Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιος Λαδόπουλος (1929-2008) ήταν Έλληνας επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μικρασιατικής καταγωγής. Διετέλεσε Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως από το 1974 έως το 2004.

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Λαδόπουλος γεννήθηκε στο Καστέλλι Κρήτης το 1929 έλκων την καταγωγή από τη Σμύρνη. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1965. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1955 και Πρεσβύτερος το 1960.

Στις 26 Μαΐου 1974 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Στο διάστημα της αρχιερατείας του κτίσθηκαν και ανακαινίσθηκαν εκ βάθρων τριάντα ναοί[1].

Συνέβαλε επίσης στην αποπεράτωση πολλών υφιστάμενων ιερών ναών. Ακόμη, χειροτόνησε πολλούς νέους ιερείς. Με μέριμνα και επίβλεψη του Μητροπολίτη Διονυσίου οργανώθηκαν πολλές δομές της Μητρόπολης όπως παιδικοί σταθμοί, βιβλιοθήκες, κατασκηνώσεις, ενοριακές τράπεζες αίματος, ενοριακά συσσίτια και τράπεζες τροφίμων, Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο, μαθητικά και φοιτητικά οικοτροφεία κ.ά. Καθιέρωσε ως συμπολιούχο της Νεάπολης τον Άγιο Γεώργιο τον Νεαπολίτη (εκ Νεαπόλεως Μικράς Ασίας) και ανέδειξε και άλλους τοπικούς αγίους όπως τον άγιο νεομάρτυρα Αθανάσιο τον Κουλακιώτη που μαρτύρησε στην Ξηροκρήνη και τον άγιο Ακάκιο τον Ασβεστοχωρίτη. Στις 25 Αυγούστου 2004 παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Εκοιμήθη στις 8 Αυγούστου 2008 και ετάφη στο προαύλιο του Καθεδρικού Ναού Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως τον οποίο ο ίδιος είχε εγκαινιάσει.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.