Σε πρωινή ενημέρωση σήμερα, Πέμπτη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η πολιτική απόφαση για χερσαία επιχείρηση είναι σε εκκρεμότητα.

Στις περιοχές κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα στο Ισραήλ οι άμαχοι έχουν απομακρυνθεί. Στη θέση τους έχουν αναπτυχθεί πλέον ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις. Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός δεν προχωρά (ακόμη) σε χερσαία επίθεση.

Σε πρωινή ενημέρωση σήμερα, Πέμπτη, οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η πολιτική απόφαση για την εν λόγω χερσαία επιχείρηση είναι σε εκκρεμότητα.

Ο στρατός, βάσει σχεδίου έκτακτης ανάγκης, έχει ενισχύσει τις δυνάμεις άμυνας στον Νότο, αλλά και στον Βορρά, κοντά στον Λίβανο, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για το ξέσπασμα ενός πολέμου σε δύο μέτωπα.

Η στρατιωτική ηγεσία κατέστησε σαφές πως το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όσον αφορά το σκέλος της υλικοτεχνικής προετοιμασίας, έχει τεθεί σε εφαρμογή. Ωστόσο, η πολιτική συζήτηση για τον τρόπο εκτέλεσής του είναι σε εξέλιξη, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC στο Ισραήλ, Τζέρεμι Μπάουν.

Μεσανατολικό: 6η μέρα συγκρούσεων Ισραήλ με Χαμάς – Ολες οι εξελίξεις
Μεσανατολικό: 6η μέρα συγκρούσεων Ισραήλ με Χαμάς – Ολες οι εξελίξεις
Η ασφάλεια των ομήρων
Βασική παράμετρος για τη λήψη αποφάσεων από το νέο ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο, στο πλαίσιο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, είναι η τύχη των ομήρων. Η Χαμάς φέρεται να τους έχει μεταφέρει σε περιοχές που ελέγχει στη Γάζα.

Σκληροπυρηνικός δεξιός υπουργός φέρεται να δήλωσε στον ισραηλινό Τύπο ότι «τώρα είναι η ώρα να είμαστε σκληροί», υποδηλώνοντας ότι οι όμηροι δεν μπορούν να ανατρέψουν το σχέδιο για χερσαία επίθεση.

Την ίδια ώρα, όμως, άλλοι πιέζουν την κυβέρνηση να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για τη διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονται υπό την ομηρία της Χαμάς.

Οι ισραηλινές Αρχές επιχειρούν να ταυτοποιήσουν και να εντοπίσουν ανθρώπους που εμφανίζονται σε βίντεο μετά τις επιδρομές, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ότι τα μέλη της Χαμάς θα πληρώσουν για όσα έκαναν.

Επιπλέον, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Γάζα θα παραμείνει χωρίς ρεύμα και νερό, μέχρις ότου οι όμηροι απελευθερωθούν.

70 χρόνια πόλεμοι στη Μέση Ανατολή: Το χρονικό των συγκρούσεων και οι προσπάθειες για ειρήνη
70 χρόνια πόλεμοι στη Μέση Ανατολή: Το χρονικό των συγκρούσεων και οι προσπάθειες για ειρήνη
Η προστασία των αμάχων
Η πολιτική ηγεσία δεν έχει ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις της, παρόλο που ο στρατός υποστηρίζει ότι κάθε χτύπημα στη Γάζα καθοδηγείται από τις μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, εικόνες από κατεστραμμένες γειτονιές κάνουν τον γύρο του κόσμου, με αποτέλεσμα η κατάσταση να περιπλέκεται περισσότερο, αναφέρει επίσης το BBC.

Ισραήλ: Ο άγνωστος πόλεμος στις δαιδαλώδεις στοές της Γάζας
Ισραήλ: Ο άγνωστος πόλεμος στις δαιδαλώδεις στοές της Γάζας
Ο ισραηλινός στρατός επέμεινε σήμερα το πρωί ότι οι στόχοι του είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικοί. Σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου για τον πόλεμο, τους οποίους έχει υπογράψει το Ισραήλ, οι άμαχοι προστατεύονται.

Οι στρατοί οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι άμαχοι δεν θα αντιμετωπίσουν απειλή για τη ζωή τους. Ηδη το Ισραήλ δέχεται κριτική για το ότι δεν εφαρμόζει τους κανόνες. Οι Ισραηλινοί αποκρούουν τις κατηγορίες, αλλά τέτοιες φωνές ενδέχεται να δυναμώσουν όσο ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται. Κάτι που θα είναι αναπόφευκτο σε μία χερσαία επίθεση.

Ισραηλινός στρατός: «Στοχεύουμε τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα»
Ισραηλινός στρατός: «Στοχεύουμε τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα»
Το υπόγειο δίκτυο της Χαμάς
Εκτός από το πολιτικό σκέλος και το πολιτικό κόστος, μία χερσαία επίθεση θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη και στρατιωτικά.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι πυκνοκατοικημένη και καθένα από τα κτίριά της μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα θανάτου για τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Επιπλέον, μεγάλο μέρος της μάχης δεν θα δοθεί στην επιφάνεια ,αλλά στα χιλιάδες μέτρα των υπόγειων στοών που τη διατρέχουν.

Τα τούνελ που χρησιμοποιεί η Χαμάς συνθέτει τεράστιο δίκτυο από σήραγγες, μία ολόκληρη πόλη κάτω από την πόλη. Εκεί κρύβει μεγάλο μέρος του φορητού οπλισμού και των ρουκετών που εκτοξεύει κατά του Ισραήλ.

Οπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Τζόναθαν Κόνρικους σήμερα, Πέμπτη, αυτό το υπόγειο δίκτυο στοχεύει με τις αεροπορικές του επιδρομές το Ισραήλ.

«Η Χαμάς, από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο πριν από σχεδόν 20 χρόνια, κατασκεύασε δίκτυο σηράγγων που οδηγεί υπογείως από την πόλη της Γάζας μέχρι το Χαν Γιουνίς και τη Ράφα», όπως εξήγησε κατά την πρωινή ενημέρωση και ενώ οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα συνεχίζονταν.

Ο Κόνρικους τόνισε ότι η Λωρίδα της Γάζας εξετάζεται σε δύο επίπεδα: ένα αφορά τους αμάχους στο επίπεδο του εδάφους και ένα δεύτερο το υπόγειο επίπεδο, που αφορά τη Χαμάς.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.