Την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τα Γραφεία της εφημερίδος «Νέος Κόσμος», της ιστορικής και μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδος στην Αυστραλία, στον χώρο του Ομογενειακού Τύπου.

Τον Παναγιώτατο, ο οποίος συνοδευόταν από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα ο Εκδότης της εφημερίδος κ. Χριστοφόρος Γκόγκος και ο Αρχισυντάκτης της κ. Σωτήριος Χατζημανώλης, μετά των συντακτών και των λοιπών εργαζομένων της.

«Συνιστά μεγάλη τιμή και προνόμιο να συναντούμε από κοντά τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, πόσο μάλλον να τον υποδεχόμαστε στο “δεύτερο σπίτι” μας, την εφημερίδα “Νέος Κόσμος”», ανέφερε στο θερμό καλωσόρισμά του ο Εκδότης κ. Γκόγκος, ο οποίος περιέγραψε συνοπτικά την ιστορία της ομογενειακής εφημερίδος, αρχής γενομένης από την ίδρυσή της το 1957 στη Μελβούρνη, και επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Καθ’ όλη αυτή τη μακρά διαδρομή φιλοξενήσαμε στις έντυπες και ηλεκτρονικές σελίδες του “Νέου Κόσμου” σημαντικές προσωπικότητες από την Αυστραλία, την Ελλάδα και το διεθνές στερέωμα. Πολλοί, μάλιστα, μάς τίμησαν με την επίσκεψή τους, όπως κι εσείς σήμερα. Όμως να είστε βέβαιος ότι στο “πρωτοσέλιδο” της μνήμης μας θα κατέχει πάντοτε δεσπόζουσα θέση η σημερινή, δική σας εδώ παρουσία».

Μάλιστα, ο κ. Γκόγκος προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα ξεχωριστό δώρο, σε ανάμνηση της επισκέψεώς του, το κορνιζαρισμένο πρωτοσέλιδο της ημέρας, αφιερωμένο στην Πατριαρχική επίσκεψη στη Μελβούρνη.

Αντιφωνώντας εξίσου εγκάρδια, ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος επαίνεσε τον «Νέο Κόσμο» για τη διαχρονική προσφορά του στην Ελληνική Ομογένεια, μνημονεύοντας, καταρχάς, τον αείμνηστο ιδρυτή της εφημερίδος: «Δεόμεθα την στιγμήν αυτήν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Δημητρίου Γκόγκου, μετανάστου εκ της μυροβόλου Χίου, όστις υπήρξεν η ψυχή του “Νέου Κόσμου” επί έτη πολλά και εξεδαπάνησεν εαυτόν διά τον “Νέον Κόσμον”, τo δημιούργημα και πνευματικόν του τέκνον, ηυτύχησε δε να τον ίδῃ εις την πρώτην θέσιν κυκλοφορίας μεταξύ των εφημερίδων της πέμπτης ηπείρου. Αναμφιβόλως, ο Δημήτριος Γκόγκος δεν ήτο μόνον ο ιδρυτής και εκδότης του “Νέου Κόσμου”, αλλά και ένας γνήσιος ευπατρίδης, ένας αγνός δημοκράτης και αγωνιστής υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών και των δικαίων της Ελληνικής Κοινότητος. Το έργον και η προσφορά του εις την Ομογένειαν και εις την Αυστραλιανήν κοινωνίαν γενικώτερον υπήρξε τεράστιον, διό και δικαίως ετιμήθη τόσον εκ της Αυστραλιανής όσον και εκ της Ελληνικής Κυβερνήσεως».

Επιπλέον, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εστίασε στον σημαίνοντα ρόλο που διεδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει ο Ομογενειακός Τύπος στη ζωή της Ελληνικής Ομογένειας της Αυστραλίας.

Αναφερόμενος στις παλαιότερες εποχές, κατά τις οποίες το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως ήταν πραγματικότητες άγνωστες, παρατήρησε ότι ο Τύπος «διεδραμάτισε καίριον ρόλον εις την διατήρησιν της γλώσσης και της ελληνομάθειας, απετέλεσε σημαντικόν συνδετικόν κρίκον και γέφυραν με την πατρίδα, αλλά και σχεδόν την μοναδικήν πηγήν πληροφορήσεως διά τα εν Ελλάδι συμβαίνοντα και, βεβαίως, ενημέρωνε το αναγνωστικόν κοινόν διά τα θέματα της Κοινότητος, τα προβλήματα, τας προοπτικάς, διεμόρφωνε τάσεις και απόψεις και διεδραμάτισε σημαντικότατον ρόλον εις τας κατά καιρούς εντάσεις και διενέξεις εντός των κόλπων της Ομογενείας».

Σημειώνοντας τη ριζική αλλαγή που έχει επέλθει στις συνθήκες και τις ανάγκες κατά τη σημερινή εποχή, ο Παναγιώτατος τόνισε πως ο Τύπος «κατέχει, και πρέπει νομίζομεν να κατέχει, σημαντικόν ρόλον εντός της Ομογενείας» και επισήμανε ότι «εντός αυτού του νέου πλαισίου της συγχρόνου Αυστραλιανής κοινωνίας, ο “Νέος Κόσμος” συνεχίζει την δράσιν του με μαχητικότητα, συνέπειαν και αφοσίωσιν εις τα ιδανικά και τας ιδέας του αειμνήστου Δημητρίου Γκόγκου, υπό την διεύθυνσιν του υιού του Εντιμοτάτου κ. Χριστοφόρου Γκόγκου, και με την μέριμναν και φροντίδα του εκλεκτού Αρχισυντάκτου, Εντιμοτάτου κ. Σωτηρίου Χατζημανώλη, προς τον οποίον και προς τους εκλεκτούς συνεργάτας του απευθύνομεν θερμάς συγχαρητηρίους προσρήσεις διά το πολύπλευρον έργον και την προσφοράν των εις την Ομογένειαν».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.