Τον Θείο Λόγο εκήρυξε εμπνευσμένα και θεολογικά για το πρόσωπο της Παναγίας, αναφερόμενος στα πολλά θαύματά της και στην στοργική παρουσία της ανά τους αιώνες στη Μονή του Οσίου Αγάθωνος, ο Αρχιμ. π. Διονύσιος Παπαλέξης, αδελφός της Μονής, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Μέσα στο κλίμα της αναστάσιμης χαράς της Διακαινησίμου Εβδομάδος, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Οσίου Αγάθωνος εορτάσθηκε σήμερα η Σύναξη της Εφεστίου Ιεράς Εικόνος της Μονής, της Παναγίας της Αγαθωνιτίσσης, της γλυκιάς Μητέρας όλων των Οσίων Πατέρων της Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, συνεχίζοντας την μεγάλη πασχάλια περιοδεία του στις Ιερές Μονές της Μητροπόλεως, ιερούργησε σήμερα στο Καθολικό της Μονής πλαισιούμενος από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως και Καθηγούμενο της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγίου Βλασίου) ΣτυλίδοςΑρχιμ. π. ΕφραίμΤριανταφυλλόπουλο, τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμ. π. Γερμανό Γιαντσίδη, τον Άγιο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, τους πατέρες της Αδελφότητος και άλλους πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ έψαλε πολυμελής χορός μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός», υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, συμπαραστατουμένου υπό του Καθηγητού του Ωδείου και Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Λαμίας κ. Σεραφείμ Κυρίτση.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε εμπνευσμένα και θεολογικά για το πρόσωπο της Παναγίας, αναφερόμενος στα πολλά θαύματά της και στην στοργική παρουσία της ανά τους αιώνες στη Μονή του Οσίου Αγάθωνος, ο Αρχιμ. π. Διονύσιος Παπαλέξης, αδελφός της Μονής, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στον πατρικό του λόγο συνεχάρη τον Άγιο Καθηγούμενο για την άρτια διοργάνωση αυτής της αναστάσιμης πανηγύρεως της Παναγίας και τον άγιο ιεροκήρυκα για τον Θεομητορικό και επιστηρικτικό του λόγο και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Είναι μεγάλη ευλογία το ότι σε αυτό εδώ το κορυφαίο, το πρώτο τη τάξει Μοναστήρι της Μητροπόλεώς μας εορτάζουμε μέσα στη Διακαινήσιμο Εβδομάδα την Σύναξη της Εφεστίου Εικόνας της Μονής.

Μαζευόμαστε γύρω από την Παναγία μας, γύρω από την Παναγία την Αγαθωνίτισσα, η οποία ευλόγησε τον Όσιο Αγάθωνα κτίτορα και πρώτο Άγιο της Μονής, ο οποίος ήταν αυτός, ο οποίος βρήκε την εικόνα και είναι το μεγάλο του δώρο μαζί με το μοναστήρι η Εφέστιος Εικόνα, γύρω από την οποία χτίστηκε το μοναστήρι, αλλά και όλοι οι πατέρες, οι οποίοι εγκαταβίωσαν μέσα στο διάβα των αιώνων σε αυτό εδώ το μοναστήρι είχαν την αναφορά τους, είχαν την απαντοχή τους, είχαν την παρηγοριά τους στην Παναγία την Αγαθωνίτισσα, ουχί δε μόνο οι Πατέρες, οι μοναχοί αλλά και ο λαός Θεού και μάλιστα σε ιδιαίτερα κρίσιμες για την ιστορία του τόπου αυτού και του Γένους περιόδους. Είναι γνωστή σε όλους μας η μάχη της Αγάθωνης, είναι γνωστά σε όλους μας μεγάλα και σπουδαία γεγονότα, τα οποία έλαβαν χώρα κάτω από τη σκέπη της Παναγίας αλλά είναι γνωστό επίσης ότι η Παναγία ευλόγησε και την αγάπη προς το περιβάλλον, την ευαισθησία την οικολογική, την αγάπη προς το οικοσύστημα, καθώς είναι η προστάτιδα της Οίτης, είναι η προστάτιδα της Υπάτης, είναι η προστάτιδα εδώ και του φυσικού υπέροχου περιβάλλοντος φυτικού και ζωικού και όλης της δημιουργίας.

Συνεορτάζουμε σήμερα μαζί με την Παναγία όλους τους Αγίους της Μονής, από τον Όσιο Αγάθωνα μέχρι τον Όσιο Βησσαρίωνα και πολλούς των οποίων ίσως να αγνοούμε την αγιότητα ή την ύπαρξη και Κύριος ο Θεός σε χρόνους που ο ίδιος ξέρει θα φανερώσει και θα φέρει μπροστά μας. Μαζί με την Παναγία εορτάζουν όλα τα παιδιά της».

Ακολούθησε Πάνδημη Ιερά Λιτανεία της Αγίας Εικόνος πέριξ της Ιεράς Μονής, ενώ ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, στην αυλή της Μονής κατά την τάξη, τέλεσε τον Αγιασμό και την Αρτοκλασία ενώπιον της Αγίας Εικόνος και ανέγνωσε ειδική ευχαρίστηρια, δοξολογική και ικετευτική ευχή επικαλούμενος την χάρη, την βοήθεια και την μεσιτεία της Παναγίας.

Ο Άγιος Καθηγούμενος π. Γερμανός στην προσφώνησή του με λόγια υιικού σεβασμού και αγάπης, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αγιαστική παρουσία του στη Μονή και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου μας, μας γέμισε χαρά και αγαλλίαση και μας έδωσε ελπίδα να συνεχίσουμε την σωτήρια πορεία μας στον δρόμο που οδηγεί στον Χριστό.

Το δεύτερο πρόσωπο που κυριαρχεί στην όλη πορεία στη γη και στο Θείο δράμα του Κυρίου μας και κατέχει τα δευτερεία μετά την Αγία Τριάδα, είναι η Κυρία Θεοτόκος, η Μητέρα του Κυρίου και Μητέρα όλων μας, που η ρομφαία διαπερνά την καρδία Της, βλέποντας τον Υιόν Της στον Σταυρό και στη συνέχεια την χαρά Της για την Λαμπροφόρο Ανάστασή Του.

Αυτήν την ΥπεραγίαΘεοτόκον τιμούμε σήμερα εδώ στο μοναστήρι μας, την προστάτιδά μας και μεσίτρια, την οδηγήτρια και παρηγορήτρια των καρδιών μας.

Η σύναξη της Παναγίας της Αγαθωνίτισσας εφέτος εορτάζεται εξαιρέτως και μεγαλόπρεπα, με την τιμητική παρουσία Σας και την Αρχιερατική Σας αίγλη και προσωπικότητα.

Χαιρόμεθα και Σας ευχαριστούμε θερμά, γιατί Σας έχουμε Πατέρα μας. Μας στηρίζετε και μας συμπαραστέκεστε σε όλες τις ανάγκες μας, έργω και λόγω.

Από την πρώτη ημέρα της ελεύσεώς Σας στην Μητρόπολη Φθιώτιδος, σηκώσατε στις πλάτες Σας τον Άγιο Βησσαρίωνα και ολοκληρώσατε το έργο της τακτοποιήσεως του θαύματος, δηλαδή της Αγιοκατατάξεως του Οσίου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

Όλη η Φθία, αλλά και όλη η χριστιανοσύνη, στο άκουσμα της Αγιοκατατάξεως, ένοιωσε ιερά ανακούφιση και γλυκειά αγαλλίαση.

Το ίδιο ένοιωσε, όταν ανακοινώσατε από την Αγία Έδρα της Κωνσταντινουπόλεως, την επίσκεψη του Οικουμενικού μας Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, στο μοναστήρι μας, στις 25 Ιουνίου 2023.

Τον παρακαλέσατε και απεδέχθη την πρόσκληση και θα υποδεχθή η Ιερά Μονή μας, για πρώτη φορά στην ιστορία της, τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Η χαρά μας είναι μεγάλη και η τιμή είναι διπλή, αφού ο σκοπός της επισκέψεως του, είναι ο Όσιος Βησσαρίων.

Πολυσέβαστε Δέσποτα, ευχόμεθα εκ βαθέων η Παναγία μας, ο Όσιος Αγάθωνας και ο όσιος Βησσαρίων, να απομακρύνουν από την Σεβασμιότητά Σας πάσαν θλίψιν και δοκιμασίαν κατά τα έτη Υμών, στα οποία η συνέχισις και η λήξις να είναι αίσιος, ευτυχής και χαρμόσυνος».

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν το παρακείμενο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, ενώ άπαντες απόλαυσαν της αβραμιαίας φιλοξενίας και δοχής εκ της Ιεράς Αδελφότητος.

Μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, ο Διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ Αντιπύραρχος Χρήστος Πλουμάκης, ο Διευθυντής του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας «Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης» κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, όμιλοι προσκυνητών από την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, από την Ενορία του Αγίου Αθανασίου Γαλανέικων Λαμίας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.