Αναφέρει η Μητρόπολη:

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, Γ´Λουκά, μνήμη της Οσίας Πελαγίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας, στον οποίο φυλάσσεται ως πολύτιμο θησαύρισμα η Ιερά θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Βουρλιωτίσσης.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, πλαισιωμένος από Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας (Λκ ζ, 11-16), λέγοντας ότι ο Χριστός, ως ο Κύριος της ζωής και του θανάτου είναι ο μόνος αληθινός και έμπιστος οδηγός των ανθρώπων προς το λιμάνι της σωτηρίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη μίμησης και συνέχειας του παραδείγματός Του από όλους εμάς,ο Οποίος θεράπευσε, στάθηκε, συνέτρεξε, και συμπαραστάθηκε στις δυστυχίες των ανθρώπων.

Εκ της Ιεράς Μητροπολεως

Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η Οσία Πελαγία ζούσε στην Αντιόχεια και ανήκε στην τάξη των ελαφρών γυναικών. Ήταν πόρνη. Η ζωή της ήταν βουτηγμένη μέσα στον οίστρο των αμαρτωλών ηδονών. Η ακολασία είχε πωρώσει τόσο τη συνείδησή της, ώστε καμιά έννοια μετανοίας να μη μπορεί να εισχωρήσει στην ψυχή της. Επομένως, θα μπορούσε να πει κανείς, ήταν καταδικασμένη από την επίγεια ζωή της στο πυρ της κολάσεως.

Όμως όχι! Ο πολυεύσπλαχνος Κύριός μας διαβεβαίωσε ότι «αι τελώναι και αι πόρνοι προάγουσιν υμάς εις την βασιλείαν του Θεού». Δηλαδή, οι τελώνες και οι πόρνες, που στην αρχή έδειξαν απείθεια στο Νόμο του Θεού, αλλά κατόπιν ειλικρινά μετάνιωσαν, προλαμβάνουν στη βασιλεία του Θεού εσάς, που μόνο με τα λόγια δείξατε υπακοή στο Θεό, στην πράξη όμως υπήρξατε απειθείς και άπιστοι.

Πράγματι η Πελαγία τυχαία σε κάποια σύναξη χριστιανών άκουσε θερμό κήρυγμα περί αγνότητας, του επισκόπου Νόννου (βλέπε 10 Νοεμβρίου). Τα λόγια του ήλεγξαν και συγκλόνισαν την ψυχή της. Με τη χάρη του Θεού, απαρνήθηκε την άσωτη ζωή της, πούλησε τα διάφορα κοσμήματά της και τα χρήματα διαμοίρασε στους φτωχούς. Αφού κατηχήθηκε και βαπτίσθηκε, μετά οκτώ μέρες πήγε στην Ιερουσαλήμ, όπου με σκληρή άσκηση πέρασε την υπόλοιπη ζωή της.

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.