«Εκείνο το οποίο θέλουμε είναι τις προσευχές όλων σας μόνο.» Κραυγή απόγνωσης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στην Μητρόπολη του Χαρτούμ, μαζί με άλλα 15 άτομα. Ανάμεσα σε αυτούς και Έλληνες.

«Φιλοξενούνται στην Μητρόπολη, μένουν εδώ, διότι δεν μπορεί κανείς απολύτως, όχι απλά να βγουν στον δρόμο αλλά ούτε και να ανοίξει τις πόρτες του σπιτιού του. Δεν φαίνεται να εκτονώνεται η κατάσταση μέχρι στιγμής. Δεν φαίνεται να εκτονωθεί ούτε τις επόμενες μέρες.»

Συγκλονίζει τα όσα μεταφέρει μιλώντας στον Alpha. Εδώ και τρεις ημέρες ζουν τον απόλυτο εφιάλτη.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, διότι χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό, δεν μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει στους δρόμους. Φανταστείτε ότι δεν κυκλοφορούν ούτε τα ασθενοφόρα. Και ζήτησαν να γίνει μια κατάπαυση πυρός 3 ώρες κάθε μέρα ώστε να μπορέσουν τα ασθενοφόρα να μεταφέρουν τραυματίες στα νοσοκομεία.»

Χωρίς ρεύμα
Με ελάχιστα τρόφιμα που δεν θα διαρκέσουν για αρκετές ημέρες και χωρίς ρεύμα ελπίζουν σε ένα θαύμα.

«Για ακόμα 3-4 ημέρες τρόφιμα έχουμε. Νερό έχουμε, ρεύμα δεν έχουμε και επειδή έχει γεννήτρια η ελληνική κοινότητα η οποία τροφοδοτεί την μητρόπολη και την εκκλησία, την χρησιμοποιούμε για λίγες ώρες την ημέρα το πρωί και λίγες το βράδυ για να φορτίσουμε τα κινητά μας και να πάρουμε νερό από τα φίλτρα για να έχουμε νερό. Αλλά και την γεννήτρια την χρησιμοποιούμε λίγο γιατί φοβόμαστε οτι μετά δεν θα μπορούμε να προμηθευτούμε πετρέλαιο.»

Σε ανοικτή γραμμή βρίσκεται ο Mητροπολίτης Νουβίας, με τον Έλληνα πρέσβη καθώς και με τo Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Προσπάθειες καταβάλλει και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’.

«Ο ίδιος είπε οτι την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Σίσι και θα κάνει ένα διάβημα όσον αφορά τους Έλληνες του Σουδάν. Δυστυχώς η αλήθεια είναι οτι κανείς αυτή την στιγμή την συγκεκριμένη στιγμή να προσφέρει κάτι διότι δεν υπάρχει ούτε αεροδρόμιο.»

Από το Κάιρο παρακολουθεί την κατάσταση όπως εξελίσσεται και η πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου Πόλυ Ιωάννου.

«Ήταν ευτυχές ότι όλα τα μέλη της Κυπριακής κοινότητας απουσίαζαν για τις γιορτές του Πάσχα όταν άρχισαν οι συγκρούσεις. Η κατάσταση επί του εδάφους είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε ταξίδι στο Σουδάν η οποιαδήποτε μετακίνηση για όσους βρίσκονται ήδη επί του εδάφους.»

Η πρεσβεία της Κύπρου στο Κάιρο, βρίσκεται σε επαφή με τον επίτιμο πρόξενο της Κύπρου στο Σουδάν ενώ την ίδια ώρα σύμφωνα με την κυρία Ιωάννου υπάρχει συντονισμός τόσο τοπικά όσο και σε επίπεδο πρωτευουσών μέσω του υπουργείου εξωτερικών με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.