Στη στη Θεία Λειτουργία, το Ιερό Μνημόσυνο και την Δοξολογία για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Περαίας που τελέστηκαν στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος προέστη ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, κατόπιν αδείας του οικείου Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου.

Ο Πολιός γέροντας, συγκινημένος τέλεσε το Ιερό Μνημόσυνο των πρώτων κατοίκων της Περαίας όπου το 1923 ήρθαν και δημιούργησαν αυτήν την περιοχή. Οι πρώτοι Πρόσφυγες ήταν από την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Αναφορικά με την παρουσία του Μητροπολίτου Βρυούλων είναι πως στην Περαία κατοίκησαν και πρόσφυγες από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη κ. Νικόδημο που του έδωσε την άδεια να λειτουργήσει στο ναό και ευχαρίστησε τον πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Κουρασαντζή για την ευγενική του φιλοξενία που του πρόσφερε.

Αναφορικά ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε στην ομιλία του για την Μητρόπολη Βρυούλων πως έγινε η εκλογή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και πως από το μηδέν ανέστησε εκ νέου την πάλαι ποτέ ιστορική μητρόπολη των Βρυούλων και πως είναι ιστορικό ορόσημο για την ζωή του που λειτούργησε στους απογόνους και των Βουρλιωτών και των Μικρασιατών και Καλλιπολιτών.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Κουρασαντζής ευχαρίστησε εκ βαθέων τον γέροντα Βρυούλων και ευχήθηκε στους ενορίτες πως η ημέρα ήταν ξεχωριστή για όλους.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων τέλεσε τρισάγιο στο Ηρώων των Προσφύγων στην Παραλία της Περαίας. Σε εκείνο το σημείο κατέφθασαν οι πρώτοι κάτοικοι στην Περαία το 1923.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.