Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα, Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 η μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στο ομώνυμο πανηγυρίζον παρεκκλήσιο στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής "Αγία Βαρβάρα".

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλασιούμενος από τον Εφημέριο του Παρεκκλησίου π. Ιωάννη Πλευριτάκη και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο των Αγίων Αναργύρων.

«Τα κείμενα της ιερής υμνογραφίας χαρακτηρίζουν τους εορταζόμενους Αγίους ως «δύο αστέρες εξανατείλαντες εκ της Ασίας, λιμένες πανευόδιοι των χειμαζομένων, ιατροί νοσούντων, δυάς θεία και φωταυγής, πεφωτισμένον θείο ζεύγος Αναργύρων, λαμπρότατα δοχεία το αύλου φωτός, πηγή ιάσεων, ιαμάτων δοτήρες θαυματουργοί, λαμπτήρες φωταγωγοί, θεοφεγγείς φωστήρες, ιατροί των ασθενούντων» – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Οι αυτάδελφοι Κοσμάς και Δαμιανός ονομάστηκαν Ανάργυροι διότι θεράπευαν τους ασθενείς χωρίς να παίρνουν καμία ανταμοιβή για την εργασία τους, ούτε χρήματα, ούτε άλλα δώρα. Τόση δε ήταν η ακτημοσύνη και η φιλανθρωπία των αγίων, ώστε όχι μόνο δεν απέκτησαν αργύρια στην ζωή τους, αλλά ούτε και φόρεσαν ποτέ δεύτερο ένδυμα. Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός δεν θεράπευαν μόνο τα σώματα των ασθενών ανθρώπων, αλλά και τις ψυχές τους, κηρρύτοντες παντού και πάντα το όνομα του Χριστού».

«Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός έφθασαν σε μεγάλα ύψη αγιότητος. Σ’ αυτό συνέβαλε πάρα πολύ η Αγία μητέρα τους, καθώς αυτή τους ανέθρεψε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Οι Εκκλησία μας προβάλλει επιτακτικό το καθήκον των γονέων, να μην αμελούν να σπέρνουν στις καρδιές των παιδιών τους τον σπόρο της ευσεβείας και της αρετής. Το σωστό παράδειγμα των γονέων επιδρά βαθύτατα στα παιδιά, δημιουργεί ανεξίτηλες εντυπώσεις και έχει πάντοντε ευεργετικές συνέπειες» – πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: «Ας έχουμε υπ’ όψει την ρήση του Οικουμενίου: Ο Θεός κι όταν επιτρέπει μια δοκιμασία για εμάς, πάντα κυνηγά το συμφέρον μας».

Να αναφερθεί ότι στην Θεία Λειτουργία παρέστη η Διοικητής του Νοσοκομείου κα Δήμητρα Κορμπά και εκατοντάδες πιστοί κάθε ηλικίας, οι οποίοι από νωρίς το πρωί έσπευσαν στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν την Εικόνα και τα Λείψανα των Αγίων Αναργύρων, αλλά και το κελάκι του Οσίου Ευμενίου.

Τέλος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του που σήμερα λειτούργησε στον Ναό που ιεράτευσε επί σειρά ετών ο Όσιος Ευμένιος (Σαριδάκης), όπου εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί έβρισκαν παρηγοριά στο πετραχήλι του Οσίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.