Στην Ακολουθία του Όρθρου όπου διαβάστηκε ο Μεγάλος Κανόνας, τον οποίο συνέγραψε ο Άγιος Ανδρέας Κρήτης, χοροστάτησε το απόγευμα της Τετάρτης στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος.

Συγχοροστάτησαν Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας ενώ τους ύμνους απέδωσε η Πατριαρχική Χορωδία του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού.

Τις τρεις πρώτες ωδές του Μεγάλου Κανόνα ανέγνωσε ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος ενώ οι άλλες διαβάστηκαν από τους υπόλοιπους Αρχιερείς και πατέρες.

Ο Μεγάλος Κανόνας είναι ο εκτενέστερος σε μήκος εκκλησιαστικός ύμνος της κατηγορίας των κανόνων. Μέσα από τα τροπάρια του συγκεκριμένου ποιήματος υμνούνται όλα τα εξέχοντα πρόσωπα τόσο της Παλαιάς όσο και της Καινής Διαθήκης, οι βίοι και τα έργα των οποίων προσφέρονται ως παραδείγματα, είτε προς μίμηση, είτε προς αποφυγή.

Συγκινητικές είναι, μεταξύ άλλων, οι αναφορές του ποιητή στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία, το πρότυπο μετανοίας που τιμάται και κατά την Ε’ Κυριακή των Νηστειών που ακολουθεί την Τετάρτη του Μεγάλου Κανόνα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.