Από τις πρώτες ώρες που εκδηλώθηκαν με σφοδρότητα τα καιρικά φαινόμενα στον νομό της Λάρισας ο π. Ιωάννης Κατρανίδης, εφημέριος στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στη Γιάννουλη, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που έσπευσαν χωρίς χρονοτριβή να προσφέρουν βοήθεια σε όσους είχαν άμεση ανάγκη:

«Επρεπε να ανακουφίσουμε τον πόνο των δοκιμαζομένων ανθρώπων, δεν υπολογίσαμε τους κόπους και τις θυσίες» υπογραμμίζει μιλώντας στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο π. Ιωάννης, προσθέτοντας και τα εξής: «Ολες τις προηγούμενες ημέρες, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, βρισκόμουν δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές καθαρίζοντας τα σπίτια από τις λάσπες.

Συγχρόνως κρατούσαμε τα στοιχεία τόσο των ηλικιωμένων όπως και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Δεν τους αφήσαμε στιγμή να είναι μόνοι τους: Ημασταν συνεχώς κοντά τους την ώρα που έτρωγαν αλλά και για να συζητήσουμε όλα όσα τούς απασχολούσαν. Φροντίζουμε όχι μόνο για την αποκατάστασή τους αλλά και για το πώς θα σταθούν στο μέλλον στα πόδια τους».

«Ολα εξελίχθησαν αστραπιαία. Η κοίτη του Πηνειού υπερχείλισε και αμέσως δημιουργήθηκαν τρία μέτωπα: Στον Ιπποκράτη, στη Νέα Σμύρνη και στον Αγιο Θωμά» τονίζει ο π. Ιωάννης, αναφερόμενος σε όσα δραματικά συνέβησαν. «Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Γιάννουλη να αποκοπεί από την πόλη της Λάρισας και να μην υπάρχει η δυνατότητα να προσφερθεί η οποιαδήποτε βοήθεια. Ο κόσμος έφυγε από τα σπίτια και διέμενε στα αυτοκίνητά του, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα είχε κοπεί σε ποσοστό 80% σε όλη τη Γιάνννουλη.

Με τον Μητροπολίτη μας τον κ. Ιερώνυμο συμφωνήσαμε πως θα έπρεπε να κάνουμε κάτι άμεσα. Ετσι, λοιπόν, η μοναδική λύση ήταν η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Γιάννουλης. Ναι μεν δεν διέθετε η αίθουσα ρεύμα, αλλά τουλάχιστον θα μπορούσαμε να ανακουφίσουμε τον πόνο των ανθρώπων. Κάναμε μια ανακοίνωση μέσω των κοινωνικών δικτύων και έτσι άρχισε σταδιακά να έρχεται ο κόσμος. Οι άνθρωποι έφεραν στο Πνευματικό Κέντρο από τα σπίτια τους κρεβάτια, ράντσα, στρώματα κ.ά. Ξεκινήσαμε ένα τιτάνιο έργο.

Με τη βοήθεια μιας μπαλαντέζας 30 μέτρων τροφοδοτήσαμε την αίθουσα με ηλεκτρικό ρεύμα μέσω ενός κοντινού σπιτιού, έτσι ώστε να λειτουργήσουν κάποια ψυγεία. Μεταξύ άλλων, στον χώρο αυτό φιλοξενήσαμε ηλικιωμένους αλλά και μια έγκυο εφτά μηνών με τα δύο της παιδιά, της οποίας ο σύζυγος εγκλωβίστηκε στην περιοχή του Αγίου Θωμά, στον Δήμο Λάρισας. Η πλημμύρα τούς χώρισε προσωρινά, αλλά στη συνέχεια ο δρόμος άνοιξε και συναντήθηκε με τον άνδρα της.

Αυτήν τη στιγμή κοντά μας βρίσκονται 30 εθελοντές -άνδρες και γυναίκες- από τη Γιάννουλη, οι οποίοι μας βοηθάνε καθημερινά στο μαγείρεμα, στην καθαριότητα, στην τακτοποίηση κ.ά.» σημειώνει ο π. Ιωάννης και συμπληρώνει: «Φέραμε από τον Τύρναβο αρκετά κρεβάτια και τα τοποθετήσαμε στο Πνευματικό Κέντρο, ενώ τόσο ο Δήμος Λάρισας όσο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας μάς έχουν στείλει υλικά καθαρισμού, φτυάρια, γαλότσες κ.ά.

Επίσης, αξίζει να τονιστεί ότι κατέστη δυνατόν να προσφέρουμε αρχικά 480 μερίδες φαγητού στην περιοχή της Γιάννουλης. Οι μερίδες αυτές θα συνεχίσουν να διανέμονται και τις επόμενες ημέρες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι παίρνουν ένα πιάτο φαγητό, ξεκουράζονται λίγο και κατόπιν συνεχίζουν τον καθαρισμό των σπιτιών τους.

Είναι πολλά τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει: Το ύψος του νερού εντός των σπιτιών κυμαίνεται από 70 εκατοστά έως 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχουν κατοικίες στις οποίες το ισόγειο έχει πλημμυρίσει και το νερό έχει φτάσει έως τον πρώτο όροφο. Εάν συνεχιζόταν η ροή του νερού σε μεγάλες ποσότητες, τότε ως Γιάννουλη θα είχαμε πνιγεί!» παρατηρεί ο π. Ιωάννης, ενώ μας δίνει και τις εξής πληροφορίες:

«Ο ναός του Αγίου Γεωργίου δεν επλήγη επειδή είμαστε σε διαφορετικό υψόμετρο σε σχέση με τις εργατικές κατοικίες. Πλημμύρισε όμως ολοσχερώς ο υπό κατασκευή υπόγειος ναός των Δώδεκα Αποστόλων, που βρίσκεται στο τμήμα των εργατικών κατοικιών. Οσο περνάνε όμως οι ημέρες το νερό υποχωρεί από εκείνο το σημείο.

Λόγω του ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους φορώντας ό,τι βρήκαν πρόχειρο, φροντίσαμε και φτιάξαμε μια ιματιοθήκη δίπλα από το Πνευματικό Κέντρο, όπου με τη βοήθεια των εθελοντών διαχωρίσαμε τα ρούχα σε κατηγορίες: παιδικά, εφηβικά, ανδρών, γυναικών, έτσι ώστε όποιος έρχεται, να βρίσκει αμέσως ό,τι χρειάζεται. Οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι και εξαγριωμένοι εξαιτίας της κατάστασης. Δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει. Δεν γνωρίζουν εάν από άποψης στατικότητας τα σπίτια τους θα είναι κατοικίσιμα το επόμενο διάστημα».

Συνέντευξη στον Σωτήρη Λέτσιο

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.