Μια ηχηρή απάντηση του Αρχιεπισκόπου στον Αργολίδος και λοιπούς αντιφρονούντες…

Άλλος ένας νέος αφιέρωσε τη ζωή του στην Στρατευομένη Εκκλησία του Χριστού, ως μοναχός και εντάχθηκε στο δύναμικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ βρήκε τον κατάλληλο τρόποι και την καλύτερη στιγμή για να απαντήσει προς όλους αυτούς που αντέδρασαν και αντιδρούν στην κοσμοπλημμύρα των πιστών και εμπεριστάτων συνανθρώπων μας που σπεύδει και πλαισιώνει τον Πατέρα Δημήτριο του Λυκαβηττού και τους Πατέρες που τον ακολουθούν κάθε Κυριακή καλή και σε κάθε εορτή. Σε μια εποχή που η Εκκλησία μας δοκιμάζεται και το ποίμνιο με την κατ´οίκον προσευχή που του επέβαλαν αραίωσε τον τακτικό εκκλησιασμό του έρχονται κάποιοι ανεγκέφαλοι να μας παρατήσουν τους σούπερ θεολόγους και να ενοχοποιήσουν την τάση των απλών ανθρώπων να προσφεύγει στην Εκκλησία του για να βρει παρηγοριά και γιατρειά!
Πρώτος απ´όλους πήρε την απάντηση του ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος που αν και Συνοδικός την προηγούμενη Συνοδική περίοδο θέλησε να ταράξει τα νερά της Εκκλησίας με υστερικές δημόσιες δηλώσεις και τηλεοπτικές φωσκολιάδες επειδή οι πιστοί της επαρχίας του επισκέπτονταν με πούλμαν τους Αγίους Ισιδώρους του Λυκαβηττού για να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό από τα χέρια του π. Δημητρίου. Δεύτερος πήρε την απάντησή του ο Ηγούμενος της Μονής Πετράκη, ο Θαυμακού Ιάκωβος, ο οποίος είχε σταματήσει την Μοναχική κουρά ενός νέου παιδιού στη μέση της ακολουθίας, επειδή τόλμησε να προτείνει το όνομα που θέλει να του δώσει! Είμαστε οι μόνοι που το καταγράψαμε τότε και το παρουσιάσαμε! Και ο κ. Μπιζαούρτης με την Γαλατική ευγένεια που δον διακρίνει μας μέμφονταν και μας κατηγορούσε. Έδωσα τόπο στην οργή τότε και δεν τον άρχισα στα σχολιανά του τότε, για να καταλάβει τι εστί…βερύκοκο!
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν συνηθίζει ποτέ πάνω στο θόρυβο και στην ένταση να λέει πολλά! Έτσι και τώρα! Περίμενε να πέσει το κουρνιαχτό και μετά έδωσε τις απαντήσεις του,ως αδιαμφισβήτητος Πρώτος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και χωρίς να ασχοληθεί μαζί τους, τους έβαλε στη θέση τους.
Ο Αρχιεπίσκοπος ως γνήσιος οικοδεσπότης δέχθηκε στο δικό του «ησυχαστήριο», στους Αγίους Θεοδώρους της Ζάλτσας, τον Πατέρα Δημήτριο και όλους τους πατέρες του προσκυνήματος των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού.
Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, εορτή των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Ζάλτσας Βοιωτίας, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στην οποία συλλειτούργησαν ο Γεν. Διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμ. π. Νικόδημος Φαρμάκης, ο π. Δημήτριος Λουπασάκης και ο Ιεροδιάκονος π. Δημήτριος Μπιζάς. Από νωρίς το πρωί, ο Μακαριώτατος βρισκόταν προσευχόμενος στο ιερό, ενώ αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο ίδιος την μοναχική κουρά του δοκίμου μοναχού Γεωργίου Σαπλαούρα, αγαπημένου πνευματικού τέκνου του πατρός Δημητρίου. Και μάλιστα του έδωσε το όνομα… Νεκτάριος! Κάτι ήθελε να πει ο ποιητής και Αρχιεπίσκοπος!
Τόσο κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας όσο και της ακολουθίας της μοναχικής κουράς η συγκίνηση ήταν μεγάλη τόσο από τους ιερείς και πατέρες, τον νεοκαρέντα, αλλα και όλους όσους παρευρέθηκαν σε αυτή την πολύ σεμνή και κατανυκτική ακολουθία. Παρευρέθησαν συμπροσευχόμενοι για τον νέο Μοναχό, ο Αρχιμ. Απόστολος Καβαλιώτης υπεύθυνος δημοσίων Σχέσεων της Αρχιεπισκοπής, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας( ΝΔ) Κώστας Καραγκούνης,ο γνωστός τηλεπερσόνας Γιώργος Αγγελόπουλος ευρύτερα γνωστός ως Ντάνος ( πολύ θρησκευόμενος και με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο), ο γραμματέας των Ελλήνων της διασποράς Νίκος Θεοδωρόπουλος, ο Έλληνας ιατρός εξ Αμερικής Κωνσταντίνος Αλφαράς, ο ομογενής επιχειρηματίας από τον Καναδά Ιωάννης Παναγάκος, ο νέος διεθνούς φήμης επιχειρηματίας Γιώργος Δεσύλλας , πνευματικό τέκνο του πατρός Δημητρίου αλλά και γνώριμος και τακτικός συνομιλητής του Μακ.Αρχιεπισκόπου ο Δντης του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος Αλέξανδρος Κατσιάρας , πολύ αγαπητός του π. Δημητρίου και πολλοί άλλοι.

Όταν ο Μακαριώτατος προσφώνησε τον νεοκαρέντα, «Νεκτάριο μοναχό», όλοι φώναξαν με μία φωνή «ΑΞΙΟΣ,ΑΞΙΟΣ»! Στο τέλος της ακολουθίας ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε λόγους πατρικούς προς τον νέο μοναχό Νεκτάριο, θαυμάζοντας και επιβραβεύοντας την τόλμη του για την γενναία αυτή απόφαση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πολλοί ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο, για να βρέθούν σε ασφαλές λιμάνι…», ενώ ιδιαίτερη αίσθηση του προκάλεσαν τα δάκρυα τόσο των πατέρων όσο και του πατρός Νεκταρίου.
Ο πατέρας Δημήτριος από την μεριά του ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του τον Μακαριώτατο για την αγάπη που δείχνει στο πρόσωπο του και σε όλα τα πνευματικά του παιδιά αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, τον πνευματικό του πατέρα. Τέλος στην τράπεζα της Ιεράς Μονής προσφέρθηκε ένα λιτό κέρασμα και όλοι, πατέρες και λαϊκοί, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μερικές στιγμές χαλάρωσης και ευθυμίας. Να είναι Άξιος ο νέος μοναχός Νεκτάριος και να έλθει σύντομα και η ώρα του για καλή και καρποφόρα Ιερωσύνη. Να ζήσει!

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.