Στον Απόστολο Ματθία αφιερώθηκε, την ημέρα μνήμης του, στις 9 Αυγούστου, η νέα Ενορία στην πόλη Shamba της Τανζανίας. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ. Χρυσόστομος τέλεσε την Θεία Λειτουργία σε έναν πρόχειρο Ναό, μαζί με άλλους ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Μουλέμπας.

Συμμετείχαν και δύο Ιερείς που φέρουν το όνομα του Αποστόλου Ματθία. Με χαρά εκκλησιάσθηκαν οι λίγοι Ορθόδοξοι χριστιανοί.

Η Shamba είναι η πόλη στην οποία η Ορθοδοξία πήγε το 1970. Ήταν ο αρχαιότερος Ορθόδοξος πυρήνας στην περιοχή.

Οι πιστοί με χαρά είδαν τον Επίσκοπό τους και πολλούς ιερείς και ζήτησαν να αγορασθεί οικόπεδο και να κτισθεί Ναός.

Γι’αυτό έκαναν όλοι μαζί ικεσία στον Απόστολο Ματθία να τους βοηθήσει να αποκτήσουν Ναό ύστερα από 50 χρόνια προσμονής. Όταν ανεγερθεί ο Ιερός Ναός προς τιμήν του Αποστόλου Ματθία, ίσως θα είναι ο μοναδικός σ’ όλο το κόσμο.

Ο βίος του Αποστόλου Ματθία
Ο Απόστολος Ματθίας είναι ο δωδέκατος Απόστολος, ο οποίος είχε εκλεγεί από τους έντεκα αποστόλους με κλήρωση μεταξύ δύο προσώπων και έλαβε τη θέση του Ιούδα του Ισκαριώτη, ο οποίος από μαθητής επέλεξε να γίνει προδότης. Αμέσως μετά την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς, συγκεντρώθηκαν οι Απόστολοι και με προτροπή του Πέτρου «έστησαν δύο άνδρες, τον Ιωσήφ τον καλούμενον Βαρσαββάν», ο οποίος ονομάστηκε Ιούστος, και «Ματθίαν», και αφού προσευχήθηκαν όλοι μαζί έριξαν κλήρους. «Ο κλήρος έπεσεν επί Ματθίαν, και συγκατεψηφίσθη μετά των ένδεκα Αποστόλων» (Πράξ. 1, 26).

Η Καινή Διαθήκη δεν αναφέρει περισσότερες πληροφορίες για τον Απόστολο Ματθία. Κατά πάσα πιθανότητα ανήκε αρχικά στον ευρύτερο κύκλο των 70 Αποστόλων. Αρχαιότατη εκκλησιαστική παράδοση αναφέρει πως κήρυξε πρώτα στην Ιουδαία και κατόπιν πήγε στην Αιθιοπία, όπου ολοκλήρωσε το ιεραποστολικό του έργο με μαρτυρικό, σταυρικό θάνατο από τους ειδωλολάτρες. Άλλη ιστορική παράδοση αναφέρει πως θανατώθηκε στη Σεβαστούπολη, και άλλη ότι δέχθηκε το στεφάνι του μαρτυρίου στην Ιερουσαλήμ.

Σημασία όμως έχει ότι και ο Ματθίας επιβεβαίωσε, με τη ζωή του, την ιεραποστολική του δράση και το μαρτυρικό του τέλος, την προτροπή του Ιησού Χριστού προς τους μαθητές του: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν· και ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας, έως της συντελείας του αιώνος.» (Ματθ. 28, 19-20).

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.