Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος ιερούργησε, επί τη μνήμη του αγίου ένδοξου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του κατά σάρκα πατέρα του αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρ. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εξ Ορεστιάδος καταγομένου.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα περί του τιμωμένου αγίου, του πρώτου «ἐν διακόνοις» και πρώτου «ἐν μάρτυσι», των πρώτων μετά Χριστόν χρόνων. Συνέχισε επικεντρώνοντας τον λόγο του σε τρία βασικά σημεία της προσωπικότητος του αγίου. Πρώτον, ότι εξελέγη από τους Αποστόλους ως ανήρ «πλήρης πίστεως καὶ Πνεύματος Ἁγίου», επειδή στην Εκκλησία ακόμη και για τα ταπεινά αξιώματα πρέπει να επιλέγονται πρόσωπα πίστεως που χαριτώνονται από το Πανάγιο Πνεύμα. Δεύτερον, ότι ο άγιος Στέφανος «ὑπάρχων δὲ πλήρης Πνεύματος ῾Αγίου, ἀτενίσας εἰς τὸν οὐρανὸν εἶδε δόξαν Θεοῦ καὶ ᾿Ιησοῦν ἑστῶτα ἐκ δεξιῶν τοῦ Θεοῦ» (Πρ.7 55-56), είχε εμπειρία της δόξας του Θεού με μεταμορφωμένες από την χάρη του Αγίου Πνεύματος αισθήσεις και τρίτον, ότι ο άγιος προσευχήθηκε για τους διώκτες του «θεὶς δὲ τὰ γόνατα ἔκραξε φωνῇ μεγάλῃ· Κύριε, μὴ στήσῃς αὐτοῖς τὴν ἁμαρτίαν ταύτην» (Πρ. 7, 60) σημειώνοντας ότι η συγχωρητικότητα είναι βασικό στοιχείο της θεοκοινωνίας και πνευματικότητός.

Αφ’ εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος επί τοις ονομαστηρίοις του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου ταξίδεψε στην πόλη της Καβάλας, όπου στην Ιερά Μονή του Αγίου Σίλα εψάλη ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου, ο οποίος και μίλησε διδακτικώτατα περί του αγίου, του οποίου το όνομα επαξίως φέρει.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.