Δημοφιλείς είναι οι εκπομπές που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ στο επίσημο κανάλι της στο youtube, με τον τίτλο «Τί είναι Εκκλησία». Στις εκπομπές αυτές νέοι υποβάλλουν ερωτήσεις στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ γύρω από ένα κεντρικό θέμα. Στο επεισόδιο 115 το θέμα ήταν «πίστη και ομοφυλοφιλία».

Το θέμα της ομοφυλοφιλίας τέθηκε από τον ένα συζητητή και ο Σεβασμιώτατος Νέας Ιωνίας Γαβριήλ απάντησε ως εξής:

«Eκ των πραγμάτων ο Θεός έχει δώσει σε μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται την έλξη προς το ίδιο φύλο, δεν μπορώ να ξέρω γιατί, δεν θα κατηγορήσω εγώ τον Θεό. Δεν είμαι άξιος καν εγώ να το σκεφτώ αυτό το πράγμα. Ο Θεός για να ξέρει, κάτι ξέρει περισσότερο από όλους εμάς τους ανθρώπους.

Δεν μπορώ να δεχθώ ότι είναι οικογένεια η σχέση ενός ομοφυλόφιλου. Είναι μία σχέση. Το σέβομαι. Είναι μία σχέση, η οποία, εάν υπάρχει μέσα ο Χριστός, να λειτουργεί λίγο πιο πνευματικά. Να υπάρχει αξιοπρέπεια. Να υπάρχει η δυνατότητα όχι πολλών συντρόφων, αλλά όσο το δυνατόν να έχει ένα σύντροφο, με τον οποίο να περνάει μαζί του τη ζωή του και να αισθάνεται ότι μαζί του μπορεί να έχει και μία πνευματική πορεία.

Δεν μπορώ να πω σε έναν ομοφυλόφιλο ότι δεν έχει θέση και χώρο μέσα στην Εκκλησία. Δεν μπορώ να πω σε έναν ομοφυλόφιλο ότι δεν μπορεί να μπει στην αγκαλιά του Θεού. Και θα το κάνει, γιατί ο Θεός μας δέχεται όλους ό,τι και να έχουμε πράξει, όποια αμαρτία… Ένα παιδί έχει δικαίωμα να έχει πατέρα ή μητέρα και να επιλέξει στη ζωή του, αν θέλει να γίνει ομοφυλόφιλος ή αν θέλει οτιδήποτε άλλο. Και ο γονέας να το αγκαλιάσει το παιδί αυτό και να σεβασθεί την επιλογή του αυτή και να μη το διώξει από το σπίτι. Και η Εκκλησία να πράξει το ίδιο…

Να ακούσω και εγώ την άλλη άποψη, την οποία δεν την μέμφομαι ούτε την αποστρέφομαι, αλλά θέλω να καταλάβει και εκείνος το πώς η κοινωνία αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί…. Δεν μπορώ να του δώσω την αίσθηση ότι είναι αποκομμένος από την Εκκλησία και δεν μπορώ επίσης να τον κρίνω, γιατί ποιος είμαι εγώ, για να κρίνω;

Όταν αυτό το οποίο κάνω είναι να μεταφέρω στους ανθρώπους αυτό το οποίο ο Θεός είπε, ότι “εγώ ήλθα να σώσω όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως τι είναι ο καθένας…” Το να ακούμε μερικές μεμονωμένες φωνές που υπάρχουν στο χώρο της Εκκλησίας βοηθούν. Η Εκκλησία επίσημα δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα αυτό. Και είναι καλό, γιατί η Εκκλησία περιμένει…, αλλά πρέπει να προκληθεί για το κομμάτι αυτό…

Δεν είμαι εγώ σε θέση να ξέρω, γιατί ο Θεός το επιτρέπει. Η ορμή του ανθρώπου για το ίδιο φύλο υπάρχει. Δεν ξέρω γιατί υπάρχει. Όταν την δίνει ο Θεός, θα πολεμήσω αυτήν;… Έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που έχουν αυτή τη ροπή από την αρχή της ζωής τους. Εγώ λοιπόν τι θα τους πω; Ότι ο Θεός δε σε θέλει έτσι. Και θα μου απαντήσει: γιατί, στο είπε; Και τι θα του απαντήσω εγώ; Ότι μου το πε;»

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (5)
 1. Ευη 3 μήνες πριν

  Ρε πατε καλα; Οι αμαρτίες και τα πάθη είναι για να τα εξομολογουμαστε και να μην τα επαναλαμβανουμε όχι να τους χαιδευουμε τα αυτιά ότι άσχετα από τις αμαρτίες ο Θεός θα μας αγκαλιάσει κτλπ. Ο Θεός μας αγαπάει αλλά έχει δώσει και κανόνες. Και ουδέποτε δεν ευλόγησε ούτε δημιούργησε την έλξη ομοίων φύλων αδιάβαστος ο πάτερ. Αυτά είναι αποτελέσματα άλλων αμαρτιών εν μέρη και σε ένα ποσοστό ορμονικές διαταραχές οφειλόμενες στα φυτοφάρμακα. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια να ξεπεράσουν το σαρκικο πάθος τους και να βρουν τον σωστό πνευματικό δρόμο. Ο Θεός ευλογεί της σχέσεις εντός γάμου ακριβώς γτ υα δημιουργηθεί οικογένεια με πνευματικοτητα. Οι προγαμιες σχέσεις που αφορούν μόνο την απόλαυση του σώματος χωρίς προοπτική οικογένειας καθότι αδύνατον στις ομοφυλικες σχέσεις πως είναι αδυνατον να είναι ευλογημένη. Προφανώς φοβάστε να μιλήσετε ευθέως μην σας την πέσει κανεις από τα λομπι τους.
  .

  ΑπάντησηΆκυρο
 2. Μάρκος 1 χρόνο πριν

  Δηλαδή συγγνώμη! Το ανεβάζετε και στην ιστοσελίδα της εκκλησίας! Ε όχι! Για να σκανδαλισετε τον κόσμο; για ποιον λόγο; συμφωνείτε κι εσείς; αίσχος και ντροπή! Ο θεός να μας συγχωρέσει! Και εμένα τον μεγαλύτερο αμαρτωλό!

  ΑπάντησηΆκυρο
 3. Μάρκος 1 χρόνο πριν

  μὴ πλανᾶσθε· οὔτε πόρνοι οὔτε εἰδωλολάτραι οὔτε μοιχοὶ οὔτε μαλακοὶ οὔτε ἀρσενοκοῖται
  οὔτε πλεονέκται οὔτε κλέπται οὔτε μέθυσοι, οὐ λοίδοροι, οὐχ ἅρπαγες βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι.

  ΑπάντησηΆκυρο
 4. Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ 1 χρόνο πριν

  Ντροπή ντροπή ντροπή… Αυτό Επίσκοπε να το πεις στον Απόστολο των Εθνών Παύλο ,να δούμε τι θα σου απαντήσει! Από πότε ο Θεός δίνει στον άνθρωπο το παραφύσιν? Με την ίδια λογική ο Θεός μπορεί να δίνει σε μερικούς ανθρώπους και την “επιθυμία να σκοτώνουν άλλους ανθρώπους”, και ου τω καθεξής! Λυπάμαι, λυπάμαι πολύ….

  ΑπάντησηΆκυρο
 5. π. Φώτιος Βεζύνιας 1 χρόνο πριν

  Χαίρετε.
  Γιατί Σεβασμιώτατε;
  Δεν μας το είπε ο Θεός;
  Για ποιο λόγο κατέστρεψε τα Σόδομα και τα Γόμορα;
  Στην 1η επιστολή προς Κορινθίους 6:9-10 τι λέγει;
  “…ούτε πόρνοι, ούτε ειδωλολάτραι, ούτε μοιχοί, ούτε μαλακοί, ούτε αρσενοκοίται, ούτε πλεονέκται, ούτε κλέπται, ούτε μέθυσοι, ούτε λοιδοροί, ούτε άρπαγες βασιλείαν Θεού ού κληρονομήσουσι”… και αλλού…
  Λυπόμαστε για τους λόγους σας αυτούς. Αυτό δεν είναι η διδασκαλία της Εκκλησίας.
  π. Φώτιος Βεζύνιας.

  ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.