Πατέρας Αυγουστίνος Βλάχος. Αυτός είναι πλέον ο εκκλησιαστικός τίτλος που φέρει ο πολυαγαπημένος εγγονός του μεγάλου Έλληνα πρωταγωνιστή Ανέστη Βλάχου.

Ο Ανέστης Βλάχος τζούνιορ δεν είναι πλέον ο ηθοποιός που όλοι γνωρίσαμε δίπλα στον «σκληρό» του ελληνικού κινηματογράφου παππού του. Τον άνθρωπο που έπινε νερό στο όνομα του εγγονού του και ήθελε πάντα να τον δει να ανεβαίνει πολύ ψηλά. Απαρνήθηκε την κοσμική ζωή, θέλοντας έτσι να βάλει μια τελεία σε όσα μέχρι πρότινος πρέσβευε. Η δημοσιότητα, ο κινηματογράφος, η τηλεόραση και όλα όσα έκανε στην προηγούμενη κοσμική ζωή του, έχοντας στο πλευρό του τον πολυαγαπημένο του παππού, για τον ιερομόναχο Αυγουστίνο είναι πια παρελθόν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ηταν πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν οι πληροφορίες ότι ο εγγονός του μεγάλου ηθοποιού Ανέστη Βλάχου έχει αλλάξει πολύ και έχει στραφεί προς την Εκκλησία. Αφησε μακριά μούσια, μαλλιά και κυρίως σε όλες τις συνεντεύξεις του είχε μέσα τον Χριστό και πολλά από τα διδάγματά Του. Πολλοί το θεώρησαν τυχαίο γεγονός, ωστόσο μόνο τυχαίο δεν ήταν. Ο θάνατος του πολυαγαπημένου του παππού και μέντορα στην υποκριτική τέχνη τον συγκλόνισε τόσο, που πήρε αμέσως την απόφαση να ενταχθεί στους εκκλησιαστικούς κύκλους.

Στην κηδεία του παππού του ο ίδιος, φορώντας μαύρα ρούχα, με μακριά γενειάδα, καθισμένος δίπλα ακριβώς από το φέρετρο, σιωπηλός και με κατεβασμένο το κεφάλι, θρηνούσε για τον δικό του ήρωα ζωής. Και όταν του δόθηκε το μικρόφωνο για να εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο, τότε όλοι κατάλαβαν την τεράστια στροφή που είχε πάρει για να εγκαταλείψει κάθε κοσμικό στοιχείο.

Πριν από λίγες εβδομάδες, και αφού ο ίδιος εντάχθηκε στους κόλπους της Εκκλησίας και έγινε η κουρά του από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, ο Ανέστης Βλάχος ο νεότερος άλλαξε το προσωπικό του προφίλ σε «πατέρας Αυγουστίνος Βλάχος». Πλέον οι άλλοτε φωτογραφίες από την κοσμική ζωή του έχουν αλλαχτεί με φωτογραφίες από την Εκκλησία και την Ορθοδοξία. Για εκείνον τίποτα δεν είναι ίδιο πια.

Μάλιστα, ο πατέρας του, Ηρακλής Βλάχος, με μια ανάρτησή του στις 15 Ιουνίου, ανακοίνωσε τη χειροτονία του πολυαγαπημένου του γιου. «Ο γιος μου Ανέστης χειροτονήθηκε πρόσφατα κληρικός και έλαβε το όνομα Αυγουστίνος. Σήμερα γιόρτασε για πρώτη φορά το νέο του όνομα. Αξιος, να σε χαιρόμαστε και καλή δύναμη στον δύσβατο και ανηφορικό δρόμο που διάλεξες» έγραψε στην ανάρτησή του.

Συγκινημένος ο Ηρακλής Βλάχος για τη χειροτονία του πολυαγαπημένου του παιδιού, ανέφερε αποκλειστικά στην «Espresso»: «Ημουν, είμαι και θα είμαι πάντα δίπλα στα παιδιά μου και στις επιλογές τους. Νιώθω υπερήφανος για τον γιο μου, αλλά και για την Εκκλησία. Ο γιος μου ήταν πάντα ένας υπέροχος άνθρωπος και χαρακτήρας. Εύχομαι ο Θεός να τον έχει πάντα δίπλα Του».
Ο ίδιος ο πατέρας Αυγουστίνος, πάντως, δεν δίνει πλέον συνεντεύξεις, αποφεύγει να μιλάει για το θέμα της χειροτονίας του και πολύ περισσότερο για την προηγούμενη ζωή του. Πλέον ο πατέρας Αυγουστίνος ιερουργεί στην Αγία Μαρίνα Φιλαδέλφειας, που του παραχώρησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Γαβριήλ. Δεν είναι τυχαία, βέβαια, η επιλογή της συγκεκριμένης μητρόπολης, αφού εκεί λειτουργεί και ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ηλιάκης, ο οποίος ήταν στενός φίλος του αείμνηστου Ανέστη Βλάχου από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.