείστηκαν στους δρόμους, δεν πρόλαβαν να φτάσουν εκεί που πήγαιναν».

Στην ερώτηση σε τι κατάσταση είναι ο ναός, είπε πως «είναι κλειστή η εκκλησία διότι βρίσκεται στην πόλη του Μπάφαλο όπου υπάρχει ακόμα απαγόρευση της κυκλοφορίας, δεν μπορούμε να οδηγήσουμε οπότε δεν ξέρουμε και σε ποια κατάσταση βρίσκεται η εκκλησία αυτή τη στιγμή. Κάποιος ο οποίος μπόρεσε και πέρασε μου είπε ότι υπάρχει ένα δένδρο που έπεσε δίπλα στην εκκλησία, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε τι συμβαίνει».

Οταν τον ρωτήσαμε πώς είναι οι ενορίτες του, είπε ότι «έχουμε περί τις εξακόσιες οικογένειες εδώ στο Μπάφαλο, είναι όλοι καλά, μερικοί έχασαν το ηλεκτρικό ρεύμα, επικοινωνώ μαζί τους και σιγά-σιγά αποκαθίσταται ο ηλεκτρισμός» και συμπλήρωσε «δεν είχαμε κάποιο θάνατο στη δική μας κοινότητα». Πρόσθεσε πως «ευτυχώς εκείνοι που είναι σε οίκους ευγηρίας είναι καλά, εκείνοι που ήταν μόνοι στα σπίτια τους τους πήραμε τηλέφωνο και είναι όλοι καλά».

Στην ερώτηση για πόσο χιόνι μιλούμε σε ίντσες, απάντησε: «εξαρτάται από τις περιοχές. Συνήθως οι κακοκαιρίες στο Μπάφαλο επιδρούν στα νότια της περιοχής που είναι κοντά στη λίμνη Ιρι, αλλά τούτη τη φορά χτύπησε πιο πολύ στην πόλη του Μπάφαλο και πιο ανατολικά. Σε ορισμένες περιοχές είχαν μέχρι και τέσσερα πόδια».

Οταν τον ρωτήσαμε αν μπόρεσαν να Λειτουργήσουν τα Χριστούγεννα, απάντησε «όχι δεν μπορέσαμε, δεν υπήρχε καμία δυνατότητα ούτε την παραμονή, ούτε τα Χριστούγεννα γιατί ήταν ακριβώς στο μέσον της χιονοθύελλας, δεν μπορούσαμε ένα οδηγήσουμε ήταν επικίνδυνο».

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τις επόμενες μέρες, είπε ο π. Χρήστος ότι «είναι καλές» και επισήμανε, πως «η χιονοθύελλα κράτησε από την Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, τρεις γεμάτες μέρες, αυτή τη στιγμή χιονίζει πολύ λίγο, οπότε οι προβλέψεις είναι ότι θα ζεστάνει ο καιρός και δεν προβλέπεται άλλη χιονόπτωση για τις επόμενες μέρες» και συμπλήρωσε «τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με το καθάρισμα».

Στην ερώτηση αν υπήρξε κάτι παρόμοιο στα δέκα πέντε χρόνια που ιερατεύει στην κοινότητα, ανέφερε πως, «κάπου – κάπου υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις χιονοθύελλας αλλά όχι τόσο μεγάλες. Εδώ στην περιοχή αυτό που έγινε τώρα το συγκρίνουν με τη χιονοθύελλα του 1977 που υπήρξε η μεγαλύτερη καταστροφή στο Μπάφαλο».

Όταν τον ρωτήσαμε πως πηγαίνει γενικά η κοινότητα, ο π. Χρήστος, είπε πως «γενικά καλά πηγαίνει, προσπαθούμε να συνέλθουμε από τον κορωνοϊό γιατί καθώς ξέρετε κόπηκαν όλα και δεν έχει γυρίσει πάλι ο κόσμος πίσω στην εκκλησία όπως ήταν πριν τον κορωνοϊό. Εμείς φυσικά έχουμε αρχίσει ξανά όλες τις δραστηριότητες, η εκκλησία λειτουργεί καθ’ όλα εκατό τοις εκατό, αλλά ο κόσμος δεν έχει ξαναγυρίσει, δηλαδή όλος ο κόσμος. Οικογένειες οι οποίες ίσως να ξέφυγαν από τη συνήθεια της εκκλησίας, κάποια παιδιά μεγάλωσαν λίγο και τώρα προσπαθούμε να ξαναχτίσουμε ουσιαστικά τη συνήθεια της εκκλησίας και όλα αυτά». Τόνισε πως «το Μπάφαλο είναι μεγάλη και παλιά κοινότητα, οι Ελληνες ήλθαν στις αρχές του εικοστού αιώνα, οπότε είναι μια μεγάλη και ιστορική κοινότητα και προσπαθούμε όσο μπορούμε».

Σημειώνεται ότι ο π. Χρήστος Χριστάκης είναι εκ των λογίων κληρικών της Εκκλησίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές για Μάστερ και Διδακτορικό στην Πατερική Θεολογία στο Kings College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου της Αγγλίας. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1996 από τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη (Ζηζιούλα) και πρεσβύτερος στις 29 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους από τον τότε Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο. Υπηρέτησε στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Λονδίνο μέχρι το 1999, στη συνέχεια στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μίντλτάουν (Middletown) του Οχάιο μέχρι το 2007 και έκτοτε στην κοινότητα του Ευαγγελισμού στο Μπάφαλο. Είναι νυμφευμένος με την πρεσβυτέρα Λίσα και έχουν τέσσερα παιδιά.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.