Διαγωνισμός για την αναστήλωση της Αγίας Σοφίας πραγματοποιήθηκε από την τουρκική Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων, ωστόσο εν τέλει ο νικητής του διαγωνισμού αναδείχτηκε ένας… φίλος του Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ το συμβόλαιο των 23 εκατ. τουρκικών λιρών ανατέθηκε στην Hassa Architecture, ο ιδιοκτήτης της οποίας, Μουχαρέμ Χιλμί Σενάλπ, έχει σχέσεις με τον Ερντογάν, καθώς και στις Iras Yapı και Adamak Restoration, οι οποίες και θα σχηματίσουν κοινοπραξία για την αναστήλωση του κορυφαίου μνημείου της χριστιανοσύνης, στο οποίο αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες διάφορα περιστατικά βανδαλισμών.

Όπως είναι γνωστό, τον Ιούλιο του 2020 ο Ερντογάν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για τη μετατροπή του Ναού της Αγίας Σοφίας, που έχτισε ο Ιουστινιανός το 537 ξανά σε τέμενος από μουσείο, σε μια κίνηση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Το συμβόλαιο για την αναστήλωση, που υπεγράφη στις 21 Ιανουαρίου, προβλέπει την ολοκλήρωση μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 όλων των αναστηλωτικών έργων του Συγκροτήματος της Αγίας Σοφίας και της αποκατάστασης των τάφων, του δημοτικού σχολείου και της προσωρινής κατοικίας στο συγκρότημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.