Τέλος σε έναν φαύλο κύκλο διαμάχης έδωσαν με την σημερινή πολύωρη συνάντηση που είχαν ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς, στο Πατριαρχικό Μέγαρο στο Βελιγράδι.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Η περιοχή έχει δοκιμάσει τα πάντα εκτός από τη συμφιλίωση και τη συνεργασία. Είναι καιρός να δοκιμάσουμε τη συμφιλίωση και τη συνεργασία. Όλα τα άλλα δοκιμάστηκαν και κατά τη γνώμη μου και δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

“Μέσω της συμφωνίας, η Εκκλησία μας στο Μαυροβούνιο, όπως και όπου βρίσκεται, θα έχει την ευκαιρία ό,τι κάνει να είναι για το κοινό καλό, για το καλό όλων των πολιτών, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Η Εκκλησία μας ούτε περίμενε, ούτε ζήτησε, ούτε θεωρεί ότι θα ήταν φυσιολογικό να έχει κάτι περισσότερο από οποιονδήποτε πολίτη του Μαυροβουνίου, ανεξάρτητα σε ποιο έθνος και θρησκευτική κοινότητα ανήκει”, τόνισε ο Μακαριώτατος.

Δηλώσεις του Μακαριωτάτου σε εκπροσώπους των ΜΜΕ
“Είχα την ευτυχή ευκαιρία να συναντήσω τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου για τρίτη φορά σήμερα. Όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις, εκτός από τις συζητήσεις που είχαμε για γενικά θέματα και κάποια για την καθημερινή ζωή, για ενδιαφέροντα που είναι παρόμοια σε πολλά σημεία, συζητήσαμε και τη Βασική Συμφωνία.

Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι σημαντικό η σχέση Εκκλησίας με το κράτος να ρυθμίζεται με συμφωνία, όπως συμβαίνει με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες.

Σε όλες τις χώρες υπάρχουν συμφωνίες που ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στη θρησκευτική κοινότητα, αλλά φυσικά και τις υποχρεώσεις της θρησκευτικής κοινότητας απέναντι στο κράτος. Το εν λόγω συμβόλαιο στο Μαυροβούνιο ξεκίνησε το 2012.

Μετά υπήρξαν καθυστερήσεις, προβλήματα και, δόξα τω Θεώ, τον τελευταίο χρόνο μπήκαμε στην τελική φάση. Αυτή τη στιγμή, μπορώ να πω ότι έχει επιτευχθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία, αλλά, φυσικά, πρέπει να ακολουθήσουν οι διαδικασίες όταν πρόκειται για το κράτος, την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, αλλά και όταν πρόκειται για την Εκκλησία μας.

Αυτό σημαίνει ότι το υπάρχον κείμενο, το οποίο είναι κατ’ αρχήν εναρμονισμένο, πρέπει να εγκριθεί από τη Σύνοδο και ως τέτοιο να επικυρωθεί και να γίνει αποδεκτό. Με τη θέληση του Θεού θα καταλήξουμε σε συμφωνία για την ημερομηνία υπογραφής, η οποία όταν όλα τελειώσουν θα μπορούσε να είναι η κορωνίδα στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του κράτους του Μαυροβουνίου και της Εκκλησίας μας.

Μέσω της συμφωνίας, η Εκκλησία μας στο Μαυροβούνιο, όπως και όπου βρίσκεται, θα έχει την ευκαιρία ό,τι κάνει να είναι για το κοινό καλό, για το καλό όλων των πολιτών, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος.

Η Εκκλησία μας ούτε περίμενε, ούτε ζήτησε, ούτε θεωρεί ότι θα ήταν φυσιολογικό να έχει κάτι περισσότερο από οποιονδήποτε πολίτη του Μαυροβουνίου, ανεξάρτητα σε ποιο έθνος και θρησκευτική κοινότητα ανήκει.

Είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, τους συνεργάτες του και σε όλους από την κυβέρνηση για την προσπάθεια που έκαναν να καταλήξουμε σε συμφωνία”.

Δήλωση του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου:
“Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την εποικοδομητική συνάντηση. Είναι πάντα μεγάλη χαρά για μένα όταν έχω την ευκαιρία να ανταλλάσσω απόψεις για θέματα που όχι μόνο είναι επίκαιρα, αλλά και γενικά αντιπροσωπεύουν αυτό που θα έπρεπε να είναι μια μελλοντική φιλοσοφία δράσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Πιστεύω ότι αυτός είναι ο δρόμος για μια μεγαλύτερη πρόοδο ολόκληρης της περιοχής. Έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες σε επίπεδο ομάδων εργασίας. Κάποιες διαδικασίες θα πάνε στην Επιτροπή για το Πολιτικό Σύστημα και μετά θα εγκριθούν από την ίδια την Κυβέρνηση. Επίσης, η Εκκλησία έχει τις δικές της διαδικασίες μέσα στα θεσμικά όργανά της.

Είναι όλα απολύτως εντάξει και αποδεκτά και δεν βλέπω κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, όλα να πάνε καλά -δεν θέλω να προδικάσω τίποτα. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιδειχθεί σεβασμός προς τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο, αλλά και σεβασμός προς το κράτος του Μαυροβουνίου, το οποίο, όπως γνωρίζετε, είναι κοσμικό και δεν θέλει να μπει στις εσωτερικές υποθέσεις καμίας θρησκευτικής κοινότητας.

Αυτή λοιπόν είναι μια από τις υποχρεώσεις μας και η υπογραφή της Βασικής Συμφωνίας θα γίνει στο Μαυροβούνιο υπό τον όρο που συμφωνήσαμε. Δεν υπάρχει βιασύνη και πίεση σε κανέναν. Κατανοώ ότι στο Μαυροβούνιο υπάρχουν αντίθετες απόψεις, αλλά θέλω να πω εξ ονόματος της κυβέρνησης ότι πρέπει να ακολουθήσουμε διαφορετικό δρόμο. Ο δρόμος όπου όλοι είναι δυσαρεστημένοι, και υπάρχουν συνεχείς τάσεις για τη δημιουργία διχασμών και πόλωσης, δεν είναι ο δρόμος της προόδου καμίας κοινωνίας.

Αυτή η κυβέρνηση δεν θα συμβάλει σε αυτό. Ο δρόμος στον οποίο όλοι θα νιώθουν άνετα, θα σέβονται το Σύνταγμα και το δίκαιο του Μαυροβουνίου, θα σέβονται το διεθνές δίκαιο, τις αρχές του διαχωρισμού των θρησκευτικών κοινοτήτων από το κράτος, είναι ο δρόμος που μας οδηγεί στην πρόοδο. Θέλω αυτό το θέμα να τελειώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε σε αυτό.

Για άλλη μια φορά εκφράζω τη μεγάλη μου ευγνωμοσύνη στον Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και στους συνεργάτες του που ήταν στη συνάντηση, καθώς και στους συναδέλφους μου.

Η περιοχή έχει δοκιμάσει τα πάντα εκτός από τη συμφιλίωση και τη συνεργασία. Είναι καιρός να δοκιμάσουμε τη συμφιλίωση και τη συνεργασία. Όλα τα άλλα δοκιμάστηκαν και κατά τη γνώμη μου και δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα”.

ope

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.