ΒΑΣΕΙΣ 2020 : Η είσοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν θα καταφέρει να «καρφώσει» το χαμόγελο στις οικογένειες που τα ονόματα των παιδιών τους θα βρεθούν στον κατάλογο των επιτυχόντων. Και αυτό, γιατί δύο έντονοι προβληματισμοί γκριζάρουν το τοπίο της επιτυχίας.

Το πρώτο πρόβλημα το έχουν εκείνοι που θα πετύχουν την εισαγωγή τους εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας και γνωρίζουν ότι με την εξαφάνιση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας χρειάζονται περίπου ένα μισθό τον μήνα για να επιβιώσουν στη «δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση» της χώρας μας.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά την πορεία των σπουδών του νέου φοιτητή σε ένα Πανεπιστήμιο το οποίο η κυρίαρχη εκπαιδευτική και οικονομική πολιτική το έχει κάνει να μοιάζει με μεθυσμένο καράβι σε φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Χέρι χέρι με την υποχρηματοδότηση, που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, βαδίζει η έλλειψη διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, τα γνωστικά αντικείμενα που σπρώχνονται να φτιασιδώνονται σύμφωνα με τις ορέξεις της αγοράς.

2. Στο πλαίσιο αυτό, είναι φανερό ότι το ακριβοπληρωμένο στον βωμό της παραπαιδείας «εισιτήριο» εισαγωγής στα ΑΕΙ και η επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού δεν τελειώνουν με την είσοδο των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Και αν οι τρεις στους τέσσερις υποψηφίους έχουν ξοδέψει, στην πορεία για τη διεκδίκηση μιας θέσης στον «χλομό» πλέον ήλιο των ΑΕΙ, από 5.000 έως και 20.000 ευρώ, τα έξοδα θα συνεχιστούν, καθώς είμαστε τελευταίοι στις δημόσιες δαπάνες για φοιτητική μέριμνα -ενίσχυση των φοιτητών με 0,4% όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. ανέρχεται στο 5,7%- και καθώς η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των χιλιάδων «μεταναστών φοιτητών» δεν ξεπερνάει το 9%.

3. Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχοι βρίσκονται στις λίστες της ανεργίας.

Η Ελλάδα κατέχει σήμερα πανευρωπαϊκό ρεκόρ στην ανεργία των πτυχιούχων και παράλληλα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στην ετεροαπασχόληση.

Αντίστοιχα αρνητική είναι η πρωτιά της Ελλάδας στην ΕΕ-28, σε μακροχρόνια ανέργους αποφοίτους Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

4. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει φέτος και για δυο σημαντικά προβλήματα που όλοι πλέον γνωρίζουν ότι θα εμφανιστούν στα τέλη Αυγούστου όταν οι υποψήφιοι θα δουν τις βάσεις εισαγωγής.

Πολλοί θα είναι εκείνοι που θα δουν ότι ενώ πιάνουν τα απαιτούμενα μόρια της σχολης, δεν θα εισαχθούν τελικα καθώς θα «χαθούν» στις ισοβαθμίες.

Με την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας η συνέπεια θα είναι να μην έχουμε διασπορά των μορίων στη βαθμολογική κλίμακα, με αποτέλεσμα κάποιοι να έχουν τα μόρια για να εισαχθούν αλλά να μην εισάγονται.

Οι χειρότερες επιδόσεις των φετινών υποψηφίων σε σχέση πάντα με την προηγούμενη χρονιά, η σημαντική μείωση των αριστούχων γενικά, η αλλαγή των όρων στις μετεγγραφές και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση είναι τα στοιχεία που στη «χημεία» τους αλλά και το καθένα ξεχωριστά θα «ξεφουσκώσουν» τις βάσεις εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων όλων των Επιστημονικών Πεδίων.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.