Ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την Εσθονία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που ταξίδεψε στη Δημοκρατία της Εσθονίας, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας Αλάρ Καρίς (Alar Karis), έστειλε μήνυμα στην Τουρκία κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την κατ΄ ιδίαν συνάντηση και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά και τη θέση του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει ξαναμεταχειριστεί αυτές τις υπερβολικές εκφράσεις. Γενικά, η Τουρκία χαρακτηρίζεται από μια επιθετική και υπερβολική ρητορική στα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της και με την Ελλάδα. Όταν πριν από μερικούς μήνες συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κύριο Μητσοτάκη, είχαν συμφωνήσει να υπάρξει ηρεμία στο Αιγαίο. Παρόλα αυτά έχουμε συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας με υπερπτήσεις, καθώς και άλλες παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας.

»Αυτή η συμπεριφορά δεν ταιριάζει σε χώρα σύμμαχο – γιατί είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ – πέρα από τη σχέση γειτονίας που έχουμε. Η Ελλάδα ωστόσο συνεχίζει να πιστεύει στον διάλογο και η ελληνική πλευρά δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της τουρκικής. Φυσικά είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας. Όσο για το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, το οποίο προφανώς είναι και αυτό επίτευγμα του κυρίου Πούτιν, η Ελλάδα πιστεύει ότι είναι σημαντικοί σύμμαχοι και ήδη η συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ είναι εξαιρετική. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Η αντίδραση της Τουρκίας είναι ένα παζάρι, όπως το συνηθίζει. Προσπαθεί δηλαδή να επιτύχει ανταλλάγματα, κάνοντας χρήση του βέτο για τη διαδικασία ένταξης των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε λόγο και για κινδύνους που αναφύονται από τις «επικίνδυνες απόψεις και έκνομες ενέργειες» της Τουρκίας στο θέμα του Κυπριακού, όπου «η μόνη λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επισήμανε ακόμη την προτεραιότητα που αποδίδει η Ελλάδα στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και ειδικότερα στον οικονομικό τομέα και το εμπόριο με την Εσθονία. «Ενθαρρύνουμε όλες εκείνες τις επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν την παραγωγική βάση της χώρας μας, με εποικοδομητικό και βιώσιμο τρόπο, καθώς και τη στρατηγική συνεργασία σε βασικούς τομείς, από την οποία θα επωφεληθούν και τα δύο μέρη. Ενδεικτικά, σημειώνω τις γνωστές υψηλές επιδόσεις της Εσθονίας στον τομέα της Ψηφιοποίησης/Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της Κυβερνοασφάλειας, ως προνομιακά πεδία ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας», ανέφερε η ΠτΔ.

Συμφωνία σε όλα τα σημαντικά θέματα
Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας Alar Karis αναφέρθηκε και ο ίδιος στα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Εσθονίας, τονίζοντας πως η συνεργασία και το κύρος των δύο χωρών έχουν αυξηθεί σημαντικά αφού είναι ενεργά μέλη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ. Όσον αφορά τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, δήλωσε πως υπάρχει συμφωνία σε όλα τα σημαντικά θέματα.

Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, στην πλατεία Ελευθερίας και μετέβη στο Δημαρχείο του Ταλίν, όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Mihhail Kõlvart. Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.