Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 η επετειακή μουσικοχορευτική εκδήλωση «Η Μικρά Ασία μου» στην πλατεία του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού.

Η επετειακή εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας, τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού και τον Σύλλογο «Φως Σοφία»

Προσκεκλημένος του Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού ήταν Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ.

Να αναφερθεί ότι στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Νεκτάριος Τσολίδης, ο Δήμαρχος Φιλοφέης-Ψυχικού κ. Δημήτριος Γαλάνης, κληρικοί και πιστοί κάθε ηλικίας.

Τον Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ καλωσόρισε ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος και ο Δήμαρχος κ. Γαλάνης.

Τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, μετέφερε ο Αρχιμ. Νεκτάριος Τσολίδης, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Ακόμη χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Φως Σοφία» κ. Απόστολος Ζερβός.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ο οποίος μίλησε για τις δραματικές εκείνες ημέρες και ώρες του τραγικού Σεπτέμβρη του 1922, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Συμπληρώθηκαν φέτος με την χάρη του Κυρίου 100 ολόκληρα χρόνια από την μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Είναι γεγονός ότι η Μικρασιατική Καταστροφή συντελεί μία από τις τραγικότερες σελίδες, αν όχι την τραγικότερη, της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας».

«Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η εν λόγω καταστροφή ήταν μεγαλύτερη σε σημασία και από την πτώση της Πόλεως και αυτό διότι το 1453 καίτοι καταλύθηκε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, δεν αφανίσθηκε ο Ελληνισμός σε αντίθεση με την Καταστροφή της Σμύρνης που με την πυρπόληση της εξαλείφθηκαν 3000 ένδοξα χρόνια Ελληνισμού στην Ανατολία. 100 χρόνια μετά και οι φόβοι αυτοί επιβεβαιώνονται» – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: «Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι ενωμένοι και μονιασμένοι, απελευθερωμένοι από εγωισμούς και μισαλλαδοξίες, με την Ελλάδα στην καρδιά και στις ψυχές μας, με σεβασμό στις παραδόσεις μας και με την πίστη μας στον Θεό μπορούμε να επιτύχουμε θαύματα».

Μετά το πέρας της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Ιωαννίκιος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας για την παρουσία του και την συγκινητική του ομιλία για τα τραγικά γεγονότα στην γη της Ιωνίας πριν από 100 χρόνια.

Τέλος, ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τραγούδια από την Σμύρνη και την Μικρά Ασία από το μουσικό σχήμα «Eivala» και την Ιφιγένεια Ιωάννου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.