Στο Μεσολόγγι ήταν στραμμένα τα βλέμματα της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής, το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε και τιμήθηκε η Επέτειος Μνήμης της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Δυστυχώς, όμως, ακόμη και αυτή την ημέρα δεν έλειψαν οι γραφικότητες. Πως αλλιώς δηλαδή να χαρακτηριστεί η αναφορά στο «να έχουν την κατάρα του Ιωσήφ Ρωγών όσοι θέλουν να διασπάσουν τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας».

Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, ειπώθηκε από ομιλητή (και χειροκροτήθηκε) στην τελετή αποκαλυπτηρίων του εμβληματικού ανδριάντα του Εθνομάρτυρος επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών η οποία μάλιστα αποτέλεσε μια από τις τελευταία επιθυμίες του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.

Κατάρες λοιπόν μετά τις προτάσεις για διχοτόμηση και του Νομού αν διχοτομηθεί η Μητρόπολη…

Kορυφώθηκαν, χθες Κυριακή των Βαΐων, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 196ης Επετείου της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν ο Όρθρος και η αρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιεροθέου.

Κηρύσσοντας το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τη νίκη επάνω στον θάνατο και την υπέρβαση του φόβου του θανάτου. Ανέφερε ότι η Κυριακή των Βαΐων έλαβε το όνομά αυτό από τα βαΐα των φοινίκων, με τα οποία υποδέχθηκε ο λαός στα Ιεροσόλυμα τον Χριστό. Είχε προηγηθεί η ανάσταση του Λαζάρου και ο λαός υποδέχθηκε τον Χριστό ως νικητή του θανάτου.

Η σκηνή είναι θριαμβευτική και θυμίζει εκδήλωση υποδοχής ενός λαϊκού ηγέτη, ο οποίος επιστρέφει, ύστερα από μια θριαμβευτική νίκη εναντίον των εχθρών του λαού.

Έτσι τον υποδέχονται με τα βαΐα των φοινίκων και τους κλάδους των δένδρων ως νικητή του θανάτου. Ο θάνατος είναι πράγματι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου. Κανείς δεν μπορεί να τον νικήσει, αφού όλοι πεθαίνουν, ύστερα από την προγονική αμαρτία. Αυτό έγινε από τον Χριστό. Αυτός νίκησε τον θάνατο.

Και εμείς σήμερα παίρνουμε στα χέρια μας τις δάφνες για να υποδεχθούμε τον Χριστό, όχι μόνο γιατί ανέστησε τον Λάζαρο, αλλά γιατί με τον Σταυρό και την Ανάστασή Του νίκησε τον θάνατο και μας ελευθέρωσε από τον φόβο του θανάτου, αλλά και με την αποφυγή του πνευματικού θανάτου.

Ο Σεβασμιώτατος συνέχισε λέγοντας ότι εμείς, σήμερα στο Μεσολόγγι κρατάμε δάφνες γιατί θυμόμαστε την ηρωική Έξοδο των προγόνων μας, ύστερα από ενός έτους πολιορκία που υπέφεραν τα πάνδεινα.

Πρόκειται για μια ηρωική πράξη που δεν υπάρχει ανάλογη στην ιστορία αν τη συγκρίνουμε και με σύγχρονα γεγονότα. Είναι η πιο εμβληματική πράξη της Επανάστασης του 1821 παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Ανέφερε επίσης ότι μετά την Δοξολογία θα γίνει λιτανευτική διέλευση πολλών νέων και μεγάλων με πολλές φιλαρμονικές από το Μεσολόγγι και άλλες περιοχές μπροστά από τον πίνακα της Εξόδου που ζωγράφισε ο Θεόδωρος Βρυζάκης, ο οποίος αποκλήθηκε και ζωγράφος της Επανάστασης του 1821.

Έχουν γίνει πολλές επιστημονικές αναλύσεις στον πίνακα αυτό. Εκείνο που φαίνεται καθαρά είναι ότι δείχνει την ορμή των Εξοδιτών προς την ζωή με την υπέρβαση του θανάτου, αφού ο συνήθης αποχαιρετισμός τους ήταν «καλή αντάμωση στον άλλο κόσμο», ενώ οι εχθροί διακρίνονται από τον φόβο του θανάτου, την αγωνία και το μίσος.

Και βέβαια ψηλά εικονίζεται ο Θεός με ανοιχτά τα χέρια του σαν αγκαλιά να ευλογεί τους Εξοδίτες. Επίσης υπάρχουν πολλοί άγγελοι κρατώντας στεφάνια για να στεφανώσουν τους Εξοδίτες.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος κατέληξε λέγοντας ότι σήμερα και με την εκκλησιαστική και με την εθνική εορτή τιμάμε τον Χριστό, ως νικητή του θανάτου, και τους Εξοδίτες, οι οποίοι, με την δύναμη του Χριστού, έκαναν υπέρβαση του θανάτου και πέρασαν στην αθανασία. Αυτά είναι τα πρότυπά μας στις δύσκολες συνθήκες ζωής που ζούμε.

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία, παρουσία του Εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, ενώ στη συνέχεια, ξεκίνησε η ιερά Πομπή τιμής στους Πεσόντες της Εξόδου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.