Ο ΙΕΡΟΣ ναός Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο κατεχόμενο Λευκόνοικο βεβηλώθηκε από το κατοχικό καθεστώς. Σύμφωνα με τον κατεχόμενο δήμο, εντός του ναού οργανώθηκε παζαράκι! «Με φρίκη, αποτροπιασμό, και θυμό καταγγέλλουμε τη νέα αήθη και προσβλητική συμπεριφορά των ανθρώπων που κατέχουν τη γη μας και νέμονται τις περιουσίες μας, να διοργανώσουν παζαράκι μέσα στον Ι. Ν. του Αρχαγγέλου Μιχαήλ μας στο Λευκόνοικο.

Βεβήλωσαν την ιερότητα του χώρου. Έχουν προσβάλει βάναυσα το θρησκευτικό μας συναίσθημα», αναφέρει ο κατεχόμενος δήμος στην ανακοίνωσή του. Από την ανακοίνωση σημειώνουμε και τα εξής, που έχουν σημασία να αναδειχθούν. Πρώτο, η αναφορά ότι η Δικοινοτική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία αναστήλωσε την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ για να τη σώσει από την καταστροφή, «αλλά και για να μπορούμε να τελούμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα». Έχουν, όπως αναφέρεται, τόσους χώρους για να κάνουν τα παζαράκια τους. Ας μη μας προκαλούν!». Και δεύτερο, γίνεται αναφορά στην έντονη αντίδραση του λεγόμενου πρωθυπουργού του ψευδοκράτους (νυν κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ), που απείλησε «Θεούς και δαίμονες» όταν κάποιος ανεγκέφαλος έγραψε κάποια συνθήματα έξω από ένα τζαμί στη Λεμεσό.

ΤΕΤΟΙΕΣ συμπεριφορές προκαλούν. Τέτοιες συμπεριφορές προκαλούν αισθήματα ντροπής και αγανάκτησης. Πρόκειται για μια συμπεριφορά, που δεν μπορεί να υποβαθμιστεί ή να θεωρηθεί μεμονωμένη. Κι αυτό γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική πλευρά βεβηλώνει θρησκευτικά μνημεία, εκκλησίες. Δεν είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία το κατοχικό καθεστώς βεβηλώνει ιστορικά μνημεία στα κατεχόμενα. Ο σεβασμός θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων είναι θέμα πολιτισμού. Κι αυτό το σημειώνουμε καθώς έχουμε υπόψη μας πολλές περιπτώσεις. Έχουν γίνει καταγγελίες, έχουν δημοσιοποιηθεί περιπτώσεις και γνωστοποιήθηκαν σε διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα. Της προστασίας, δηλαδή, της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΕΙΝΑΙ γνωστό πως στα κατεχόμενα, εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε ξενώνες, στάβλους, αποθήκες, τζαμιά. Οι εικόνες σύλησης και καταστροφής μνημείων και εκκλησιών στα κατεχόμενα από την κατοχική δύναμη, είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Παλαιότερη έρευνα που έγινε με τη στήριξη της Ιεράς Μονής Κύκκου, αποδεικνύει πως από τις εκκλησίες έχουν αφαιρεθεί χιλιάδες εικόνες, οι οποίες έχουν κλαπεί και πωληθεί στη συνέχεια στο εξωτερικό. Αυτό είναι τεκμηριωμένο από την έρευνα και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

ΤΑ αναφέρουμε όλα αυτά με αφορμή και τις καταγγελίες του Δήμου Λευκονοίκου, που επιβεβαιώνουν πως το κατοχικό καθεστώς συνεχίζει… απτόητο τις βεβηλώσεις. Είναι σαφές πως αυτές οι ενέργειες γίνονται επί σκοπού. Γιατί, για παράδειγμα, παζαράκι όπως αυτό έγινε στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, μπορούσε να γίνει οπουδήποτε αλλού. Χώροι που προσφέρονται πολλοί, πλην όμως είναι σαφές ότι είχαν σκοπό και στόχο. Ήθελαν να το οργανώσουν σε εκκλησία για να στείλουν κάποια μηνύματα. Αναμένουμε την αντίδραση της Κυβέρνησης, της αρμόδιας Δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, των Ηνωμένων Εθνών, Διεθνών Οργανισμών που ασχολούνται με την προστασία των μνημείων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.