Σε μια μικρή συνοικία της πόλης, δίπλα από το Δικαστικό Μέγαρο και σε ένα στενό που οδηγεί σε αδιέξοδο, σώζονται τα ερείπια του ιερού ναού του Αγίου Αντωνίου. Ο ναός έχει καταστραφεί από τον σεισμό της 30ης Ιουνίου του 1948. Τα ερείπια του θυμίζουν μία από τις καταστροφές που έχει υποστεί η Λευκάδα από τους ισχυρούς σεισμούς κατά το παρελθόν. Σήμερα σώζονται μέρη των τοίχων του ιερού του. Το στενάκι που οδηγεί στην ερειπωμένη εκκλησία ονομάζεται «οδός Αγίου Αντωνίου», όπως επίσης και η συνοικία.

Πώς και πότε χτίστηκε ο ναός του Αγίου Αντωνίου;
Ο λίθινος ναός, που κατέρρευσε, χτίστηκε το 1841. Σύμφωνα με το «Ναοί και Μοναί Λευκάδος» του Κων/νου Μαχαίρα, πριν από αυτή την ημερομηνία, ο ναός ήταν ξύλινος και είχε χτιστεί το 1717. Ο ναός από τη δεκαετία του ’40 μέχρι και σήμερα, δεν ανοικοδομήθηκε ποτέ. Στα ερείπια του όμως, πραγματοποιούνται αγρυπνίες και παρακλήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο σεισμός που κατέστρεψε τον ναό του Αγίου Αντωνίου
Όπως είναι γνωστό, η Λευκάδα είναι μια σεισμογόνος και, κατά συνέπεια, σεισμόπληκτη περιοχή. Το 1948 η Λευκάδα χτυπήθηκε από δύο μεγάλους σεισμούς. Είχαν πραγματοποιηθεί σε κοντινό χρονικό διάστημα ο ένας από τον άλλον. Ο πρώτος έγινε στις 22 Απριλίου και είχε μέγεθος 6,5 R, ενώ ο δεύτερος και πιο καταστροφικός έλαβε χώρα στις 30 Ιουνίου με μέγεθος 6,4 R.

Οι σεισμοί, για την ακρίβεια, είχαν καταγραφεί με την κλίμακα Mercalli ξεπερνώντας τον βαθμό 6 (6 1/4). Οι βαθμοί Ρίχτερ που αναφέρουμε παραπάνω, αποτελούν αντιστοιχία με την κλίμακα του Μερκάλι σύμφωνα με την Βικιπαίδεια. «Εν συνόλω, υπό αμφοτέρων των σεισμών, κατεστράφησαν τελείως ή κατέστησαν ακατοίκητοι 1453 οικίαι. 2867 εβλάβησαν κατά το μάλλον ή ήττον σοβαρώς και 818 ελαφρώς. Επομένως, υπό του τελευταίου σεισμού κατεστράφησαν 1209 οικίαι και 1869 υπέστησαν σημαντικάς κατά το μάλλον ή ήττον ζημίας», αναφέρει ο σεισμολόγος Άγγελος Γαλανόπουλος στο βιβλίο του «Σεισμική Γεωγραφία της Ελλάδος».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.