Το γκράφιτι στην Νέα Ιωνία.

Στην είσοδο του Δήμου της Νέας Ιωνίας, στην Αττική, ανάμεσα σε δεκάδες γκρι από το καυσαέριο κτίρια, οι μποτιλιαρισμένοι οδηγοί αντικρίζουν πλέον κάθε μέρα ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης.

Ένα γκράφιτι δεκάδων μέτρων που δημιουργήθηκε στην καρδιά της Ν. Ιωνίας και θυμίζει τη μοίρα των χιλιάδων προσφύγων που έφυγαν πριν από εκατό χρόνια από την Μ.Ασία και κατέληξαν στην Ελλάδα. Για να φτιάξουν από την αρχή τα δικά τους σπίτια και νοικοκυριά.

Το εντυπωσιακό έργο έγινε με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ. Παρήγγειλε από έναν νέο καλλιτέχνη, τον Γιώργο Δημουλά, ο οποίος υπογράφει ως Simple G, να εργαστεί για πολλές- πολλές νύχτες μέχρι να δώσει όπως λέει ο μητροπολίτης «ψυχή σε έναν τοίχο. Να αφυπνίσει μνήμες και να θυμίσει την ιστορία αυτών των ανθρώπων που ζουν στην πόλη μας».

Κάθε βράδυ, ο Simple G, αριστούχος της Σχολής Καλών Τεχνών και καταξιωμένος στο χώρο του γκράφιτι, μετέτρεπε τον τοίχο σε έργο μνήμης και τέχνης. Στο γκράφιτι αποτυπώνονται ο πόνος, ο αποχωρισμός και η τραγική ιστορία των προσφύγων που ακόμη και έναν αιώνα μετά επανέρχεται ξανά και ξανά στο προσκήνιο. Το γκράφιτι πλαισιώνεται από τη Σμύρνη που καίγεται και μαζί της να σβήνει σιγά- σιγά και η ιστορική παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, που ξεριζώθηκε βίαια από τις πατρογονικές εστίες το 1922 και διοργανώνουν η Μητρόπολη και οι προσφυγικοί Δήμοι Ν.Ιωνίας, Ν.Φιλαδέλφειας, Ν.Χαλκηδόνος και Ηρακλείου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.