Εκδικάζεται σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο η έφεση, που άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών στην αθωωτική, για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κερκύρας, για παραβίαση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος σε επιστολή του προχθές έγραφε μεταξύ άλλων:

«Αγαπητοί μου Πατέρες και Αδελφοί, Παιδιά μου εν Κυρίω Αγαπημένα, Χαίρετε!

Όπως ήδη γνωρίζετε την Πέμπτη 9η Ιουνίου ε.ε. το πρωί οδηγούμαι και πάλι να δώσω λόγο στην δικαιοσύνη για την πράξη μου να τελέσω την λιτανεία του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου μας και να μεταλάβω τρεις ανθρώπους από τους μόνο 13 που βρισκόταν στο Ι. Προσκύνημα του Αγίου την Κυριακή των Βαΐων του 2020.

Θα έχω λοιπόν την ευκαιρία να ξαναζήσω και να ξαναθυμηθώ τις δύσκολες στιγμές του εγκλεισμού των ανθρώπων και του σφραγίσματος των Εκκλησιών μας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μου θα κληθώ να δώσω απολογία, γιατί στις δύσκολες αυτές συνθήκες ανέπεμψα δοξολογία και ευχαριστία στον Θεό.

Όμως, στα δύσκολα περάσματα της ζωής μου ως Επίσκοπος έχω μάθει να ανατρέχω στις βασικές αρχές της πίστεως και της θεολογίας.

Όταν για πρώτη φορά βρέθηκα κατηγορούμενος αυτόματα ανέβλυσαν μέσα μου στίχοι από τους ψαλμούς: «Ἵνα τί περίλυπος εἶ, ἡ ψυχή μου, καί ἵνα τί συνταράσσεις με; ἔλπισον ἐπί τόν Θεόν ὅτι ἐξομολογήσομαι αὐτῷ». «Ἐὰν γὰρ καὶ πορευθῶ ἐν μέσῳ σκιᾶς θανάτου, οὐ φοβηθήσομαι κακά, ὅτι σὺ μετ᾿ ἐμοῦ εἶ».

Στην μοναχική θέση, που για μια ακόμη φορά θα βρεθώ όταν την Πέμπτη ξανακαθίσω στο εδώλιο του κατηγορουμένου, το αντίδοτο θα είναι η φωνή: «Δεν είσαι μόνος, ποτέ δεν ήσουν μόνος, ούτε φυσικά τώρα». «Ἡμεῖς οἴδαμεν (γνωρίζουμε) ὅτι μεταβεβήκαμεν ἐκ τοῦ θανάτου εἰς τήν ζωήν, ὅτι άγαπῶμεν τούς ἀδελφούς».

Ό,τι έπραξα αδελφοί μου το έπραξα από αγάπη προς τον άνθρωπο και την Εκκλησία μας, και κυρίως, προς «δι’ ὅν τά πάντα καί δι’ οὗ τά πάντα» (Ἑβρ. 2:10).

Ευχαριστώ από την καρδιά μου τους πολυπληθείς αδελφούς, κληρικούς και λαϊκούς, γνωστούς και αγνώστους, που με στήριξαν και με στηρίζουν με τις εγκάρδιες ευχές, τις ευγενείς εκδηλώσεις και τις αυθόρμητες προσευχές τους όλη αυτή την περίοδο.

Οι ενέργειές μου είναι η συμμετοχή μου στον πόνο του λαού του Θεού και συμβάλλουν μυστικά στην κοινωνική συνοχή. Κάτι που μόνο πολλοί λίγοι αντιλαμβάνονται.

Πιστεύω ότι η αυθόρμητη ειλικρινής αγάπη πάντοτε ενισχύει στις δύσκολες στιγμές των ανθρώπων. Η αγάπη είναι ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει στον κόσμο, αυτήν επιζητώ, αυτήν και πολλαπλώς σας επιστρέφω!

Πάντοτε προσευχόμενος

Ο Μητροπολίτης και Πνευματικός σας Πατέρας

Γιάννης Κοντός: «Μηδενί δίκην δικάσης, πριν αμφοίν μύθον ακούσης»
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Σεβ. Μητροπολίτη Κέρκυρας, Γιάννης Κοντός, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα enimerosi.com, μίλησε χθες για τη δίκη, υπενθυμίζοντας σε όλους το συντριπτικό δίλημμα, το οποίο αντιμετώπισε ο Σεβασμιώτατος εκείνες τις ημέρες.

Διαβάστε το άρθρο:

Δικάζεται (σήμερα, 9 Ιουνίου 2022) μια υπόθεση που και πρωτόδικα απασχόλησε την επικαιρότητα του τόπου μας, αλλά και όλης της Ελλάδος. Η υπόθεση της φερόμενης παραβίασης των περιοριστικών διατάξεων του κορονοϊού, την Κυριακή των Βαΐων του 2020, όταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας πραγματοποίησε εσωτερική περιφορά του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος εντός του Ιερού Προσκυνήματος, με σφραγισμένες τις πόρτες του Ναού.

Αιτία της κατηγορίας ήταν, το οριακό υπεράριθμο των συμμετεχόντων, σε σχέση με το τότε επιτρεπόμενο (6 άτομα), και η παρουσία στην ιεροπραξία αυτή της Δημάρχου κεντρικής Κέρκυρας, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του Τελετάρχη του Δήμου.

Πρωτοδίκως, η έδρα απάλλαξε τον Μητροπολίτη Κερκυρας, με το ορθό, κατά τη γνώμη μου, σκεπτικό ότι ετέλεσε την τελετή αυτή, παίρνοντας την απόφαση του, ενώ βρισκόταν προ ενός συντριπτικού διλήμματος. Δηλαδή ευρισκόμενος σε μια σύγκρουση καθηκόντων, η οποία γεννήθηκε από το βάρος της μακραίωνης αδιάκοπης παράδοσης 500 ετών, καθώς και από την ίδια την ιδιοσυγκρασία και την ιδιότητα (αυτήν του Ιεράρχου) ενός ανθρώπου που έχει ταγμένη τη ζωή του στο Θεό.

Επιπλέον βάρυνε στο γεγονός της πρωτόδικης απαλλαγής του, ότι οι πόρτες του Ναού ήταν σφραγισμένες, ότι με την φύλαξη του Ναού είχε επιφορτιστεί η Αστυνομική Διεύθυνση Κερκύρας και ήταν φύσει και θέσει αδύνατο να ασχοληθεί ο ίδιος ο Δεσπότης, ο οποίος ταυτόχρονα ιερουργούσε, ότι η μικρή υπέρβαση του αριθμού των ατόμων ήταν εκ των πραγμάτων απαραίτητη για την στοιχειώδη αυτή εσωτερική περιφορά, όταν χρειάζονται 4 ιερείς μόνο για την μεταφορά του Ιερού σκηνώματος και ότι σε έναν Ναό 600 τμ βρέθηκαν μόλις 13 άτομα, τηρώντας μάλιστα μεγάλες μεταξύ τους αποστάσεις. Επομένως η όποια διακινδύνευση της υγείας οιουδήποτε θα ήταν ούτως η άλλως μηδαμινή (αντιστοιχούσαν 45τμ ανά άτομο).

Ως σημαντικό επίσης επισημάνθηκε το γεγονός της πίεσης της τοπικής κοινωνίας προς τον Μητροπολίτη (με επιστολές, αρθρογραφία κλπ) να πραγματοποιηθεί, έστω η εσωτερική λιτάνευση, η οποία αποτελεί τελετή που ανήκει στην ιερή και μακρά παράδοση του Κερκυραϊκού λαού, ανεξαρτήτως αν μέρος αυτού είναι ορθόδοξο η μη.

Η κρίση βέβαια του Δικαστηρίου δεν ήταν η ίδια για τους λοιπούς κατηγορούμενους Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και Τελετάρχη του Δήμου, τους οποίους τιμώρησε πρωτόδικα, παραβλέποντας ότι φορέας αυτών των τελετών, κατά την Κερκυραϊκή παράδοση την άνω των 500 ετών, δεν είναι η Εκκλησία, αλλά είναι ο Δήμος των Κερκυραίων, ο οποίος (όσο και να ακούγεται περίεργο, ειδικά για την υπόλοιπη Ελλάδα) είναι εκείνος που προσκαλεί την θρησκευτική εξουσία να τις τελέσει. Επομένως δεν θα ήταν οξύμωρο σε μια τελετή ο προσκαλών να μην παρίσταται;

Η δε Δήμαρχος, σημειώνω ότι έχει παραπεμφθεί να εκδικαστεί το 2023 για την ίδια πράξη σε ανώτερο Δικαστήριο (Εφετείο Κερκύρας), λόγω ειδικής δωσιδικίας που προβλέπεται εξαιτίας της ιδιότητος της, επομένως γι’ αυτήν η υπόθεση δεν έχει κριθεί ακόμα ούτε στον πρώτο βαθμό.

Μετά την πρωτόδικη δίκη ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, έκρινε σκόπιμο να ασκήσει έφεση υπέρ του Νόμου και να παραπέμψει τον Σεβασμιώτατο και στην κρίση του δευτεροβάθμιου
Δικαστηρίου.

Αυτό λοιπόν θα συμβεί αύριο, όπου και οι τρεις κατηγορούμενοι θα κληθούν εκ νέου να εκθέσουν της απόψεις τους και την υπερασπιστική τους γραμμή.
Θέλω να πιστεύω, ότι το Δικαστήριο, πέρα από της νομικές του σκέψεις, θα αξιολογήσει και όλες τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας και τις μακραίωνες παραδόσεις μας, ότι θα αξιολογήσει ότι όλα αυτά συνέβησαν σε μια εποχή παράξενη, ανεξιχνίαστη και πρωτοφανή για τα δεδομένα της ανθρωπότητας, ότι εξ’ αυτού του γεγονότος καμία διασπορά η άλλη δυσάρεστη συνέπεια δεν υπήρξε και πολύ δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει, αν μάλιστα σκεφτεί κανείς με τα σημερινά ψύχραιμα ανθρώπινα και επιστημονικά δεδομένα.

Εν τέλει για άλλη μια φορά θα επαναλάβω ότι υπάρχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας την κρίση εμπιστευόμαστε με απόλυτο και ανεπιφύλακτο τρόπο. Είμαι δε σίγουρος ότι η διαδικασία που αύριο θα εξελιχθεί, θα καταδείξει τα αληθινά κριτήρια που σχημάτισαν τα γεγονότα αυτά και αν αυτά ήταν κριτήρια δόλου η πρόθεσης παραβίασης του νόμου η αντίθετα πρόθεσης τήρησης μιας αιωνόβιας παράδοσης, από αυτές τις παραδόσεις που διαμόρφωσαν τον τόπο μας, την ίδια τη ιδιοσυγκρασία της Κέρκυρας και την ύπαρξη της.

Γιάννης Μ. Κοντός
Δικηγορος παρ’ Αρείω Πάγω

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.