Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μαζί με τη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, είναι οι αρχαιότερες και μόνες νηστείες, που έχουν Οικουμενική διάσταση, δηλαδή επικυρώθηκαν με Κανόνες Οικουμενικής Συνόδου (ξθ΄ Αγ. Αποστ., ε΄ της Α΄, β΄, κθ΄ και πθ΄ της ΣΤ΄).

Νηστεία Μεγάλης Σαρακοστής | Πότε καθιερώθηκε;

Οι υπόλοιπες καθιερωμένες νηστείες του έτους, βασίζονται στην Ιερή Παράδοση της Εκκλησίας μας, που κι αυτή είναι ισχυρή και έγκυρη.

Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ανάγεται ήδη στους αποστολικούς χρόνους και θεσμοθετήθηκε κατά μίμηση της σαρανταήμερης νηστείας του Κυρίου μας (Ματθ. 4, 2), ως και των σαρανταήμερων νηστειών των Προφητών Μωυσέως (Έξοδ. 34, 28) και Ηλιού (Γ΄ Βασ. 19, 8).

Οι κανόνες της νηστείας

Γενικά στη νηστεία επιτρέπονται:

λαχανικά
όσπρια
πατάτες
ζυμαρικά
ξηροί καρποί
ελιές
φρούτα
μέλι

Επίσης, όταν νηστεύουμε και δεν τρώμε ούτε το λάδι, δεν πίνουμε ούτε κρασί, ούτε οινοπνευματώδη ποτά. Μόνο τις ημέρες εκείνες που τρώμε λάδι επιτρέπονται το κρασί και τα οινοπνευματώδη.

• Όταν λέμε πως την ημέρα αυτή τρώμε ψάρι, σημαίνει ότι δεν τρώμε κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά. Τρώμε δηλαδή μόνο ψάρι και λάδι.

• Προσέχουμε, ωστόσο, την διατροφή μας σε περίπτωση προβλήματος υγείας, και, παράλληλα με τον πνευματικό μας, συμβουλευόμαστε και τον γιατρό μας, ώστε να μην στερηθούμε βασικές βιταμίνες που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής – Πότε ξεκινάει & πότε ολοκληρώνεται;

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο. Έχει, δηλαδή, διάρκεια 48 μέρες. Η παραδοσιακή νηστεία τηρείται ως εξής:

Σε γενικές γραμμές απαγορεύονται:

κρέας
ψάρι
γαλακτοκομικά
λάδι
κρασί

Κατ’ εξαίρεση, τα Σάββατα και τις Κυριακές επιτρέπονται το λάδι και το κρασί, εκτός από το Μεγάλο Σάββατο, που είναι το μοναδικό Σάββατο του έτους στο οποίο απαγορεύονται λάδι και κρασί.

• Στις 25 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων επιτρέπονται το ψάρι, το λάδι και το κρασί.
• Το Σάββατο του Λαζάρου απαγορεύονται τα γαλακτοκομικά, αλλά επιτρέπεται το λάδι και το κρασί.
• Την Κυριακή των Βαΐων, Τη Μεγάλη Εβδομάδα, περιλαμβανομένου του Μεγάλου Σαββάτου, απαγορεύονται όλα τα παραπάνω

Μπορείτε επίσης, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, να μη φάτε λάδι την Καθαρή Δευτέρα. Κανονικά την Καθαρή Δευτέρα, όπως κάθε καθημερινή της Μεγάλης Σαρακοστής, απαγορεύονται όλα τα παραπάνω, δηλαδή και το λάδι.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.