Μέσα στο θαυμάσιο ελατοδάσος της Ορεινής Ναυπακτίας πραγματοποιήθηκε το πανηγύρι της Αγίας Κυριακής, με επίκεντρο τον ομώνυμο Ιερό Ναό που έχει ανακηρυχθή πολιούχος ολόκληρης της περιοχής του άλλοτε Δήμου Πυλήνης.

Το πρωί τελέσθηκε αρτοκλασία και Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο με την συμμετοχή Ιερέων της Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του στη αρχή αναφέρθηκε με συντομία στον βίο της αγίας Κυριακής που έζησε τον 3ο αιώνα, είχε κάλλος στο σώμα και την ψυχή, αγαπούσε τον Χριστό και επειδή δεν υπέκυψε στις απαιτήσεις του άρχοντα της περιοχής , υπέστη φοβερά μαρτύρια και απέθανε μαρτυρικά.

Έπειτα ανέλυσε ότι στην περίπτωση αυτή φαίνονται καθαρά δύο διαφορετικοί κόσμοι· ο κόσμος της Αγίας Κυριακής με την πίστη στο Θεό και την σταθερότητα στις αρχές της και ο κόσμος της εξουσίας που λειτουργεί με τον συνδυασμό των παθών και της βίας, η οποία βία εκδηλώθηκε πάνω σε μια μικρή κοπέλα, ηλικίας 21 ετών.

Στην συνέχεια είπε ότι πρέπει να προβληματιστούμε από αυτό το γεγονός· «διότι τα ίδια, με άλλο τρόπο, συμβαίνουν και στην εποχή μας, όπου κυριαρχεί στην κοινωνία μας η έξαψη των παθών και η εξάσκηση βίας πάνω σε γυναίκες και μικρά παιδιά. Αυτή η βία εκφράζεται με ιδεολογικό, ψυχολογικό, λεκτικό και σωματικό τρόπο, και δημιουργεί κοινωνικές και οικογενειακές αναστατώσεις. Όμως θα πρέπει να θέσουμε μέσα μας τον «αυτοδέσποτον των παθών ευσεβή λογισμόν» και να ανεχθούμε την ετερότητα, παρά το ότι διαφωνούμε με αυτήν.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος είπε: «Ήλθαμε σε αυτόν τον όμορφο χώρο, λειτουργήσαμε τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, σε υψόμετρο 1300 περίπου μέτρα, όχι μόνο για τον καθαρό αέρα ούτε μόνο για να αισθανθούμε την δροσιά από τον καύσωνα, και ούτε μόνο για το πανηγύρι, αλλά κυρίως για να τιμήσουμε την Αγία Κυριακή και να εμπνευσθούμε από το μαρτύριο της, αλλά και να αποφύγουμε την νοοτροπία των δημίων της και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και Χριστιανοί».

Στη Θεία Λειτουργία εκκλησιάσθηκαν οι Βουλευτές του Νομού Μάριος Σαλμάς και Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Σαλμά, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλειος Γκίζας, ο αντιδήμαρχος Τσουκαλάς και πλήθος πιστών.

Διοργανωτής της όλης εκδήλωσης ήταν ο Σύλλογος Λεπτοκαρυτών με Πρόεδρο τον Ανδρέα Ευθυμιόπουλο, που αγαπά ιδιαίτερα τον Ναό και το φυσικό κάλλος του τόπου. Επίσης, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο Εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας Ανθοφύτου, στην οποία ανήκει ο Ναός της Αγίας Κυριακής και στους εθελοντές.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.