Η φυσική του ομορφιά εντυπωσίαζε .Ήταν αυτή που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε τ ο ονομά του να γίνει γνωστό σε όλη τη Νικομήδεια από όπου καταγόταν.

Ο άγιος Φιλέταιρος διακρινόταν για την βαθιά πίστη του αλλά και το εκθαμβωτικό εξωτερικό κάλλος, κάτι που δεν υπολόγισε ποτέ, γνωρίζοντας ότι μετράει η ψυχική ομορφιά και όχι η εξωτερική. Ποτέ δεν βασίστηκε σε αυτή, παρ` όλο που αυτή θα του εξασφάλιζε μία άνετη ζωή. Οι ειδωλολάτρες θέλοντας να εκμεταλλευτούν το φυσικό του κάλλος, προσπαθούσαν να τον προσελκύσουν στην ειδωλολατρία . Όταν κάποτε μετέβη στη Νικομήδεια ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός, άκουσε για τον Φιλέταιρο και ζήτησε να του γνωρίσουν το άτομο με την τόση ομορφιά. Μόλις τον είδε, μαγεύτηκε και του ζήτησε να μπει στην ακολουθία του, με την προϋπόθεση ότι θα αρνηθεί το χριστιανισμό. Ο άγιος αποκρίθηκε ότι θα υπηρετήσει τον αυτοκράτορα, αλλά δεν θα έπαυε να υμνεί και να λατρεύει τον Ιησού Χριστό. Γι` αυτή την ομολογία του, φυλακίστηκε, αφέθηκε όμως ελεύθερος μετά από λίγο καιρό. Όταν όμως ανέβηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μαξιμιανός, ο Φιλέταιρος καταδιώκτηκε και βασανίστηκε. Διεσώθη όμως και μετέβη σε όρος προς τα μέρη της Σιγριανής. Στα μέρη εκείνα ο Άγιος Φιλέταιρος, παρέδωσε το πνεύμα του.

Η Αγία Ανυσία

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και από μικρή ασπάστηκε τον χριστιανισμό. Οι γονείς της ήταν πλούσιοι αλλά πέθαναν όταν ήταν ακόμη στην εφηβεία.

Η Αγία Ανυσία, αμέσως μετά τον θάνατο των γονέων της απελευθέρωσε τούς πολυάριθμους δούλους της και έδωσε στον καθένα σημαντικό ποσό χρημάτων για νά βιοποριστεί, μοίρασε κτήματα, ακίνητα, κοπάδια, όλη της την περιουσία.

Ντύθηκε απλά και καθημερινά βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη.

Σύμφωνα με την παράδοση έδειχνε ιδιαίτερη φροντίδα στους φυλακισμένους και σε όλους όσοι διώκονταν για την πίστη τους.

Κάποια στιγμή αποσύρθηκε σε κελλί και αφιερώθηκε στή νηστεία και την προσευχή.

Όταν ο άγριος διωγμός πού εξαπέλυσε ο Διοκλητιανός η οσία δεν εξαιρέθηκε.

Μιά ημερα, την ώρα πού πήγαινε στον ναό, την πλησίασε ένας υπασπιστής του αυτοκράτορα και την ανέκρινε.Εκείνη ομολόγησε την πίστη της με αποτέλεσμα να εξοργιστεί ο αξιωματικός και να τη σκοτώσει.

Ευλαβείς χριστιανοί κατόρθωσαν νά πάρουν τό σώμα της και νά τό θάψουν σέ τοποθεσία λίγο εξω από την πόλη, όπου όταν έπαυσε ο διωγμός, χτίσθηκε ναός στήν μνήμη της.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.