Πλήθος τα μηνύματα από την Ελλάδα και την Κύπρο για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε ότι η προάσπιση της ιστορικής γνώσης με την αναγνώριση του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος είναι αυτονόητο χρέος της διεθνούς κοινότητας. Από τη μεριά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε: “Ημέρα τιμής για τις χιλιάδες αδικοχαμένες ψυχές. Η Κύπρος δεν ξεχνά”.

Επιμέλεια: Σβετλάνα Λεβίτσκι

Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. Από 200.000 έως 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ’ ένα σύνολο 750.000 περίπου.

Σακελλαροπούλου: Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η διαρκής επαγρύπνηση απέναντι στις διακρίσεις και τη βία είναι ευθύνη όλων μας

Στο μήνυμά της για την ημέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρει:

“Εκατόν τρία χρόνια μετά το ανηλεές πογκρόμ, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, σε βάρος του ελληνισμού του Πόντου, η μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων αθώων, που σφαγιάστηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, παραμένει ζωντανή.

Η Ελληνική Πολιτεία έχει αναγνωρίσει την Ποντιακή Γενοκτονία και στις 19 Μαΐου αποτίει φόρο τιμής στους αδικοχαμένους Έλληνες της περιοχής αυτής. Αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, την καθοριστική συμβολή των ξεριζωμένων Ποντίων στην οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική ανόρθωση της πατρίδας μας.

Η προάσπιση της ιστορικής γνώσης με την αναγνώριση του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος είναι αυτονόητο χρέος της διεθνούς κοινότητας. Ιδιαίτερα η σημερινή επέτειος, σε μια συγκυρία που ο αυταρχικός αναθεωρητισμός απειλεί ευθέως τη σταθερότητα του κόσμου μας, ενεργεί αποτρεπτικά, ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες θηριωδίες. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η διαρκής επαγρύπνηση απέναντι στις διακρίσεις και τη βία είναι ευθύνη όλων μας”.

Μητσοτάκης: Υποδεχόμαστε την 19η Μαΐου, τιμώντας τον Ποντιακό Ελληνισμό σε κάθε γωνιά της γης. Ενισχύοντας τη θωράκιση της πατρίδας και αναβαθμίζοντας τη διεθνή της θέση

“Δεν ξεχνώ!” ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

“Υποδεχόμαστε την 19η Μαΐου, τιμώντας τον Ποντιακό Ελληνισμό σε κάθε γωνιά της γης. Ενισχύοντας τη θωράκιση της πατρίδας και αναβαθμίζοντας τη διεθνή της θέση. Και μετατρέπουμε σε αγώνα τις δύο λέξεις που συνοδεύουν κάθε δοκιμασία του Έθνους μας: Δεν ξεχνώ!”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναστασιάδης: “Η Κύπρος δεν ξεχνά”

“Ημέρα μνήμης. Ημέρα τιμής για τις χιλιάδες αδικοχαμένες ψυχές. Η Κύπρος δεν ξεχνά”, όπως έγραψε στο τουίτερ ο Νίκος Αναστασιάδης Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας

“Η Γενοκτονία των Ποντίων ήταν ένα μεθοδικά μελετημένο σχέδιο διωγμών, βασανιστηρίων, δολοφονιών, καταστροφών, λεηλασιών και εκτοπισμών που πραγματοποιήθηκαν με έναν αδιανόητο κυνισμό”, ανέφερε ο α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης στην ειδική συνεδρίαση που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Πριν από ένα αιώνα και τρία χρόνια, ένα από τα πιο πολύτιμα κύτταρα του ελληνισμού κατέληξε να ξεριζωθεί βίαια και στη συνέχεια να βιώσει την ξενιτιά απ’ όπου και αν πέρασε, είπε, ανοίγοντας την αφιερωματική συζήτηση, ο Νικήτας Κακλαμάνης που υπογράμμισε ότι μας χωρίζουν 103 χρόνια, από έναν εκ των ειδεχθεστέρων μαζικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, “μιας σαρωτικής και αρρωστημένης έμπνευσης που εφήρμοσαν αρχικά οι νεότουρκοι και ολοκλήρωσε στη συνέχεια ο Κεμάλ”.

Δένδιας: Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των 353.000 θυμάτων

“Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού η σημερινή”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτηση του στο twitter. “Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των 353.000 θυμάτων, τιμάμε τη μεγάλη συμβολή των Ποντίων στην οικονομική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας, όπως και στους εθνικούς αγώνες”, τόνισε.

Μενδώνη: “Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων”

“Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. 353.000 Έλληνες στον Πόντο έχασαν τη ζωή τους στον πιο άγριο και απάνθρωπο διωγμό από το κεμαλικό καθεστώς. Οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν έδωσαν τη χαριστική βολή στον ποντιακό ελληνισμό. Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων”, έγραψε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Κατσανιώτης: Η γενοκτονία ήταν και εξακολουθεί να είναι μια πρακτική προσφιλής ανάμεσα στους οπαδούς του αναθεωρητισμού

“Ο Ελληνισμός τιμά σήμερα την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και της διεθνούς νομιμότητας. Τόσο η Ιστορία, όσο και οι τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Η γενοκτονία ήταν και εξακολουθεί να είναι μια πρακτική προσφιλής ανάμεσα στους οπαδούς του αναθεωρητισμού αλλά και στους αρνητές του Διεθνούς Δικαίου και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η μνήμη δεν θα σβήσει αλλά οι δυνάμεις μας πρέπει να υπηρετήσουν τον ύψιστο σκοπό: Την θωράκιση της χώρας μας με τρόπο που να αποτρέπει κάθε αναθεωρητική δύναμη να διαπράξει τα προσφιλή της εγκλήματα. Η Ελλάδα, η μητέρα πατρίδα, αναπτύσσεται εκσυγχρονίζεται και δημιουργεί. Θα συνεχίσουμε.

Όπως οι Έλληνες του Πόντου που ήρθαν να ριζώσουν εδώ. Με δουλειά και πίστη, ξανάχτισαν τα πάντα από την αρχή. Μεγάλωσαν την πατρίδα και τον Ελληνισμό με την αταλάντευτη προσήλωσή τους στις αξίες και τα ιδανικά που μοιραζόμαστε όλοι μας”, δήλωσε ο Ανδρέας Κατσανιώτης Υφυπουργός Εξωτερικών.

Χρυσουλάκης: 19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

“19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού”, έγραψε ο Γιάννης Χρυσουλάκης, Γεν.Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, Υπ. Εξωτερικών.

Σαμαράς: “Το Έπος και το Δράμα των Ελλήνων, είναι κομμάτι της εθνικής, συλλογικής μας ταυτότητας’

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση για τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: “Ο Ελληνισμός θυμάται και δεν ξεχνά. Γιατί μόνο όσοι τιμούν το παρελθόν είναι ικανοί να κερδίσουν το μέλλον. Κι αυτό το παρελθόν, το Έπος και το Δράμα των Ελλήνων, είναι κομμάτι της εθνικής, συλλογικής μας ταυτότητας”.

Ασημακοπούλου: “Φόρος τιμής και μνήμης στα αθώα θύματα της ποντιακής γενοκτονίας”

“103 χρόνια από το αποτρόπαιο έγκλημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Φόρος τιμής και μνήμης στα αθώα θύματα της ποντιακής γενοκτονίας, στις εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!”, υπογράμμισε η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Ευρωβουλευτής ΝΔ.

Σκρέκας: “Έχουμε ιστορικό χρέος να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων”

“Σήμερα τιμούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου που σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους. Έχουμε ιστορικό χρέος να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων και να συνεχίσουμε τον αγώνα για την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τη διεθνή κοινότητα”, υπογράμμισε ο Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σπανός: “Ένα έγκλημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί”

“103 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Ένα έγκλημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί”, όπως έγραψε ο Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος.

Φαρμάκης: “Ο Πόντος ζει, η Ελλάδα θυμάται, τιμάει και πενθεί”

“Ο Ελληνισμός έχει βιώσει στην ιστορική του πορεία, την τραγωδία του αναθεωρητισμού και του εθνικισμού, τον πόνο του πολέμου και της προσφυγιάς. Δεν ξεχνάμε. Ο Πόντος ζει, η Ελλάδα θυμάται, τιμάει και πενθεί”, έγραψε ο Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

ope

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.