Η Ορθοδοξία για τους υπόδουλους στον οθωμανικό ζυγό βαλκανικούς λαούς ήταν ισχυρό στοιχείο της εθνικής τους ταυτότητας. Όποιος έχανε την πίστη του ή τούρκευε ή φράγκευε».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος αντιφωνώντας τον πανοσιολογιώτατο π. Θεολόγο της μοναχικής αδελφότητας της Ιεράς Μονής Αρκαδίου της Κρήτης, στην οποία υποδέχθηκε τα μέλη της ΔΣΟ, ξεναγώντας τα στο καθολικό, την πυριτιδαποθήκη και το μουσείο της μαρτυρικής μονής. Την αντιπροσωπεία της ΔΣΟ καλωσόρισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην αντιφώνησή του σημείωσε ότι «θεωρήσαμε χρέος ευρισκόμενοι στην αγιοτόκο και ηρωοτόκο Κρήτη -κατά την προσφιλή έκφραση του Οικουμενικού μας Πατριάρχου Βαρθολομαίου- για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας να επισκεφθούμε, την Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Ο ιερός και μαρτυρικός αυτός τόπος αποτελεί τεκμήριο του πόθου των Κρητών για το ποθούμενο, την Ένωση με την Ελλάδα. Το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου το 1866 δεν σηματοδοτεί μόνον την απαράμιλλη αγάπη τους για την ελευθερία, αλλά καταδεικνύει περίτρανα και τη στενή σχέση ορθοδοξίας και ελληνισμού. Η ορθοδοξία για τους υπόδουλους στον οθωμανικό ζυγό βαλκανικούς λαούς ήταν ισχυρό στοιχείο της εθνικής τους ταυτότητας. Όποιος έχανε την πίστη του ή τούρκευε ή φράγκευε.

Τα μοναστήρια στάθηκαν σε όλους αυτούς τους αιώνες της δουλείας φάροι ελευθερίας και αδούλωτου πνεύματος, αλλά και εστίες μεταλαμπάδευσης της γνώσης και διατήρησης της συλλογικής ταυτότητας και εθνικής συνείδησης».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.