Νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σε συνεδρίαση επιτροπής της τουρκικής βουλής - Τι δήλωσε για Ανατολική Μεσόγειο, Κυπριακό αλλά και τους «ομογενείς» στη Θράκη.

Για «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε προκλητικά λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραβαίνοντας για μία ακόμη φορά κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, κατηγορώντας παράλληλα την Ελλάδα πως «επιχείρησε πολλές φορές να μπει εκεί» αλλά εμποδίστηκε από την Τουρκία.

Μιλώντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής βουλής, για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην υποτιθέμενη «υφαλοκρηπίδα» που προέκυψε μετά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν υπάρχει κανένα θέμα υποχώρησής μας. Εμείς έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας και την καταγράψαμε στον ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό υπογράψαμε και συμφωνία με τη Λιβύη για τα δυτικά όρια μας. Και εμείς και η Λιβύη κοινοποιήσαμε τη συμφωνία μας στον ΟΗΕ. Εμείς προστατεύουμε την υφαλοκρηπίδα μας. Η Ελλάδα επιχείρησε πολλές φορές να μπει εκεί, εμείς την εμποδίσαμε, άρα προστατεύουμε την υφαλοκρηπίδα μας», δήλωσε προκλητικά Τσαβούσογλου.

Çavuşoğlu: “Taliban ile aşamalı angajman izliyoruz”

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως Ελλάδα και Κύπρος θα λαμβάνουν απάντηση στο «πεδίο», προτείνοντας τη σύγκληση μιας διευρυμένης Μεσογειακής Συνόδου όπου θα τεθούν τα ενεργειακά ζητήματα. Παράλληλα επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας για αναγνώριση δύο ισότιμων κρατών στην Κύπρο αλλά και για το θέμα των Βαρωσίων. Δήλωσε συγκεκριμένα:

«Απαντήσαμε και απαντάμε δίχως δισταγμό στο πεδίο, στα βήματα του διδύμου Ελλάδας/Ελληνοκυπρίων. Από την άλλη η έκκληση μας για διάλογο ισχύει πάντα. Η πρόταση του κ. ΠτΔ για μια διευρυμένο Μεσογειακή Σύνοδο είναι στο τραπέζι. Με την πίστη πως μπορούμε μέσω διαλόγου να λύσουμε τα προβλήματα μας με την Ελλάδα από χτίσαμε τον 3 γύρο διαβουλεύσεων. Η ισότητα κυριαρχίας και ισότιμο διεθνές καθεστώς, αποτελούν πλέον όρους για την επίλυση του Κυπριακού. Φέτος στις ανεπίσημες συνομιλίες που έγιναν στην Γενεύη, χάρη στην αποφασιστική στάση που επιδείξαμε μαζί με την ΤΔΒΚ, αυτό το δηλώσαμε σε όλο τον κόσμο. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ΤΔΒΚ, στα πρωτοπόρα της βήματα, όπως η διάνοιξη των Βαρωσίων» δηλωσε.

Κατά την ομιλία του ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αναφέρθηκε και στους «ομογενείς» της Δυτικής Θράκης, εννοώντας την μουσουλμανική μειονότητα, τονίζοντας πως είναι «κόρη των οφθαλμών» της Τουρκίας, μαζί με τους Τάταρους της Κριμαίας, τους Ουιγούρους της Κίνας κ.α. «Συνεχίζουμε να έχουμε ζωτικό ρόλο για την ειρήνη και την σταθερότητα στα Βαλκάνια. Οι ομογενείς μας στα Βαλκανια είναι η κόρη των οφθαλμών μας. Συνεχιζουμε να στεκόμαστε δίπλα στους ομογενείς μας που ζούνε σε διάφορες περιοχές στον κόσμο όπως οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, οι Τάταροι της Κριμαίας, οι Αχίσκα Τούρκοι, οι Ουιγούροι Τούρκοι, οι Γκαγκαούζοι Τούρκοι και οι Τουρκμένοι Ιράκ και Συρίας» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.