Μία ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος της εκκλησιαστικής μας καθημερινότητας θίχτηκε από την εισήγηση στη χθεσινή (5-10-2021) συνεδρίαση της Ιεραρχίας, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, με θέμα: «Κανονισμός "Περί συστάσεως, οργανώσεως και λειτουργίας του Μητρώου Εφημερίων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και Μοναχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πράγματι, η σύσταση και η λειτουργία ενός υπηρεσιακού Μητρώου Κληρικών είναι προφανές ότι θα συμβάλλει πολύ θετικά στη διαμόρφωση μιας διακριτής και ξεκάθαρης εικόνας περί των υπηρετούντων έμμισθων και άμισθων κληρικών που υπάγονται στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα εκλείψουν τα λίγα αναμφίβολα, αλλά δυστυχώς υπαρκτά φαινόμενα περιφερόμενων ρασοφόρων χωρίς νόμιμη κατοχύρωση.

Και αυτό γιατί με το υφιστάμενο καθεστώς που κινείται στην λογική «ό,τι δηλώσεις είσαι» δεν είναι δύσκολο να ξεγελαστεί ο οποιοσδήποτε και να πέσει θύμα επιτηδείων.

Έτσι στον Κανονισμό αυτό θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλες οι Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις παραπλανήσεως από μη ορθοδόξους θρησκευτικούς λειτουργούς, παράμετρος εξαιρετικά κρίσιμη για την ασφαλή και νομοκανονική τέλεση των Ιερών Μυστηρίων και την ακόλουθη καταχώρισή τους στις αρμόδιες ληξιαρχικές αρχές.

Παράλληλα με την σύσταση Μητρώου Εφημερίων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και Μοναχών, θα ήτο εξόχως χρήσιμο να προβλεφθεί και η έκδοση από την οικεία Μητρόπολη Δελτίου Ταυτότητος Κληρικού με Αύξοντα Αριθμό και με γενικό Αριθμό Μητρώου που θα φέρει την υπογραφή και την φωτογραφία του αναφερομένου κληρικού και την συνακόλουθη επικύρωση από την αρμόδια εκκλησιαστική αρχή.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα καταλείπεται καμία απολύτως αμφιβολία, τουναντίον θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το πόσοι κληρικοί υπηρετούν στην Εκκλησία μας, πόσοι είναι έμμισθοι, πόσοι άμισθοι και τι αριθμό Μητρώου έχει ο καθένας.

Ανάλογο ασφαλώς Μητρώο μπορεί να συσταθεί και στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης όπως και στις Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου.

* Ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης είναι τακτικό Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μισθωτών Δημοσίου Τομέα του ΕΦΚΑ και τακτικό Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.