ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2021 ΚΑΙΡΟΣ : Ήπιος και υγρός μας κάνει ποδαρικό ο Γενάρης. Οι νοτιάδες δηλώνουν κυριαρχία, τουλάχιστο για τις δυο πρώτες βδομάδες του. Αυτό σημαίνει πως, στο διάστημα αυτό, το σχετικά διψασμένο σώμα της γης θα δεχτεί τις επιθυμητές βροχοπτώσεις, που ίσως και να τη χορτάσουν. Στη συνέχεια, ωστόσο, αντιστρέφεται η κατάσταση, καθώς επικρατούν απειλητικοί βοριάδες, που όμως γρήγορα χαμηλώνουν ένταση, σκοτεινιάζουν όψη και ίσως μας …διακοσμήσουν με λίγα χιονάκια. Η έξοδος του μήνα πάντως γίνεται μέσα συνθήκες χειμωνιάτικης ηρεμίας, πράγμα που προαναγγέλλει έναν όμορφο Φλεβάρη.

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2021 ΚΑΙΡΟΣ- Φεβρουάριος:

Πράγματι ο μήνας ξεκινά γλυκά κι ευχάριστα. Οι αλκυονίδες επιβεβαιώνουν τη διαχρονική ενεργό παρουσία τους. Δεν μακροημερεύουν ωστόσο.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Από την πρώτη κιόλας βδομάδα αλλάζουν οι μετεωρολογικές συνθήκες, με την επικράτηση νοτιάδων, που φέρνουν χορταστικές για τη γη και τους υδροφόρους ορίζοντές της βροχές ικανής διάρκειας.

Λίγο πριν εικοσαρίσει ο μήνας , ωστόσο, πέφτει η θερμοκρασία, επικρατούν ήπιοι βοριάδες, που συνοφρυώνονται γρήγορα, αγριεύουν και μας φιλοδωρίζουν με χιονόνερο και ίσως χιόνι.

Τις τελευταίες μέρες πάντως επανέρχεται η ευχάριστη γλύκα του καιρού και στα πλαίσιά της γίνεται η αλλαγή της σκυτάλης.

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2021 ΚΑΙΡΟΣ- Μάρτιος:

Μας υποδέχεται ηλιόλουστος, σχεδόν μισοκαλοκαιρινός. Δεν προλαβαίνει όμως να εδραιώσει την επιβεβαίωση της λαϊκής «από Μαρτιού καλοκαιριά…» και αλλάζουν τα πράγματα.

Δυναμώνει ο βοριάς, κάπου κάπου αγριεύει κιόλας, πέφτει κάμποσο η θερμοκρασία, ενώ η γη μουσκεύεται επαρκώς από τα βορεινόνερα, που ακολουθούν και που στα ψηλώματα γίνονται χιόνι. Η τσουχτερή εκδοχή του πράγματος, ωστόσο, δεν κρατάει πολύ.

Λίγο μετά τη μέση της μηνιάτικης διαδρομής, ξαναημερεύουν τα πράγματα, εκεί πάνω στην εαρινή ισημερία αρχίζει να μυρίζει άνοιξη, πέφτουν και κάποιες όμορφες βροχούλες και όλα παίρνουν το σωστό τους δρόμο, μέχρι το αποχαιρετιστήριο χρονικό σημείο.

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2021 ΚΑΙΡΟΣ- Απρίλιος:

Αληθινά « στήνει ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη…» και μάλιστα με το πρώτο καλημέρισμα. Πάνω στο μεσοσαράκοστο, ωστόσο, πέφτουν και οι βροχούλες, που πρέπει να δροσίσουν τα σπαρτά και να ετοιμάσουν το έδαφος για τις εργασίες των θερινών καλλιεργειών.

Ας μη ξεθαρρευτούμε όμως, γιατί πάνω στη μεσομηνιά μεταβάλλεται το σκηνικό.

Γυρίζει βοριάς, που τρίζει κάπως τα δόντια και απειλεί να μας …δροσίζει με λίγο χιονόνερο, μα πριν προλάβουμε να το νιώσουμε, χαμηλώνει η ένταση των φαινομένων και καθώς προσεγγίζουμε το μεγαλοβδόμαδο, επικρατεί το γνώριμο νοσταλγικό, μελαγχολικό, συγκινησιακό, πένθιμο και ήπιο κλίμα των ημερών, που μας προετοιμάζει για την υποδοχή της Λαμπρής!

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2021 ΚΑΙΡΟΣ- Μάιος:

Χαμογελαστός ξεκινά και μας επιτρέπει (εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες) να τιμήσουμε τόσο την εργατική –διεκδικητική όσο και την ανθεστηριακή εκδοχή του.

Δεν παρέρχεται ωστόσο ολότελα στεγνός. Καθώς περνούν οι μέρες του και ιδιαίτερα οι μεσαίες, μας δροσίζει με βροχούλες, που κατά τόπους μπορεί να είναι έντονες. Καθώς οδεύει προς την έξοδο, ωστόσο, ανακτά σταδιακά τα γνωστά του χαρακτηριστικά, με τα οποία και μας αποχαιρετά.

Ιούνιος:

Με ζεστουλό βοριαδάκι μας υποδέχεται και μας δίνει τη ψευδαίσθηση των πρώιμων μελτεμιών. Δεν πρόκειται περί αυτού όμως. Γρήγορα «πέφτουν» οι αγέρηδες, αλλά η θερμοκρασία παραμένει στα επίπεδά της.

Έχει την τάση μάλιστα ν’ ανηφορίσει στην κλίμακα του θερμόμετρου. Κρατιέται όμως και μας δίνει την ευκαιρία ν’ ζήσουμε πρώιμες καλοκαιρινές συνθήκες. Με τη συμπλήρωση εικοσαήμερου, ωστόσο, συννεφιάζει το στερέωμα, απειλεί με βροχή, ρίχνει και καμιά ψι, αλλά η …απειλή δεν ολοκληρώνεται. Επανέρχεται η κανονικότητα της εποχής και εντός αυτής καλείται ο Ιούλης ν’ αναλάβει την …εξουσία.

Ιούλιος:

Πιο «κανονικός» δε γίνεται. Αλων(ι)στής με τα όλα του. Όπως τον ξέρουμε κι όπως τον περιμέναμε. Χωρίς εκπλήξεις και χωρίς αιφνιδιασμούς και χωρίς ακρότητες. Ζεστούλες, μελτεμάκια κι όλα σύμφωνα με την καθιερωμένη τάξη. Καλά να είμαστε να υποδεχτούμε τον Αύγουστο και ν’ αρχίσουμε τις παρατηρήσεις και τα σχόλια, για τα επόμενα «μερομήνια».

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2021 ΚΑΙΡΟΣ- Σεπτέμβριος:

Ξεκινά με αυγουστιάτικα χαρακτηριστικά, αλλά γρήγορα δείχνει να το σκέφτεται… Πραγματικά, μεσούντος του μήνα, το βοριαδάκι χαμηλώνει, σταδιακά τείνει να καταστεί μαϊστράλι, εμφανίζεται στο στερέωμα και μια νεφωσιά, που απειλεί με βροχή, αλλά μάλλον το μετανιώνει.

Το πολύ πολύ να ψιχαλίσει λιγάκι, ίσα για να μυρίσει το πεφρυγμένο χώμα και να προαναγγείλει τον αποχαιρετισμό του καλοκαιριού και την έλευση του φθινόπωρου.

Κι αληθινά γλυκαίνουν σιγά σιγά οι μετεωρολογικές συνθήκες, όλα τριγύρω γίνονται πιο ευχάριστα και μέχρι το «αντίο» του μήνα τα πράγματα κυλούν ομαλά κι ευχάριστα, όπως τα συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια κι όπως αληθινά τα επιθυμούμε!

Οκτώβριος:

Μια χαρά το ξεκίνημά του. Φθινοπωρινό, γλυκό κι ευχάριστο. Ήπιο βοριαδάκι , εναλλασσόμενο με δροσινές δυτικές και νοτιοδυτικές πνοές. Τουλάχιστο ως τα μισά της μηνιάτικης διαδρομής, αλλαγή δεν προοιωνίζεται.

Πάει να γίνει απειλητικός, στη συνέχεια ο βοριάς, αλλά γρήγορα το μετανιώνει και παραδίδει τα σκήπτρα στους χαμηλούς δυτικούς και νοτιοδυτικούς ανέμους, που προμηνύουν μια κάποια συννεφιά με υγρασία, αλλά μάλλον δε θα μιλήσουμε ακόμα για ουσιαστικό πρωτοβρόχι, για μια πρώτη γεύση ίσως, αφού επιστρέφουν βιαστικά τα βοριαδάκια, για να καλωσορίσουν το Νοέμβρη.

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2021 ΚΑΙΡΟΣ- Νοέμβριος:

Στεγνός, δυστυχώς, εμφανίζεται και τούτος ο μήνας, και στεγνός πορεύεται, τουλάχιστο ως τη μέση του, για να ακυρώσει τη λίγη υγρασία που προηγήθηκε.

Από κει και πέρα κάνει προσπάθειες αλλαγής, με την ελπίδα πως θα καταφέρει, πριν μας αποχαιρετίσει, να μας προσφέρει τις πρώτες ουσιαστικές βροχοπτώσεις, πράγμα για το οποίο συνηγορούν τα μετεωρολογικά σημάδια.

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2021 ΚΑΙΡΟΣ- Δεκέμβριος:

Εισέρχεται γλυκός και ήπιος, ως η πεμπτουσία της φθινοπωριάτικης εκδοχής, πλην σιγά σιγά συνοφρυώνεται, δείχνει δόντια, απειλεί με απαγορευτικά, αλλά δεν πραγματοποιεί τις απειλές του. Αντίθετα, ξαναγλυκαίνει, λίγο πριν μας αποχαιρετίσει, και μας φιλεύει με λίγες βροχούλες, που τόσο ανάγκη τις είχαν η γη και τα ζωντανά της.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.