Την Κυριακή των Αγ. Πατέρων της Δ' εν Χαλκηδόνι Οικουκενικής Συνόδου (18η Ιουλίου ),ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων είχε την ιδιαίτερη ευλογία, με την άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, να χοροστατήσει στον Όρθρο και να προστεί της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Προσκυνηματικό Ναό του Αγ. Σπυρίδωνος, όπου ως γνωστόν φυλάσσεται ως «θησαυρός άσυλος και όλβος πολυτελής» το Ιερό Σκήνωμα του Αγ. Θαυματουργού Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος.

Τον πλαισίωσαν ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Βλάχος ο π. Ανδρέας (αλλοδαπός) και ο διάκονος Σπυρίδων.

Αφορμή για το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος πήρε από την αποστολική περικοπή της ημέρας και μάλιστα από τον στίχο:

«Μανθανέτωσαν οι ημέτεροι καλών έργων προΐστασθαι, ίνα μη ώσιν άκαρποι» (Τίτ. γ, 14).

Η χριστιανική πίστη δηλ. δεν είναι μιά θεωρία. Αλλά μιά δύναμη,που οδηγεί τους πιστούς να μη είναι άκαρποι, αλλά να φέρουν καρπούς.

Τους καρπούς των αρετών και μάλιστα της αγάπης. Αλλά ένα χωράφι για να φέρει καρπούς χρειάζεται:

1. Συστηματική καλλιέργεια. Και το χωράφι της ψυχής του πιστού πρέπει να δέχεται το αλέτρι της Χάριτος του Θεού, που θα το γονιμοποιεί.

Και όπως το αλέτρι εισχωρεί στο χώμα και διαλύει τους σκληρούς σβώλους, έτσι και η Χάρη του Θεού θα ανασκάπτει τον έσω άνθρωπο,θα τον αγιάζει και ανακαινίζει.

Τότε μόνο έρχεται η καρποφορία σαν φυσική συνέπεια. Γιατί ο σπόρος του Θ. Λόγου πέφτει « εις την γην την αγαθήν» και αφού φυτρώσει αποδίδει «καρπόν εκατονταπλασίονα» (Λουκ. η, 8).

2. Πότισμα. Τα Μυστήρια της Εκκλησίας είναι οι μυστικοί κρουνοί,που ποτίζουν πλούσια τις καρδιές των πιστών. Από το νερό του Βαπτίσματος μέχρι τα δάκρυα της Μετανοίας.

Με αποκορύφωση την υποδοχή στην ύπαρξή μας του Σώματος και του Αίματος του Χριστού.

Χωρίς αυτό το πότισμα δεν «δυνάμεθα τους καρπούς φέρειν των αρετών» (Ι. Χρυσόστομος), γιατί αποξηραίνεται ο έσω άνθρωπος και δεν μπορεί να καρποφορήσει.

3. Το κλάδεμα. Όπως το δένδρο κλαδεύεται από τα ξερόκλαδα, για να αναπτυχθεί σωστά και να καρποφορήσει, έτσι και ο πιστός.

Πρέπει με την «μάχαιραν του πνεύματος, ό εστί ρήμα Θεού» (Εφεσίους στ,17), με την καθοδήγηση δηλ. του θ. λόγου,να καθαρίζει την καρδιά του από τα ξερόκλαδα των παθών «ίνα πλείονα καρπόν φέρει» (Ιωαν. ΙΕ, 2), ερευνώντας διαρκώς «τι το θέλημα του Θεού το αγαθόν και ευάρεστον και τέλειον» (Ρωμ. ιβ, 2).

4. Να φωτίζεται από τον ήλιο. Τα φυτά στρέφουν τα κλαδιά τους προς τον ήλιο,για να αντλήσουν ζωή.

Ο πιστός ανεβάζει τον νου και την καρδιά του προς τα άνω. Με την προσευχή.

Με αυτήν θα αντλήσει την δύναμη, για να εκθρέψει τους «καρπούς του πνεύματος».

Και ακόμη θα ελκύσει τις «άκτιστες ενέργειες» του Θεού,που θα τον αγιάσουν και θα τον οδηγήσουν στην κατά Χάριν θέωση.

Γι’ αυτό τονίζει πάλι ο Ι. Χρυσόστομος επιγραμματικά « χρήζομεν οι πάντες άνθρωποι της προσευχής».

Άτομα,οικογένειες,κοινωνίες χωρίς προσευχή ! Σκοτεινή θα είναι η πορεία τους. Πορεία μέσα σε ασέληνη και θυελλώδη νύχτα ! Και ,βεβαίως, πορεία άκαρπη.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, το όργωμα της Θ. Χάριτος, την άρδευση των Μυστηρίων, το κλάδεμα των παθών και την ζωοπάροχο προσευχή.

Αν θέλουμε να μη μένουμε άκαρποι,αλλά να είμαστε «Θεού γεώργιον»(Α Κοριν. γ, 9), που θα φέρουμε «καρπόν πολύν» (Ιωάν. ιε, 5), είπε κατακλείοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

Κατά την Απόλυση ο Μητροπολίτης Κορωνείας ευχαρίστησε με θερμούς λόγους τον εκλεκτό και διακεκριμένο, όπως είπε, Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, που αποδεικνύεται με το αγωνιστικό του φρόνημα και την ακάματη δραστηριότητα και δημιουργικότητα του, γνήσιο τέκνο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, δια των χειρών του οποίου και αυτός έλαβε την Χάριν της Αρχιερωσύνης και του ευχήθηκε υγεία και δύναμη, για να συνεχίζει επί έτη μακρά την ευκλεή ποιμαντορία του.

Ευχήθηκε επίσης σε όλους τους προσκυνητές να τους σκεπάζει ο Αγ. Σπυρίδων με τις πρεσβείες Του,να ικανοποιεί «έκαστον και το αίτημα αυτού» και να χαρίζει σε όλους υγεία ψυχής και σώματος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.