Όπως γνωρίζουμε το Χριστιανικό Πάσχα είναι κινητή γιορτή και γιορτάζεται κάθε χρόνο την Κυριακή μετά την πρώτη ανοιξιάτικη πανσέληνο, δηλαδή, την πανσέληνο που σχηματίζεται μετά την εαρινή ισημερία που λαμβάνει χώρα στις 21 Μαρτίου.

Από πού πήρε το Πάσχα το όνομά του και τι συμβολίζει

Το Πάσχα πήρε το όνομά του από την εβραϊκή λέξη pesach (πεσάχ), που σημαίνει πέρασμα και συμβολίζει το πέρασμα των Εβραίων από τη δουλεία των Αιγυπτίων στην ελευθερία.

Στον Χριστιανισμό, το Πάσχα συμβολίζει το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή μέσω της Ανάστασης του Χριστού, ενώ ο εορτασμός του συνοδεύεται και από πολλά έθιμα σε όλη τη χώρα.

Μεγάλη Εβδομάδα: Τι γιορτάζουμε κάθε μέρα

Μεγάλη Δευτέρα: Είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου (γιου του Ιακώβ), που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ’ ένα Tου λόγο.

Μεγάλη Τρίτη: Είναι αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων. Η παραβολή αυτή συμβολίζει την πίστη και την προνοητικότητα. Ψάλλεται το τροπάριο που έγραψε η μοναχή Κασσιανή.

Μεγάλη Τετάρτη: Είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια Tου με μύρο.

Μεγάλη Πέμπτη: Είναι αφιερωμένη στο Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στην Γεσθημανή, στην προδοσία του Ιούδα, στη σύλληψη του Ιησού, στην ανάκριση από τον Άννα, στην Άρνηση του Πέτρου και στην καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα.

Μεγάλη Παρασκευή: Είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη και στη Σταύρωση. Γίνεται η περιφορά του Επιταφίου.

Μεγάλο Σάββατο: Είναι αφιερωμένο στην Ταφή του Χριστού και στην Εις Άδου Κάθοδο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.